Nikšić: Školice pjesništva i slikarstva za korisnike "Defendologija" centra

Dnevni centar je jedini licencirani servis u Crnoj Gori za rad sa djecom i mladima sa problemima u ponašanju

1350 pregleda 65 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Defendrologija centar
Foto: Defendrologija centar

Korisnici Dnevnog centra za djecu i porodicu "Defendologija" iz Nikšića, zahvaljujući projektu "Stvaram na svom jeziku", imaju priliku da nauče da slikaju, kao i da pišu poeziju, a njihovi radovi biće predstavljeni na izložbi i publikovani u vidu zbirke.

Dnevni centar je jedini licencirani servis u Crnoj Gori za rad sa djecom i mladima sa problemima u ponašanju.

"U okviru projekta započete su školice pjesništva i slikarstva, kao odgovor na potrebe djece da se kroz umjetnost izraze i na papir prenesu svoje talente i osjećanja. Školicu pjesništva vodi naš prijatelj, pjesnik Miloš Kecojević, a odaziv djece je i više nego odličan, čime se unaprijed potvrđuje potreba za pokretanjem ovakvih inicijativa, jer su po mjeri djeteta. Školica slikarstva, vođena od strane Draška Karadžića, akademskog slikara, potvrdila je da je mnogoj talentovanoj djeci potreban samo mali podsticaj da se likovno izraze i da mi odrasli zanijemimo pred njihovim talentom", kazala je Jelena Milić, direktorica "Defendologija" centra.

Školice će trajati šest mjeseci, a projekat je podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

Školica pjesništva ima za cilj da djeca iz romske i egipćanske zajednice otkriju ljepotu pisane riječi, ali i da se uče govorništvu.

Školicu slikanja pohađaju korisnici od devet do 13 godina, a podijeljeni su u dvije grupe.

Dnevni centar je jedinstveni servis dječije i socijalne zaštite za djecu koja žive i/ili rade na ulici i koja su u riziku da to postanu. Njegove usluge koristi 210 djece uzrasta od tri do 18 godina, koja dolaze iz najugroženijih porodica iz Nikšića. U Nikšiću oko 40. djece svakodnevno prosi, a Dnevni centar se godinama bori da opstane i pruži podršku onima kojima je ta podrška i više nego potrebna.

Centar se od svog otvaranja nalazi u iznajmljenim prostorijama, i novi objekat im je prijeko potreban kako bi nastavili da pružaju pomoć i podršku djeci ulice i njihovim porodicama.

Bonus video: