Opština Zeta: Država da spriječi "Bemax" i "Genex" da uzurpaju i devastiraju prostor

Opština Zeta zahtijeva od državnih organa "da ne zatvaraju oči pred ovom pljačkom državnih resursa"

26123 pregleda 48 reakcija 9 komentar(a)
Foto: Opština Zeta
Foto: Opština Zeta

Opština Zeta traži od Vlade i nadležnih državnih organa da, kako su naveli, spriječi uzurpaciju i devastaciju prostora kompanije "Bemax" i "Genex" u pojasu pored Kipsa, na putu ka Aerodromu Podgorica.

U saopštenju koje potpisuje predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović, navodi se da su kompanije "Bemax" i "Genex" i sami vlasnici urbanističkih parcela na tom području, ali i da su i pored toga "uzurpirali 120.000 m2 opštinskog državnog zemljišta".

Asanović je naveo i da te kompanije "nesmetano obavljaju eksploataciju u milionima kubika i drže svoju građevinsku opremu, suprotno zakonu".

"U skladu sa javnim interesom i u interesu zaštite imovinsko-pravnih interesa i zaštite životne sredine naše novoformirane opštine, dužni smo da uputimo javni apel nadležnim državnim organima Agenciji za zaštitu životne sredine, Urbanističko-građevinskoj inspekciji i Komunalnoj inspekciji Glavnog grada Podgorica, i kojima smo se ranije obratili povodom uzurpacije i devastacije prostora, od strane firme “ Bemax” – “Genex”. S obzirom na to da do sada nije bilo mjera i aktivnosti povodom naših prijava, a mi nijesmo u mogućnosti da preduzimamo upravne mjere i radnje na uklanjanju nelegalne deponije materijala i eksploatacije koja se vrši svakog dana, pri čemu je nastala višemilionska šteta", navodi se u saopštenju Asanovića.

Dodao je da zahtijevaju od državnih organa, prije svega Vlade, resornih ministarstava i inspekcija, "da ne zatvaraju oči pred ovom pljačkom državnih resursa".

"Jer ko ima pravo da na državnom zemljištu vrši otimanje resursa i pretvara ih u sopstveni profit. Za sve ovo imamo dokaze i dokumentaciju, u šta će se i sami uvjeriti posjetom ovoj lokaciji, koja će uslijediti, nadamo se jako brzo".

Iz Opštine Zeta su naveli i da je Asanović na tom prostoru prilikom posjete "u više navrata doživio otpor i neprijatnost od strane zaposlenih".

"Koji nijesu dozvoljavali pristup, jer je navedena firma zaštitila prostor postavljanjem pasa, rampi i opreme i time na javnoj površini zabranila prilazak i uvid u radnje koje vrše. Imajući u vidu da je reakcija državnih organa bila vrlo ekspeditivna kada su u pitanju firme sa teritorije Zete, očekujemo da će tako ažurno postupiti i prema ovoj zloupotrebi, koja ništa nije manja nego u koritu rijeke Morače, a mi kao Opština posjedujemo video-snimak i fotografije prostora. Stoga ćemo tražiti sanaciju i povraćaj u pređašnje stanje i retroaktivno naplatiti korišćenje zemljišta i nadoknadu eksploatacije prirodnih materijala i nema te zloupotrebe od strane bilo koje firme pred kojom ćemo zatvoriti oči, jer će ruka pravde, nadamo se pokucati na svačija vrata, jer su nas zato, uostalom birali građani, da štitimo njihov interes a ne interes bilo kog pojedinca", zaključuje se u saopštenju Opštine Zeta.

Bonus video: