Protest u Radanovićima, građani se protive izgradnji bulevara Jaz - Tivat i prolasku gasovoda kroz Grbalj

Glavna saobraćajnica blokirana na 15 minuta, sa skupa poručeno da će ukoliko nadležni ne pristupe riješavanju njihovih zahtjeva, ponovo organizovati protest

26246 pregleda 85 reakcija 54 komentar(a)
Radanovići (ilustracija), Foto: Siniša Luković
Radanovići (ilustracija), Foto: Siniša Luković

Nevladine organizacije "Bulevar Grbalj", "Jaz-Mrčevo polje" i "Plaža Jaz", organizovale su protest u Radanovićima.

Blolokadom glavne saobraćajnice na 15 minuta, građani su izrazili nezadovoljstvo zbog najavljene izgradnje bulevara Jaz - Tivat, prolaska trase gasovoda, kao i problema sa knjiženjem privatne svojine u Mrčevom Polju, prenosi Radio Kotor.

"Povodom eksproprijacije zemlje i potpisivanja ugovora za izgradnju bulevara Tivat Jaz, želimo da iskažemo naše apsolutno neslaganje sa tim projektom. Nas građane Grblja, kao i naše prijatelje iz drugih sredina, okupila je želja da se javno usprotivimo predloženom projektu. Sve što je planirano i izgrađeno u Grblju je tranzitnog karaktera, struja, voda, gas, put, i sve treba da služi drugim, a ne Grbljanima. Postavlja se pitanje gdje smo mi Grbljani, da li neko razmišlja o pravima i potrebama lokalne zajednice, ili nas i dalje tretiraju kao neko zalutalo pleme, koje pokriva izuzetno atraktivno područje", kazao je ispred NVO "Bulevar Grbalj" Milan Đurić.

Prema njegovim riječima, mještani Grblja smatraju da taj bulevar neće dovesti do smanjenja saobraćajnih gužvi.

"Jer kao što svi znamo, gužve se stvaraju na prilazima Kotoru, Tivtu i Budvi i nama tog bulevara kroz Grbalj, koji može da riješi taj problem. Umjesto da se napori ulože u izgradnju Jadransko-Jonske magistrale i izmještanja tranzitnog saobraćaja iz Boke i primorja, istrajava se rekonstrukciji dijela Jadranske magistrale, koja neće riješiti problem saobraćajnih gužvi", kazao je Đurić prenosi Radio Kotor.

U ime Krtoljana i Matice Boke, Ivan Starčević je kazao da kroz Grbalj "neće dozvoliti prolazak trase gasovoda".

"Gasovod neće proći kopnom od Jaza do Rosa, nego kada već morem treba da dođe od Bara, neka morem i nastavi do Hrvatske. Zaobilazeći kopneni dio najljepše i najkvalitetnije obale crnogorskog primorja i Boke. Planirana trasa sa osnovnim zaštićenim područjem od 200 metara lijevo i desno, znači ukupno 400 metara horizontalno, i zaštićenom zonom od 60 metara, u kojoj je strogo zabranjena gradnja stambenih objekata u budućnosti", kaže Starčević.

On ističe da nisu protiv gasovoda i benefita čiste i jeftine energije.

"Ali zbog činjenice da predložena trasa može da dovede do raseljavanja stanovništva, obezvrijeđivanja privatne svojine, biznis barijera za dalji razvoj najljepšeg dijela crnogorskog primorja i Boke, poručujemo sadašnjoj Vladi i Skupštini, koja će usvajati prostorni plan, da se naša odluka od 2. marta. 2017., nije promjenila ni za zarez, a ne za slovo. Jednostavno, moraćete početi da slušate i čujete bokeljski glas i u crnogorskoj Skupštini i svuda", rekao je Starčević.

Predsjednik NVO "Jaz-Mrčevo polje", Ilija Bućin, podsjetio je na dugogodišnji problem upisa vlasnika zemlje u kompleksu Mrčevo polje.

",Apelujemo na Katastra da pod hitno ubrzaju procedure uknjižbe vlasnika. Ono što bi htjeli da kažemo vezano za planove države da dio trase gasovoda iz mora preusmjeri kopnom kroz Mrčevo polje, Kovačko polje i dalje prema Krtolima, pored naseljenih mjesta, je da su stanovnici Grblja i Krtola apsolutno protiv te ideje. U namjeri da spasimo našu imovinu, naš kraj i našu regiju, životnu sredinu i budućnost svih nas, poručujemo sadašnjim i budućim vlastima, da ćemo se beskompromisno boriti sa našom braćom Krtoljanim,a da ne dozvolimo prolazak trase gasovoda dijelom kopna i gradnji bulevara kroz Grbalj. Jer ako dozvolimo da sve planirano prođe onda generacijama koje dolaze posle nas, ostavljamo devastiranu zemlju i uništenu perspektivu za normalan život i rad na ovim prostorima", istakao je Bućin.

Sa skupa je, prenosi radio Kotor, poručeno da će ukoliko nadležni ne pristupe riješavanju njihovih zahtjeva, ponovo organizovati protest.

Bonus video: