Slučaj curenja testova iz matematike: Saslušanja krenula od Rožaja

Novi testovi biće spremni već naredne sedmice, ali se očekuje da direktori Ministarstvu prosvjete proslijede obaveze đaka, kako bi ministar Miomir Vojinović mogao da potpiše izmjene školskog kalendara

17665 pregleda 12 komentar(a)
Đaci će biti obaviješteni o novom terminu testiranja (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Đaci će biti obaviješteni o novom terminu testiranja (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Počela su saslušanja u vezi sa slučajem testova iz matematike, koji su prije eksternog testiranja stigli do polumaturanata.

"Vijestima" je zvanično saopšteno da su saslušanja krenula od Rožaja, nakon što su podgorički tužioci slučaj proslijedili kolegama iz te sjeverne opštine.

Prema nezvaničnim informacijama, upravo su prosvjetari iz Rožaja obavijestili Ministarstvo prosvjete i Ispitni centar da su testovi iz matematike stigli prije provjere znanja do učenika.

Povezani članci

21. April 2023.

Neko iz škola rješenja dostavio đacima?

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Duško Milanović "Vijestima" je odgovorio da je postupajući državni tužilac obaviješten o tom slučaju, ali je, kako se slučaj dogodio na teritoriji Rožaja, proslijeđen tužilaštvu na dalje postupanje.

"Vijesti" saznaju i da će novi testovi biti spremni već naredne sedmice, ali da se očekuje da direktori Ministarstvu prosvjete proslijede obaveze đaka, kako bi ministar Miomir Vojinović mogao da potpiše izmjene školskog kalendara.

Kako je nezvanično rečeno, polumaturske ekskurzije su organizovane na kraju školske godine, baš kao i polumaturske večeri, a eksterni ispit mora početi istog dana, u istom terminu za sve đake završnih razreda osnovne škole.

Prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti", testovi iz matematike bili su propisno spakovani i dopremljeni školama širom Crne Gore, a fotografije zadataka pojavile su se nešto više od sat vremena prije predviđenog početka testiranja.

Zbog toga su Ispitni centar i Ministarstvo prosvjete odlučili da ponište jučerašnji i odrede novi termin za polaganje ispita.

Svi crnogorski polumaturanti u istom terminu počinju i završavaju isti polumaturski test.

Prethodno, u utorak i srijedu, polumaturanti su polagali ispit iz CSBH i engleskog jezika.

Iz Ministarstva prosvjete saopštili su da provjera znanja nije održana po odluci Ispitnog centra.

"Naime, Ispitni centar je utvrdio da nisu ispoštovane procedure i mjere koje se moraju preduzeti radi očuvanja tajnosti testiranja u školama".

Iz Ministarstva su kazali i da će se u saradnji sa Ispitnim centrom dogovoriti o novom terminu, prihvatljivom za sve osnovne škole.

"Što podrazumijeva i izmjenu školskog kalendara", pojasnili su.

Ovo je prvi put da zadaci stignu do đaka prije nego što su ušli u učionicu.

Tokom prethodnih godina, prosvjetni radnici su upozoravali na brojne nepravilnosti, a uglavnom su maturanti imali "hrabrosti" da fotografišu testove, šalju ih dalje i uglavnom preko mobilnih telefona prepisuju rješenja.

Direktor budvanske SMŠ "Danilo Kiš" Krsto Vuković nedavno je upozorio na to da je sličnih situacija bilo tokom testiranja maturanata iz CSBH sredinom aprila. Iz Ministarstva su najavili da će slučaj ispitati.

Ipak, "curenje" polumaturskih testova, kaže predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović, svojevrsni je skandal.

On je apelovao na Ispitni centar, policiju i tužilaštvo da istraže slučaj i najstrože kazne one koji su dostavili polumaturantima testove prije eksternog testiranja iz matematike.

"Ne može postojati veći propust u obrazovnom sistemu od ovoga što se dogodilo. Očekujem strogu kaznu, da bude nauk budućim generacijama", poručio je Božović.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) zabrinut je zbog činjenice da nakon deceniju sprovođenja procedura eksternog testiranja učenika za polaganje eksterne polumature koja je uslov za upis u srednju školu, "danas imamo situaciju da su nam testovi procurjeli neposredno prije čina polaganja".

"Moglo je da se dogodi da to i ne bude otkriveno i da nam se pokažu lažni rezultati umjesto stvarnog znanja. Mislili smo da smo makar ovu temu procedura polaganja eksterne provjere koju vrši Ispitni centar stavili ad akta, te da je ona uredna. Ispitni centar je, evo čujemo, utvrdio da nisu ispoštovane procedure i mjere koje se moraju preduzeti radi očuvanja tajnosti testiranja u školama, te da provjera znanja nije održana po njihovoj odluci", kazala je viša pravna savjetnica u CGO Snežana Kaluđerović.

Bonus video: