Novaković Đurović: Crna Gora će morati da preduzme adekvatne mjere za ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promjenama

"Nastavićemo da razvijamo naše odgovore na politiku klimatskih promjena i preispitujemo naš napredak ka ciljevima, u skladu sa obavezama Crne Gore prema Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama i Pariškom sporazumu", poručila je Novaković Đurović

6162 pregleda 3 komentar(a)
Sa debate, Foto: MEPPU
Sa debate, Foto: MEPPU

Nastavićemo da razvijamo naše odgovore na politiku klimatskih promjena i preispitujemo naš napredak ka ciljevima, u skladu sa obavezama Crne Gore prema Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama i Pariškom sporazumu, saopštila je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPPU) je saopšteno da je Novaković Đurović učestvovala na javnoj debati "Klimatske promjene – Moćan motor ekonomske transformacije u Crnoj Gori" koju je organizovao Ekonomski fakultet u Podgorici, u okviru serije događaja ove nedjelje posvećenih održivom razvoju, pod nazivom "Nedjelja održivosti".

"Nastavićemo da razvijamo naše odgovore na politiku klimatskih promjena i preispitujemo naš napredak ka ciljevima, u skladu sa obavezama Crne Gore prema Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama i Pariškom sporazumu", poručila je Novaković Đurović.

Ona je dodala da je strateško opredjeljenje Crne Gore da ekonomski razvoj zasniva na principima dekarbonizacije i zelene tranzicije.

"Odlučni smo da dostignemo zelenu i pravednu, pravičnu tranziciju, ali smo i svjesni izazova sa kojima se suočavamo kada je riječ o održavanju makroekonomske stabilnosti, ubrzanju ekonomskog rasta uz poštovanje i očuvanje prirodnog i ljudskog kapitala", rekla je Novaković Đurović.

Kako bi se suočila sa ovim izazovima, pojasnila je ministarka, Crna Gora će morati da preduzme adekvatne mjere za ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promjenama, kao što su investiranje u obnovljive izvore energije, prilagođavanje poljoprivredne proizvodnje, razvoj infrastrukture otporne na klimatske promjene i unapređenje sistema upravljanja rizicima od prirodnih katastrofa.

"Proces tranzicije na niskokarbonsku ekonomiju je kontinuiran i dugotrajan, i obuhvata cijelo društvo. Zato moramo razmišljati o svakom pojedincu, kao i o porodicama svih onih koji su uključeni u tranziciju. Ključan je balanas, društveni dijalog, transparentnost, divesifikacija privrede (energetike i bilo koje druge proizvodnje), zadovoljenje socijalnih potreba, ali i inkluzivnost, da niko ne bude izostavljen", poručila je Novaković Đurović

Ona je rekla da MEPPU radi na kreiranju novog Zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promjena, koji će biti usvojen do kraja ove godine.

"Glavni motiv za donošenje novog zakona je unapređenje zakonodavnog okvira za zaštitu od negativnih uticaja klimatskih promjena i dalje usklađivanje sa pravnim tekovinama EU u ovoj oblasti, kao i ispunjavanje obaveza definisanih Mapom puta za dekarbonizaciju Energetske zajednice", rekla je Novaković Đurović.

Na panelu su, pored Novaković Đurović učestvovali: prof. Danijela Jaćimović, Miloš Konatar, potpredsjednik Građanskog pokreta Crnogorske stranke zelenih URA, Darko Saveljić, ornitolog i poljoprivrednik i prof. dr Oleana Korohodova.

Bonus video: