Crna Gora prva na svijetu dobila uslugu "Rakutena", biće nedostupna za dio korisnika: Google zakočio Viber ekskluzivu

Viber je objavio da uvodi Viber Plus - ekskluzivni dodatak, za koji pretplata iznosi 1,99 dolara za mjesec

48420 pregleda 191 reakcija 28 komentar(a)
Postojeće funkcionalnosti Vibera ostaju i biće besplatne, Foto: Shutterstock
Postojeće funkcionalnosti Vibera ostaju i biće besplatne, Foto: Shutterstock

Crna Gora nikad nije dospjela na Google listu država iz kojih je moguće plaćanje usluga, pa Viber dodatak, koji je ponuđen prije nekoliko dana eksluzivno za crnogorsko tržište, i za koji se plaća putem App Store, odnosno Google Play prodavnice, neće moći da koriste vlasnici android uređaja.

Viber je prije nekoliko dana objavio da uvodi Viber Plus - ekskluzivni dodatak, za koji pretplata iznosi 1,99 dolara za mjesec, a Crnu Goru su, kako je saopšteno, izabrali kao prvu zemlju na svijetu koja će dobiti tu premijum uslugu.

”Crna Gora je izabrana da bude prva zemlja na svijetu čijim korisnicima će biti omogućen pristup Viber Plusu jer je u pitanju tržište na kome smo izuzetno dugo prisutni, koje izuzetno cijenimo - i čiji korisnici su među najposvećenijim i najredovnijim na globalnom nivou. Pružanje prioritetnog pristupa uzbudljivim novim funkcionalnostima i mogućnostima personalizacije usluga našim vjernim korisnicima na vodećim tržištima je integralni deo naše dugoročne poslovne strategije”, rekli su “Vijestima” iz kompanije “Rakuten”, koja je vlasnik Vibera.

Kazali su i da su već registrovali prve korisnike i najavili i nove funkcionalnosti.

”Već smo registrovali značajno interesovanje za učlanjenje u korisnički klub Viber plusa od strane korisnika iz Crne Gore. Od prvog dana kada smo predstavili ovu funkcionalnost - broj pretplatnika je u stalnom rastu. U skoroj budućnosti ćemo uvesti više veoma upotrebljivih funkcionalnosti u okviru paketa naših premijum usluga - za šta očekujemo da još više podstakne rast broja članova”, rekli su iz kompanije.

Na pitanje na koji način je moguće platiti za uslugu, uz opis postupka, rekli su da je to putem naloga App Store i Google Play.

”Pretplata na Viber plus je dostupna jedino putem naloga App Store/Google Play”, rekli su “Vijestima”.

App Store je prodavnica aplikacija za korisnike iOS uređaje kompanije Apple. Google Play je prodavnica aplikacija za uređaje koji koriste android.

Google, međutim, nije nikad omogućio plaćanja iz Crne Gore, pa je za sve android korisnike Viber plus nedostupan servis.

Za one koji mogu da aktiviraju uslugu, plaćanje se vrši krzo Viber aplikaciju, izborom opcije “još” (more), pa klikom na Viber plus, ili izborom opcije “još” (more), pa klikom na “podješavanja” (settings), te dalje na Viber Plus, kada se želi izabrati neka od ponuđenih opcija Viber plusa. Usluga se može platiti i klikom na identifikacioni bedž već postojećeg korisnika Viber plusa.

Viber plus pretplata nije obavezna. Za one koji ne žele da je plaćaju, aplikacija za razmjenu poruka ostaće besplatna, uz sve funkcionalnosti koje je imala i ranije. Za one koji aktiviraju Viber plus, pogodnosti su korišćenje Vibera bez reklama, pristup stikerima koji se naplaćuju, tehnička podrška uživo i mogućnost promjene ikonice aplikacije.

Google je uslugu plaćanja Google Pay u regionu među prvima omogućio Hrvatskoj, u avgustu 2018. Neka plaćanja moguća su i za korisnike u Srbiji i Albaniji.

Osim što nema mogućnost plaćanja za Google proizvode, Crna Gora još čeka i da PayPal, globalni sistem onlajn plaćanja, omogući primanje novca na PayPal račune crnogorskih korisnika.

Bonus video: