Vratiti voziće u NP “Biogradska gora”

Potpisnici peticije traže i ukidanje plaćanje ulaznice za NP za sve koji živi na području mojkovačke opštine

3657 pregleda 4 komentar(a)
Jedan od vozića u nacionalnom parku, Foto: UNDP
Jedan od vozića u nacionalnom parku, Foto: UNDP

Nekoliko desetina Mojkovčanki i Mojkovčana potpisali su peticiju kojom od preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) traže da se u NP “Biogradska gora” vrate turistički vozići koji su određeno vrijeme saobraćali od Kraljevog kola, to jest naplatne rampe do jezera.

Potpisnici peticije takođe od menadžemnta tog preduzeća traže i ukidanje plaćanje ulaznice za NP za sve koji živi na području mojkovačke opštine.

Najavili su, ukoliko ne bude razumijevanja za njihove zahtjeve da će. 1. maja organizovanje protestni skup, odnosno blokiranje saobraćaja na putu prema Biogradskom jezeru.

”Peticijom tražimo da ukinete plaćanje ulaznica za građane Mojkovca u NP ‘Biogradska gora’. Takođe, tražimo i vraćanje turističkih vozova na Biogradsko jezero koji su uklonjeni nezakonito i neznanjem prethodnog menadžmenta NP. Dokumentacija za taj projekat postoji u NPCG. Obavještavamo vas da ćemo u susprotnom 1. maja blokirati put ka Biogradskom jezeru u mjestu Kraljevo kolo, u periodu od 12 do 14 sati, a u narednom periodu i radikalizovati proteste”, napisali su predstavnici potpisnika peticije.

Turistički vozići u NP “Biogradska gora” nabavljeni su 2019. godine u okviru projekta koji su zajednički ralizovali NPCG, Uprava za javne radove, Privredna komora i UNDP. Kako je tada saopšteno, cilj je bio da se obogati turističa ponuda NP i dugoročno doprinese očuvanju biološke vrijednosti tog zaštićenog područja. Korišćenjem vozića, planirano je da se u velikoj mjeri izmjesti parkiranje vozila iz samog NP. Zamišljeno je bilo da se obezbijedi i audio-oprema, zahvaljujući kojoj bi posjetioci dobili najvažnije i najzanimljivije informacije o prirodnim vrijednostima NP.

”Princip korišćenja voza će doprinijeti jačanju brenda nacionalnih parkova, kao destinacije koja se zalaže za razvoj turizma sa niskim emisijama gasova sa efektom staklene bašte. Fokus tog projekta je na umanjenju negativnih uticaja posjetilaca na zaštićeno područje, dok je jedna od osnovnih vrijednosti ovog projekta u njegovom edukativnom potencijalu”, saopšteno je ranije iz NPCG.

Do sada nije zvanično objašnjeno zbog čega je prestalo korišćenje vozića.

NP “Biogradska gora” je sredinom aprila otvorio vrata za posjetioce, čime je nezvanično počela ovogodišnja turistička sezona. Kako je nedavno saopštila direktorica NP Marija Dulović, cijena dnevne ulaznice ove godine biće četiri eura po osobi, dok su djeca do 15 godina i lica sa invaliditetom oslobođena plaćanja ulaznice.

Bonus video: