UMHCG: Država da obezbijedi finansiranje i odživost usluge pasa pomagača i pasa vodiča

"UMHCG već godinama, ali sa značajnim naporima u održivosti programa, sprovodi ovu aktivnosti jer se sredstva prikupljaju isključivo iz donacija", rečeno je iz te organizacije

3505 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iako je Crna Gora donijela Zakon o kretanju lica sa invaliditetom uz pomoć psa pomagača, ovaj propis garantuje korisniku pravo kretanja i boravka sa psom, ali ne i školovanje i nabavku psa pa je isti neophodno dopuniti, saopšteno je iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG).

Udruženje je povodom Međunarodnog dana pasa vodiča/pomagača pozvalo državu da obezbijedi ovu uslugu korisnicima, kroz redovno finansiranje iz budžeta, dodajući da to može da učini na način što će planirati sredstva za školovanje minimum jednog psa godišnje, odnosno u skladu s interesovanjem korisnika.

"UMHCG već godinama, ali sa značajnim naporima u održivosti programa, sprovodi ovu aktivnosti jer se sredstva prikupljaju isključivo iz donacija", rečeno je iz te organizacije.

Oni su pohvalili sve one koji doniraju, međutim smatraju da bi umjesto dobrotvornog prikupljanja novca za ovaj servis, država trebala da osigura sistemsku podršku korisnicima.

"Neophodno je i u Zakonu o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koji definiše usluge podrške za život u zajednici, prepoznati pravo kretanja i boravka sa psom", kazali su iz UMHCG.

Dodaju da ni proces izrade Strategije za deinstitucionalizaciju nije transparentan u dovoljnoj mjeri, jer se država, kako oni smatraju, nikako ne konsultuje sa reprezentativnim organizacijama osoba s invaliditetom niti ih, po njihovom mišljenju, uključuje u procesima donošenja odluka.

"Činjenica da su neke predstavnice i predstavnici NVO, pa i organizacija osoba s invaliditetom (OOSI) uključeni u radne grupe i tijela nije dovoljna jer ne podrazumijeva suštinsko i kontinuirano uključivanje u procesima donošenja odluka, pa se na postojeći način u potpunosti ne primjenjuje ni Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom", rekli su iz UMHCG:

Prema njihovim riječima, zbog svega navedenog, Vlada Crne Gore i svi resori unutar nje moraju, kako oni kažu, u najskorijem promijeniti prakse i postati istinski servis građana.

"Donacije je moguće uplaćivati putem žiro računa 550-7880-14 ili direktno u 23 kasice, koliko ih je trenutno postavljeno u različitim objektima u Crnoj Gori: poštama, apotekama, marketu Idea u Zelenici i Mall of Montenegru, Montvetu, Aerodromima Crne Gore, Autobuskoj stanici Podgorica i u Luci Bar", navodi se u saopštenju UMHCG.

Bonus video: