Korak za više žena u digitalnom sektoru

Učenice srednjih škola odmjeriće snage na ICT takmičenju za djevojčice i djevojke, koje će 27. aprila biti održano na Fakultetu za informacione tehnologije (IT) Univerziteta “Mediteran”

8048 pregleda 37 reakcija 5 komentar(a)
Žena u ICT i danas manje nego muškaraca: Maja Delibašić, Foto: Luka Zekovic
Žena u ICT i danas manje nego muškaraca: Maja Delibašić, Foto: Luka Zekovic

Više od dvadeset učenica srednjih škola iz Podgorice, Bijelog Polja, Nikšića, Cetinja i Danilovgrada zasada je prijavilo učešće na ICT takmičenju za djevojčice i djevojke, koje će 27. aprila biti održano na Fakultetu za informacione tehnologije (IT) Univerziteta “Mediteran”, u glavnom gradu.

Učesnice dolaze iz različitih škola: elektrotehničkih, ekonomske i gimnazija.

”Interesovanje je zaista zadovoljavajuće. Do sada se prijavilo preko 20 učesnica iz srednjih škola iz Podgorice (Elektrotehnička, Ekonomska škola i Gimnazija), Bijelog Polja (Srednja elektro-ekonomska), Nikšića, Cetinja i Danilovgrada (gimnazije). Mlađe generacije su u dodiru sa različitim tehnologijama još od najranijeg uzrasta, tako da su i one svjesne da nije neophodno strogo usko usmjerenje da se pokažu znanje i vještine”, kazala je “Vijestima” dekanica FIT-a Maja Delibašić.

Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU, International Telecommunication Union) uspostavila je 2011. godine Međunarodni dan djevojaka u ICT. Povodom tog dana, u više od 170 zemalja, tokom proteklih godina, skoro 400.000 djevojaka širom svijeta učestvovalo je u preko 11.000 događaja.

Žena je i danas, kaže Delibašićeva, u digitalnom sektoru značajno manje nego muškaraca, svega 20 odsto. Uz to, često zarađuju manje od muškaraca. Prema njenim riječima, Crna Gora ne odstupa mnogo od tih brojki, ali su žene u sektoru bankarstva, telekomunikacija, javne uprave, obrazovanju i privatnom biznisu ipak zastupljene, i uspješne.

”Iako se tradicionalno inženjerske, računarske nauke i ICT povezuju sa ‘muškim zanimanjima’, žene imaju jednake sposobnosti kao i muškarci za obavljanje ovih poslova i stvaranje uspješne karijere u ICT sektoru. Zapravo, riječ je o širokom izboru zanimanja, uključujući poslove programiranja, razvoja softvera, veb dizajna, razmjene i analize podataka, upravljanja projektima... Kao subjekt u oblasti visokog obrazovanja, iako statitike pokazuju značajno veći procenat muškaraca nego žena u ovoj oblasti, primjećujemo da su djevojke/žene upornije, i svoje obaveze na fakultetu završavaju brže od svojih kolega”, kazala je dekanica FIT-a.

Dodaje i da žene u ICT sektoru mogu postati uzori drugim ženama i djevojčicama koje razmišljaju o karijeri u tom području.

”Jer kada više djevojaka/mladih žena vidi uspjeh drugih žena u ICT sektoru, to će ih možda motivisati da se odluče za karijeru u ovoj oblasti”, rekla je ona.

Takmičenje povodom Međunarodnog dana djevojčica i djevojaka u ICT, FIT organizuje u saradnji sa Udruženjem studenata tog Fakulteta, uz podršku Ministarstva prosvjete.

Cilj takmičenja je, pojašnjava, promovisanje ICT-a među srednjoškolkama, a odnosi se na kreiranje veb prezentacije koristeći platformu WordPress.com, na temu koja će biti objavljena na dan takmičenja.

Obezbijeđene su i nagrade, od kojih je najvrednija stipendija Univerziteta “Mediteran” na FIT-u. Za sve dobitnice, obezbijeđen je i besplatan kurs na Logate akademiji za IT.

Do sada je održana onlajn priprema, gdje je objašnjeno kako se koristi platforma WordPress.

”Izbor WP platforme za rad je iz više razloga. Riječ je o jednoj od najpopularnijih platformi za kreiranje veb sajtova, i kao takva se i koristi u dijelu nastavnog procesa na Fakultetu. Takođe, dosta je intuitivna i lako se savladava rad sa tom platformom, te uzimajući u obzir uzrast takmičarki, kao i različite nivoe znanja koje stiču tokom školovanja (različiti razredi i različite škole), smatrali smo da je dobar izbor. Kako za rad u WP nije neophodno znanje programiranja da bi se napravio sajt, sam proces je kreativan, a rezultati odmah vidljivi, izborom te platforme pokušali smo da motivišemo i učenice iz drugih srednjih škola, a ne samo tehničkih, da se uključe”, pojašnjava ona.

Kako je kazala, tokom pripreme za takmičenje, ali i na dan takmičenja, učesnice će naučiti da kreiraju veb sajt pomoću dostupnog alata, i kroz jedan interesantan i kreativan proces steći znanja iz osnova veb dizajna.

”Ne samo kako da se tehnički kreiraju elementi sajta, već i osnovne veb standarde koje treba poštovati kako bi sajt bio vizuelno dopadljiv, moderan i na pravi način predstavlja temu. Takođe se skreće pažnja na još jedan bitan aspekat, a to je kultura veb sajtova, odnosno pravilo da se ne stavlja neprovjeren sadržaj (jer je isti javno dostupan svima), poštuju autorska prava...”, kazala je dekanica FIT-a.

Prijave za takmičenje koje se održava na Međunarodni dan djevojaka u ICT, otvorene su do 23. aprila, na veb stranici Fakulteta (fit.unimediteran.net), i na društvenim mrežama. Takmičenje se održava 27. aprila, u 11.00 sati, u prostorijama Fakulteta.

Bonus video: