Mjesta za 900 učenika volontera

Privode se kraju pripreme za ovogodišnji “Akcioni dan” crnogorskih srednjoškolaca

4997 pregleda 148 reakcija 1 komentar(a)
Marko Kljac, Foto: Siniša Luković
Marko Kljac, Foto: Siniša Luković

Za ovogodišnje izdanje projekta “Akcioni dan” koji već šestu godinu za redom sprovodi NVO Unija srednjoškolaca Crne Gore, kod poslodavaca iz cijele države obezbijeđeno je preko 900 raspoloživih volonterskih mjesta za učenike srednjih škola. To je novi rekord budući da je do sada najviše, oko 700 volontreskih mjesta, na raspolaganju crnogorskim srednješkolcima bilo na “Akcionom danu” prošle godine.

To je “Vijestima” kazao član Upravnog odbora USCG, učenik drugog razreda Gimnazije u SMŠ “Mladost” Marko Kijac.

”Ovaj prjekat se od 1968. godine sprovodi u zemljama zapadne i sjeverne Evrope, a poznat je i pod imenom ‘Social day’. Uopšteno podrazumijeva da tokom jednog dana, učenici srednjih škola širom zemlje dobiju priliku da određen vremenski period budu zaposleni na mjestu koje sami odaberu, ili koje im obezbijedi organizator projekta, bez obaveze da tokom ta 24 časa pohađaju nastavu u školi", kazao je Kljac.

On je pojasnio da se u Crnoj Gori gdje ovaj projekat realizuje počev od 2017. i predstavlja priliku za srednjoškolce da tokom jednog dana rade na mjestu usklađenom sa njihovim obrazovnim profilom i steknu iskustvo, kao i bolju percepciju onoga čime će se baviti u budućnosti, dodajući da je za ovogodišnji “Akcioni dan” koji će se održati 27. aprila, u Tivtu obezbijeđeno oko 85 pozicija za volontiranje srednjoškolaca kod 14 tamošnjih privrednih subjekata, mahom iz oblasti turizma.

Projekat, po njegovim riječima, podržava i Opština u kojoj će ove godine biti 30 volonterskih mjesta za srednjoškolce u svim organima lokalne uprave, pa je to i jedinstvena prilika za učenike Gimnazije i Mješovite srednje škole da na jedan dan steknu uvid u način fiunkcionisanja lokalne iuprave, ali i vršenje nekih poslova koje bi im mogli biti zanimljivi za izgradnju njihovih profesionalnih karijera u budućnosti.

”Naša obaveza kao organizatora ove akcije je da nađemo poslodavce koji su voljni da na jedan dan kao volontere, u svojim firmama ili institucijama prime učenike srednjih škola. Poslodavci će njima isplatiti dnevnicu u visini od 10 eura po učeniku, plus po jedan euro za osiguranje na poslu. Taj novac međutim, neće ići direktno u ruke učenika koji violontiraju, već u poseban fond USCG iz koga će ona kasnije finansirati konkretne projekte sa kojima joj budu konkurisali učenički parlamenti iz cijele Crne Gore, odnosno od čega će dijeliti nagrade najboljima na raznim takmičenjima učeničkih parlamenata”, objasnio je Kijac.

Prema njegovim riječima, obaveza organizatora je ne samo da obezbijedi poslodavce koji će na jedna dan primiti srednjoškolce, volontere, već i da animira što veći broj učenika da uzmu učešća u toj višestruko korisnoj akciji. Ta kampanja je počela dva mjeseca ranije, pa su đaci bili u prilici da se preko info-punktova u školama i kroz posebno priređene prezentacije, upoznaju se mogućnostima koje im se nude za “Akcioni dan”, te da svako sa aspekta svojih afiniteta, odnosno struke za koju se školuje, odabere poslodavca kod koga će 27. aprila volontirati.

”Trudimo se da svakom zainteresovanom srednjoškolcu obezbijedimo radno mjesto koje odgovara njegovoj struci da bi učesnici stvorili autentičnu sliku o svom budućem zanimanju i stekli korisno iskustvo u praksi”, podvukao je Kijac.

Inače, Unija srednjoškolaca je NVO koja predstavlja krovnu zajednicu svih srednjoškolskih učeničkih parlamenata u Crnoj Gori, sa ciljem promovisanja važnosti učestvovanja srednjoškolaca u procesima odlučivanja u vezi sa svim aspektima njihovog obrazovanja; jačanja demokratskih potencijala mladih ljudi, uključivanja u savremene trendove omladinskog aktivizma, a sve to kroz različite vidove edukacije, te međunarodnu saradnju.

Bonus video: