Dukaj - Malenica: Jačanje saradnje Hrvatske i Crne Gore u oblasti javne uprave

Kako se navodi, sagovornici su rekli da očekuku da će saradnja Crne Gore i Hrvatske biti nastavljena, realizacijom zajedničkih programa i projekata

3185 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo javne uprave
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo javne uprave

Crna Gora i Hrvatska jačaće saradnju i nastaviti da razmjenjuju najbolje prakse i iskustva u oblasti upravljanja ljudskim resursima, reforme i kontrole javne uprave, saopšteno je na sastanku predstavnika vlada dvije države.

Iz Ministarstva javne uprave (MJU) rekli su da se resorni ministar Maraš Dukaj sastao sa ministrom pravosuđa i uprave Hrvatske Ivanom Malenicom.

Kako se navodi, sagovornici su rekli da očekuku da će saradnja Crne Gore i Hrvatske biti nastavljena, realizacijom zajedničkih programa i projekata.

"I da će zemlje ojačati saradnju i nastaviti da razmjenjuju najbolje prakse i iskustva u oblasti reforme javne uprave, upravljanja ljudskim resursima i kontrole kvaliteta javne uprave”, kaže se u saopštenju.

Iz MJU su rekli da su ključne teme sastanka bile reforma javne uprave, upravljanje kvalitetom u javnoj upravi, Digitalna akademija, motivisanje i zadržavanje kadrova.

Dukaj je prezentovao prioritete, ciljeve i zadatke tog Vladinog resora, sa akcentom na reformu javne uprave, proces decentralizacije i jačanje sistema lokalne samouprave.

On je zahvalio Hrvatskoj na snažnoj političkoj i ekspertskoj podršci Crnoj Gori, posebno u procesu evropskih integracija.

Dukaj je kazao da strategija reforme javne uprave za period od prošle do 2026. godine predstavlja krovni strateški dokument za unapređenje javne uprave u Crnoj Gori.

Kako je rekao, dokument je rađen u inkluzivnom procesu, sa visokim stepenom uključenosti svih zainteresovanih strana, što je prepoznato kao primjer dobre prakse.

Dukaj je naglasio da je Evropska komisija u izvještaju pozdravila usvajanje novog strateškog dokumenta i ohrabrila Crnu Goru da nastavi na putu reforme javne uprave.

“Realizujemo aktivnosti u oblasti upravljanja kvalitetom u javnoj upravi. Definisana je Nacionalna mapa puta za uvođenje sistema upravljanja kvalitetom, kao i Komunikacioni plan”, naveo je Dukaj.

Na taj način će, kako je rekao, standardizovati procese rada u čitavoj javnoj upravi i nastaviti sa razvojem e-servisa za potrebe građana i privrede.

Malenica je istakao značaj sajber bezjednosti i pozdravio aktivnosti koje je Crna Gora preduzela u tom pravcu.

On je predstavio projekat Ministarstva pravosuđa i uprave, koji se odnosi na poboljšanje i unapređenje kvaliteta usluga lokalnih samouprava.

Bonus video: