Vlada prodaje dvije topovnjače i transportni brod za 2,46 miliona eura

Do sada su bezuspješno pokušane dvije prodaje RTOP-404 i PO-91 po početnoj cijeni od 1,5 miliona eura za topovnjaču, odnosno 373.221 euro za pomoćni brod

45484 pregleda 55 reakcija 42 komentar(a)
Raketna topovnjača RTOP-404 (arhiva), Foto: Shipspotting.com
Raketna topovnjača RTOP-404 (arhiva), Foto: Shipspotting.com

Vlada Crne Gore je na posljednjoj sjednici dala saglasnost Ministarstvu odbrane da u objedinjenom postupkum pokuša da proda dvije raketne topovnjače tipa "Rade Končar" i pomoćni transportni brod-oružar PO-91 "Lubin" za ukupno nešto preko 2,36 miliona eura.

Kako se navodi u "Informaciji o predlogu rješavanja statusa plovnih obvjekata: raketna topovnjača RTOP-404, pomoćni brod oružar PO-91 i raketna topovnjača RTOP-406" koju je pripremilo Ministarstvo odbrane (MO), Vlada je te objekte još 2018. i 2022. godine proglasila viškom i stavila na prodaju.

Do sada su bezuspješno pokušane dvije prodaje RTOP-404 i PO-91 po početnoj cijeni od 1,5 miliona eura za topovnjaču, odnosno 373.221 euro za pomoćni brod. Na te iznose ova dva plovila inače procijenila je komisija MO, ali ni nakon dva pokušaja, nije bilo zaintereovanih kupaca.

Zbog toga je MO, pozivajući se na Uredbu o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini, predložio, a Vlada u četvrtak prihvatila, da se početne cijene za ova dva broda za sledeći pokušaj njihove prodaje umanje za 30 odsto.

Stoga je nova početna cijena za topovnjaču 1.050.000 eura, a za transportni brod samo 261.255 eura. Dodatno, budući da je u avgustu prošle godine Vlada odlučila da se proda i raketna topovnjača RTOP-406 za koju se prethodnih godina planiralo da se rekonstruiše u patrolni brod, to je odlučeno da se i ona ponudi kupcima zajedno sa RTOP-404 i PO-91, a na što je saglasnost u međuvremenu dalo i Ministarstvo finansija.

Presjek pomoćnog broda oružara PO-91
Presjek pomoćnog broda oružara PO-91foto: Siniša Luković

"Uzimajući u obzir da su raketna topovnjača RTOP-404 i raketna topovnjača RTOP-406 isti tip brodova, istih taktičko-tehničkih karakteristika, godine proizvodnje i identičnog kvalitativnog stanja, Ministarstvo odbrane predlaže da početna cijena raketne topovnjače RTOP-406 bude ista kao i cijena raketne topovnjače RTOP-404, po gore navedenom predlogu i da se u skladu sa članom 5 Uredbe o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini sprovede objedinjeni postupak njihove prodaje", piše u Infornmaciji koju je u četvrtak prihvatila Vlada iako ovi podaci nisu tačni jer je RTOP-406, osim što je dvije godine mlađa od RTOP-404, u znatno boljem tehničkom stanju od svoje starije sestre-blizankinje, jer je ovaj brod prije osam godina dokovan i djelimično remontovan u Jadranskom brodogradiulištu Bijela.

RTOP-404 međutim, prema dostupnim podacima, nije dokovana niti je na tom brodu rađen bilo kakav ozbiljniji remont još od daleke 2005. godine. Raketne topovnjače tipa "Rade Končar" građene su u seriji od šest brodova za Jugoslovensku Ratnu Mornaricu od 1977. do kraja 1980. godine u Kraljevici.

Ovi tada vrlo moderni i veioma brzi mali ratni brodovi punog deplasmana od 250 tona, bili su naoružani sa po dva moderna i izuzetno precizna višenamjenska brodska brzometna topa "bofors" M-70 kalibra 57mm i sa po dvije protivbrodske rakete P-22, a postizali su maksimalne brzine od čak 40 čvorova.

Jedan od tih brodova, bivša RTOP-402 ostala je na remontu u Hrvatskoj kada je izbio građanski rat u bivšoj Jgoslaaviji nakon čega je uvrštena u flout Hrvatske Ratne Mornarice gdje i sada plovi pod imenom RTOP -21 "Šibenik", dok je pet preostalih brodova ovog tipa JRM kada se povukla iz Hrvatske, sa sobom dovela u Crnu Goru.

RTOP 404 (arhiva)
RTOP 404 (arhiva)foto: Siniša Luković

Dva broda, RTOP-401 i RTOP-403 su u međuvremenu rashodovana i isječena u staro željezo, dok je RTOP-405 prije četiri godine rekonstruisana i pretvorena u patrolni brod P-105 "Durnmitor" koji službuje u Mornarici VCG. Pomoćni brod orupar PO-91 "Lubin" sagrađen je 1981.

U Splitu kao prvi u seriji od tri identična nova višenamjenska ro-ro transportna broda JRM koji su bili namijenjeni prevozu oružja, vozila, tenkova i drugog ratnog materijala. Ovaj brod dužine 58 metara ima 1.000 tona punog deplasmana, apopt feribota, na prramcu ima rampu preko koje se u unutrašnjost broda ukrcavaju tenkovi, vučni i samohodni topovi ili vojni kamioni.

Ostali teret brod je ukrcavao palubnim dizalicama kroz otvorere štiva na palubi, a brodovi tipa PO-91 mogli su da prevoze širok dijapazon tereta - od 150 vojnika sa ličnim naoružanjem i opremom, preko raznih vrsta raketa, mina, torpeda i municije, do tenkova i vozila, te goriva za snabdijevanje drugih plovila.

PO-91 "Lubin" je na žalost, vrlo zapušten brod koji Mornarica nije dokovala i remontovala već više od dvadeset godina. Dva njegova po godinu dana mlađa blizanca PO-92 i PO-93 nekadašnja Mornmarica Vojske Jugoslavije je 1997. ustupila Vladi Crne Gore, a ova ih je odmah preprodala privatnicima. Jedan od njih – bivši PO-92 je pod imenom "Boka Star" zaplijenjen 2002. godine u Rijeci pod optužbom da je krijumčario vojni materijal za Irak, iako je ta zemlja bila pod međunarodnim embargom.

U 14 kontejnera smještenih na brodu tada je pronađeno ukupno 208 tona eksplozivnog punjenja za jugoslovensko-irački višecjevni bacač raketa "Orkan", nitrit-acid koji se koristi za ispaljivanje raketa zemlja-zemlja "Scud", rezervni dijelove za topove i barutna punjenja za topovske granate. Nakon višegodišnjih sudskih peripetija i zadržavanja u Rijeci , "Boka Star" je početkom 2012. izrezana u staro željezo u Turskoj. Treći blizanac – nekadašnji PO-93, i danas plovi kao trgovački brod pod imenom "Carlota II" u zapadnoj Africi.

U remont glisera ulažu pola procijenjene vrijednosti transportnog broda

Ministarstvo odbrane raspisalo je ovih dana tender za remont i remotorizaciju višenamjenskog transpornog glisera "Polycat" Mornarice VCG, procijenjene vrijednosti 120.000 eura sa PDV-om.

Ovaj plastični brodić dužine 9.90 metara i težine 6,5 tona, sa kraja sedamdesetih godina prošlog vijeka, nekada je služio u 9. vojnopomorskom sektoru JRM u Kumboru, nakon čega je duže od dvije decenije korišten za razne zadatke prevoženja i logistike po zalivu Boke Kotorske.

U tenderskoj dokumentaciji MO je navelo da osim uobičajenih dokovskih radova, predstojeći remont "Polycata" treba da obuhvati i njegovu remotorizaciju, odnosno zamjenu njegova dva pogonska motora ugradnjom novih šestocilindrilnih dizel motora pojedinačne snage od 220 do 300 konja, sa novim reduktorima i propelerskim osovinama, te pratećom opremom i instalacijama. Ponude na ovaj tender primaju se do 19. maja.

Bonus video: