Nikšićki komunisti najavljuju proteste zbog promjene naziva ulica

"Opštinski komitet JKPCG zauzeo je jedinstveni stav da sadašnje ulice koje posjeduju imena, ne mogu u budućnosti da se mijenjaju", kazao je Stanišić

5753 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Opštinski komitet JKPCG, Foto: Svetlana Mandić
Opštinski komitet JKPCG, Foto: Svetlana Mandić

Nakon vijesti da opštinska komisija želi da preimenuje nazive ulica Narodnih heroja i Partizanski put, kao i da jedna ulica nosi ime po pripadniku Bjelopavlićke četničke brigade Blagoju Jovoviću, iz nikšićkog Opštinskog komiteta Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore (OO JKPCG) najavili su proteste ukoliko ih lokalna uprava ne primi na razgovor, usvoji njihov zahtjev i odustane od namjere.

"Opštinski komitet JKPCG zauzeo je jedinstveni stav da sadašnje ulice koje posjeduju imena, ne mogu u budućnosti da se mijenjaju. Nemamo ništa protiv toga da se novim ulicama daju imena poznatih ličnosti sa prostora Crne Gore i cijele Jugoslavije, ali smo protiv toga da se ulicama u Nikšiću daju imena poznatih četničkih vođa i saradnika okupatora", kazao je na konferenciji za novinare član OO JKPCG Nikšić Radislav Stanišić.

Podsjetio je da je iz nikšićkog sreza u narodnooslobodilačkoj borbi (NOB) učestvovalo 11 hiljada boraca, poginulo 1.516 boraca i 665 građana, žrtava fašističkog terora, da je 501 nosioc spomenice, a od toga 48 narodnih heroja.

"Zar je moguće da neko danas u Nikšiću razmišlja da ulicu Narodnih heroja preimenuje u neku drugu ulicu. Smatramo da je to nemoguće i da to nećemo dozvoliti. Njemačka komanda je uputila zahtjev četničkim komandantima da se prekine sa masovnim strijeljanjima. Bjelopavlićka četnička komanda organizovala je akciju strijeljanja 52 skojevca, 22. i 23. jula 1944. godine, na završetku rata u Lazinama", kazao je Stanišić.

Stanišić
Stanišićfoto: Svetlana Mandić

Istakao je da će uraditi sve što je do njih da se iz Skupštine povuče zahtjev o preimenovanju ulica, kao i da Jovović dobije ulicu.

"Svakoj novoj ulici neka daju imena, ali ulice Narodnih heroja i Partizanski put, zaslužuje ovaj grad da ima. Reagovali smo i kada je naziv trga maršala Tita preimenovan u slobode, kao i ranije kada su promijenjeni nazivi ulica. Uvijek smo reagovali bez obzira koja je vlast u pitanju", poručio je Stanišić.

Ukoliko sa predsjednicima Opštine i Skupštine opštine Nikšić, Markom Kovačevićem i Nemanjom Vukovićem, ne uspiju riješiti „nastali problem“, najavljuju proteste.

"Pokušaćemo da podnesemo zahtjev MUP-u za organizaciju mirnih protesta na koje ćemo pozvati ne samo članove komunista, već i naše simpatizere, građane, sinove i potomke onih koji su život dali za našu slobodu, i da to budu mirni protesti. Hoćemo da se poštuju žrtve rata i njihovi životi koje su dali za našu slobodu. I sloboda može da se zloupotrijebi, a ako se zloupotrijebi može da bude fašistička. Nećemo dozvoliti da se sloboda zloupotrebljava", poručio je Stanišić.

Bonus video: