Predsjednik Revizorskog odbora "Luke Bar" vrijeđao Bošnjake, islam nazvao lažnom vjerom; iz kompanije najavili smjenu

Iz kompanije osudili izjave i rekli da se od njih "ograđuju sa indignacijom"

62513 pregleda 454 reakcija 126 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.04.2023. 18:00h

Odbor direktora i Izvršni menadžment “Luke Bar”AD saopštili su da će odmah biti iniciran postupak smjene predsjednika Revizorskog odbora te kompanije Miloša Ostojića.

Oni su se oglasili povodom objave Ostojića na privatnom Fejsbuk nalogu, a koju su prenijeli pojedini mediji. Iz "Luke Bar" su rekli da osuđuju njegovu izjavu i da se od nje "ograđuju sa indignacijom".

U dvije objave na društvenoj mreži iznijet je niz uvreda na račun Bošnjaka, a islam se naziva lažnom vjerom. „Hristoljubiva braćo, spremite se za progone! Zavjet koji su nam naši preci ostavili nas doziva. Još ima svjetlosti u danu da se borimo protiv tame i neznanja“, navodi se na kraju jedne od poruka.

Iz "Luke Bar" Ističu da Ostojić nije rukovodilac u toj kompaniji, niti stalno zaposleni. "Do sada je funkciju u Revizorskom odboru obavljao profesionalno korektno, a za predsjednika Revizorskog odbora imenovan je od strane članova tog tijela", dodaje se u saopštenju.

Poručili su da je ta kompanija izgrađena i da funkcioniše na temeljima zajedništva, jednakosti, multinacionalnosti i multikulturalnosti.

"Kao takva prepoznata je ne samo u domaćim, već i u međunarodnim okvirima. U cilju dosljednog očuvanja tako izgrađenog, više od jednog vijeka brižljivo građenog imidža, kao i etičkih i moralnih standarda kompanije, Odbor direktora i Menadžment, oštro osuđuju izjavu g-dina Ostojića, koja se ne može, niti smije dovoditi u kontekst sa kompanijskom politikom i principima funkcionisanja i rukovođenja.

"U luci, kao uostalom i u gradu Baru, danas se slavi Ramazanski Bajram, kao što su se slavili i katolički Uskrs i pravoslavni Vaskrs. Sve praznike zajedno slavimo, poštujemo i uvažavamo, stoga jedan subjektivni, privatni stav profesionalno angažovanog lica, sigurni smo neće poremetiti, niti promjeniti funkcionisanje naše kompanije. Ali, isto tako apelujemo na sve učesnike javnog i političkog života - da se ovaj slučaj ne politizuje, ne instrumentalizuje u dnevno-političke svrhe i da nikako ne služi za bilo kakvo podizanje tenzija u ovim blagim danima", zaključuje se u saopštenju.

PES Bar: Najoštrije osuđujemo šovinistički ispad Ostojića, nadležni da hitno reaguju

Opštinski odbor Pokreta Evropa sad (PES) Bar saopštio je da "najoštrije osuđuje šovinistički ispad predsjednika Revizorskog odbora Luke Bar, Miloša Ostojića, koji je na društvenoj mreži Fejsbuk svojom objavom pozvao na progon Bošnjaka, a takođe na najprimitivniji način povrijedio vjerska osjećanja građana muslimanske vjeroispovjesti".

"Ovim putem pozivamo nadležne organe da hitno reaguju i adekvatno sankcionišu ovaj i preduprijede svaki postupak koji ugrožava multietnički i multikonfesionalni sklad kao civilizacijske vrijednosti crnogorskog društva. Takođe, pozdravljamo najavu rukovodstva Luke Bar u pogledu pokretanja postupka smjene počinioca ovog nedopustivog čina koji je u ovim blagim danima pokušao ugroziti duh tolerancije i zajedništva", piše u saopštenju PES Bar.

LP Bar: Nije dovoljan disciplinski postupak preduzeća, potrebna poruka države o neprihvatljivosti ovog ponašanja

Opštinski odbor Liberalne partije Bar je saopštio da nisu iznenađeni "suludom pisanijom" Ostojića, funkcionera Luke Bar kojom upravljaju Demokrate i Demokratski front, te da nadležni organi moraju preduzeti hitne mjere i pokrenuti istražne radnje za govor mržnje, širenje netrpeljivosti i poziv na linč manjina.

"Nije dovoljan disciplinski postupak preduzeća koji je najavljen, već je važno da se pošalje i poruka države i društva o neprihvatljivosti ovakvog ponašanja", navodi se u saopštenju Opštinskog odbora Liberalne partije iz Bara.

Ističu da je poražavajuće što svjedočimo sve češćim pojavama otvorene mržnje i ekstremističkih poziva na progon i to kako kažu, "od strane istaknutih pojedinaca državnih i javnih preduzeća, javne uprave i političkih partija vlasti".

"Nažalost svjedočimo i glasnom ćutanju vladajuće većine koja očigledno sa simpatijama gleda na ovakve pojave i nastavlja da sa pozicija vlasti promoviše ovakve pojedince", tvrde iz Liberalne partije.

Dodaju i da se plaše da će ovakvih pojava biti sve više, uz kako ističu, "ovako neodgovornu politiku vladajućih struktura koja na mala vrata uvodi revizionizam, relativizaciju istorije i simpatisanje fašističkih i kolaboracionističkih pokreta i zločinaca na svim nivoima dajući krila ostrašćenim pojedincima da druge i drugačije nazivaju lažnim ljudima, lažnom vjerom i nižom vrstom".

"Dobro nam je svima poznato kako su se takvi projekti u prošlosti završavali a mi to nećemo dozvoliti, niti u Baru niti u Crnoj Gori", zaključii su iz Liberalne partije iz Bara.

Balota: Izjava Ostojića izliv mržnje i primitivizma, tužilaštvo da reaguje

Potpredsjednik i član Predsjedništva Socijaldemokratske partije Adis Balota saopštio je da objava Miloša Ostojića, predstavlja izliv mržnje i primitivizma koji govori najviše o samoj osobi.

"Mržnja koja razara čovjeka", poručio je Balota na Fejsbuku.

"Pozivamo tužilaštvo Crne Gore da u skladu sa Zakonom preduzme mjere iz svoje nadležnozti i da o svim preuzetim aktivnostima obavijeste javnost", zaključio je on.

Popović: Ostojićev poziv na progon Bošnjaka nedopustiv, nadležni da reaguju

Sekretarka Savjeta mladih Demokratske partije socijalista Marija Popović kazala je da je skandalozna objava Ostojića, dokaz nakaradne klime u društvu, koju su kako kaže kreirali predstavnici vladajuće većine u Crnoj Gori koji besramno nastoje da uruše građanski karakter države.

"Ostojićev poziv na progon Bošnjaka, koji su nemjerljiv doprinos dali izgradnji moderne, nezavisne, evropske Crne Gore, ogledalo je prikrivenih opasnih namjera da se uništi multinacionalni i multivjerski sklad, koji ujedno predstavlja i najveće bogatstvo naše države", navodi se u saopštenju Demokratske partije socijalista.

Kako kaže Popović, ne očekujemo od "vladajućih struktura riječi osude ovakve Ostojićeve izjave koja upravo počiva na tim istim nazadnim i bolesnim ideologijama".

"Ali svakako da očekujemo i pozivamo nadležne državne organe da u krugu svojih nadležnosti preispitaju i adekvatno sankcionišu ovaj gnusan čin podrivanje mržnje i netrpeljivosti", istakla je ona.

"Našim komšijama i prijateljima iz bošnjačkog naroda poručujemo da stojimo uz njih i njihove porodice, te garantujemo da nikada na bilo koji način, Ostojić, drugi ostojići i njihova "hristoljubiva braća", niti smiju, niti mogu ugroziti one koji godinama Crnu Goru čine toplim domom svih konfesija i različitosti", zaključila je Popović.

BS: Policija i tužilaštvo da reaguju

Iz barskog odbora Bošnjačke stranke su pozvali policiju i tužilaštvo da "hitno reaguju protiv osobe koja poziva na progon Bošnjaka".

"Najoštrije osuđujemo skandalozne izlive mržnje koje putem društvenih mreža iznosi osoba koja se predstavlja kao Miloš Ostojić, te pozivamo policiju i tužilaštvo da hitno reaguju i preduzmu zakonom predviđene mjere protiv osobe koja plasira ovakve sadržaje.

"Podsjećamo policiju i tužilaštvo da je članom 370 Krivičnog zakonika Crne Gore predviđeno krivično djelo Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje čiji je element podsticanje na nasilje ili mržnju prema grupi ili članu grupe određene na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti.

"U objavama na facebook profilu Miloša Ostojića kao i u video zapisu koji se njemu pripisuje postoje svi elementi ovog krivičnog djela i svaki izostanak hitne i oštre reakcije države ne može se tumačiti drugačije osim kao podrška ovakvim stavovima", saopštili su iz barskog odbora Bošnjačke stranke.

Kazali su da u multietničkoj Crnoj Gori, u kojoj četvrtinu stanovništva čine manjine i u antifašističkoj i građanskoj Crnoj Gori koja teži ulasku i Evropsku uniju, nema i ne smije biti mjesta ovakvim stavovima.

"Na kraju poruka Milošu Ostojiću i svim njegovim istomišljenicima u Crnoj Gori: Bošnjaci su vjekovima star narod, čvrsto utemeljen na ovim prostorima, sa svojom istorijom, tradicijom, jezikom i kulturom, potpuno svjestan svojeg nacionalnog identiteta na koji je veoma ponosan. Razumijemo nervozu zbog jačanja nacionalne svijesti Bošnjaka i političke uloge koju Bošnjaci kao narod imaju u procesu evropeizacije i demokratizacije društva u Crnoj Gori kao procesa koji ovakav polusvijet šalje na margine društvenog života, a njihove ideologije ostavlja u mračnu prošlost kojoj pripadaju i iz koje tek povremeno izvire da nam pokažu šta je alternativa evropskoj, multietničkoj, građanskoj, antifašističkoj i demokratskoj Crnoj Gori.

"Poručujemo im i da nikako ne pomisle da nas ovakvim i sličnim izjavama mogu zaplašiti, jer smo potpuno riješeni da ovdje ostanemo i opstanemo zajedno sa svim ostalim građanima Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Canović: Mržnja i diskriminacija neprihvatljivi

Oglasio se i član Predsjedništva Socijaldemokrata i predsjednik Opštine Plav Nihad Canović.

"Predsjednik komisije za reviziju u Luci Bar (kompanije u državnom vlasništvu) označava moj narod kao 'takozvani Bošnjaci' i karakteriše ih sa još mnogo sramnih kvalifikacija. Nastavljamo da svjedočimo 'nekoj novoj Crnoj Gori na koju se moramo naviknuti' u kojoj su Bošnjaci 'konvertiti', 'ljudi palih duša', a ne narod sa vjekovnim trajanjem na ovim prostorima", saopštio je on.

Poručio je da se nikome ne bi smjelo dozvoliti da diskriminiše bilo koju osobu ili grupu na osnovu njihove etničke pripadnosti i da ovakvi istupi zahtijevaju promptno djelovanje nadležnih organa.

"Svi ljudi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, zaslužuju poštovanje i jednaka prava. Mržnja i diskriminacija su neprihvatljivi i treba ih osuditi na svakom koraku, posebno je žalosno da ovakve komentare daje osoba mlađe generacije", zaključio je on.

SPP: Ostojićev pogled na svijet je za komisiju stručnog medicinskog osoblja kako bi utvrdili stepen mentalnog oboljenja i utvrđivanje terapije

Stranka pravde i pomirenja (SPP) saopštila je da je "zaista suvišno napisati i jednu jedinu riječ oko stavova sada već bivšeg predsjednika Revizorskog odbora "Luke Bar" Miloša Ostojića jer pogled na svijet dotičnog nije za polemiku već za komisiju stručnog medicinskog osoblja kako bi utvrdili stepen mentalnog oboljenja i utvrđivanje terapije kako bi se dotični pokušao socijalizirati, u krajnjem, izolovati od ostatka društva".

"Ono što zabrinjava jeste neadekvatna reakcija policije i osnovnog državnog tužilaštva Bar u sastavu Nusreta Arapović, Radmila Gačević, Danijela Božović, Bisera Hajdarpašić, Vitomir Magovčević. Da li je potrebno da mentalno oboljele osobe poput Ostojića uzurpiraju širu javnost danima kako bi reagovali i zaustavili trovanje društva izopačenim, nacional-fašističkim izlivima mržnje koji su nedvosmisleno u našem zakonodavstvu definisani kao krivično djelo!? Nažalost, osoba poput Ostojića je uvijek bilo i biće ali društveni odbrambeni mehanizam je isključivo efikasna pravna država u trouglu policja-tužilaštvo-sudstvo", piše u saopštenju SPP.

Bonus video: