Media centar: Izmjenama Zakona o korupciji suštinski osloboditi ASK

"Dosadašnja iskustva pokazuju da su, po pravilu, procesi u kojima je dozvoljeno konkurisanje bez unaprijed definisanih kriterijuma i jasno određenih institucija koje predlažu kandidate za određeno tijelo, pod snažnim uticajem političkih stranaka"

7817 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Media centar dostavio je Odboru za antikorupciju predloge izmjena Nacrta zakona o izmjenama i dopunama zakona o sprečavanju korupcije.

Kako se navodi u saopštenju, Media centar predlaže da se izmjenama zakona propiše da javni funkcioneri koji su izabrani u skladu sa posebnim propisima i čiji je postupak razrješenja takođe propisan posebnim zakonom, mogu biti razriješeni, suspendovani ili im izrečena disciplinska mjera isključivo u skladu sa procedurom koju predviđa posebni zakon a ne sa procedurom propisanom u članu 42 Zakona o sprečavanju korupcije.

"Zakon o sprečavanju korupcije nikada nije sadržao normu kojom se uspostavlja suprimacija u odnosu na druge propise u dijelu postupka razriješenja, suspendovanja ili izricanja disciplinske mjere za javnog funkcionera pa je došlo do zloupotreba u praksi prilikom razrješenja članova Savjeta RTCG i Savjeta Agencije za elektronske medije (2017. godina), kada je Skupština Crne Gore suprotno preciznoj proceduri (iz Zakona o javnom servisu RTCG i Zakona o elektronskim medijima) sprovela postupke razrješenja primjenjujući Zakon o sprečavanju korpupcije. Time je Skupština obesmislila sve druge propise jer zašto bi u Zakonu o javnom servisu RTCG i Zakonu o elektronskim medijima postojale precizne norme za postupak razriješenja ako se one ne primjenjuju već se primjenjuju norme iz Zakona o sprečavanju korupcije", navodi se u saopštenju direktora Media centra Gorana Đurovića.

Ukoliko se ovaj predlog ne uvrsti u Zakon o sprečavanju korupcije, kako je dodao, ostavlja se prostor za vršenje zlouptreba zbog neusklađenosti pravnih propisa čime se stvara pravna nesigurnost.

"Takođe, Media centar predložio je potpuno novi postupak izbora članova Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije. Predlažemo novi model izbora koji će povećati samostalnost članova Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije kao ključnog upravljačkog organa koji kasnije bira direktora Agencije. Predlog Media centra smanjuje prostor za dogovore poltičkih partija oko predloženih kandidata što suštinski može pomoći profesionalizaciji ASK-a jer samo samstalan i profesionalan Savjet može izabrati profesionalnog direktora koji će sprovoditi zakon u interesu građana a ne u interesu vladajućih političkih stranaka", naveo je Đurović.

Media centar je predložio da članovi Savjeta ne mogu biti:

  • lica koja su u posljednjih pet godina obavljala ili obavljaju funkciju poslanika ili odbornika;
  • lica koje su u posljednjih pet godina obavljala ili obavljaju funkciju člana Vlade Crne Gore;
  • lica koja su u posljednjih pet godina obavljala ili obavljaju funkciju u političkoj partiji (predsjednik partije, član predsjedništva, njihovi zamjenici, član izvršnog i glavnog odbora, drugog organa ili tijela u političkoj partiji i drugi funkcioneri u političkoj partiji);
  • lica koja su bračni drugovi lica prethoidno navedenih ili se sa njima nalaze u srodstvu u pravoj liniji, bez obzira na stepen srodstva, u pobočnoj liniji do drugog stepena srodstva i srodstva po tazbini, u trenutku obavljanja neke od funkcija iz tačaka 1, 2 i 3.

Izmjenama tog člana, navodi se, dodatno se pooštravaju kriterijumi za članove Savjeta ASK-a i preciziraju situacije sukoba interesa i proširuje opseg lica koja ne mogu biti članovi ključnog upravljačkog tijela Agencije. Na taj način se, navode iz Media centra, smanjuje mogućnost uticaja političkih partija na rad ASK-a.

Media centar predlaže da kandidate za članove za po jednog člana predlažu Savjet Univerziteta Crne Gore i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, a da tri člana predlože nevladine organizacije koje djeluju o oblasti borbe protiv korupcije odnosno oblastima koje su u nedležnosti ASK.

"Dosadašnja iskustva pokazuju da su, po pravilu, procesi u kojima je dozvoljeno konkurisanje bez unaprijed definisanih kriterijuma i jasno određenih institucija koje predlažu kandidate za određeno tijelo, pod snažnim uticajem političkih stranaka. Kandidati koji na takav način dođu do odgovornih funkcija ne mogu samostalno pristupiti donošenju odluka koje su u interesu građana. Uvođenjem obaveze da kandidate predlažu organizacije civilog društva uključujući i one koje se aktivne u oblasti borbe protiv korupcije, povećava se i nezavisnost Savjeta kao najvećeg upravljačkog tijela Agencije. Postupak izbora članova ključnog upravljačkog tijela Agencije za sprečavanje korupcije maksimalno treba zaštiti od neprimjerenog uticaja političkih partija. Ukoliko se usvoji riejšenje koje je predložila Radna grupa za pripremu izmjena Zakona o korupciji, postoji velika vjerovatnoća da će aktuelna većina u skupštinskom odboru izabrati po političkim preferencama članove Savjeta", naveo je Đurović.

Dodaje i da takav pristup neće zasigurno dovesti do profesionalizacije institucije.

"Ključna novina u ovom predlogu Media centra je što se iz procesa izbora članova Savjeta ASK-a izmiješta Komisija koja je predviđena aktuelnim Zakonom. U situaciji kada su ovlašćeni predlagači nevladine organizacije koje same odlučuju o davanju podrške i izboru svojih kandidata i kada kandidati unaprijed objavljuju svoj program djelovanja ukoliko budu izabrani u Savjet, uloga Komisije je suvišna. Novina je i što se javno objavljuju biografije kandidata za članove Savjeta (deset dana nakon objavljivanja poziva). Time se transparentnost procesa povećava i ostavlja mogućnost javnosti da iskaže svoj stav o pojedinim kandidatima iz reda nevladinih organizacija. Nevladine organizacije koje ispunjavaju uslove tako će moći da biraju samo one kandidate koji javno objave svoju kandidaturu i program djelovanja. Upravo na osnovu tih podataka NVO se mogu opredijeliti da daju podršku onima u koje imaju najveće povjerenje da će raditi u interesu građana. Predloženim izmjenama se omogućava da lice kojeg predlože nevladine organizacije ne mora biti član njihove organizacije što ostavlja veću mogućnost izbora kvalitetnih personalnih rješenja. Novina je i u tome što se obavezuje Skupština da odlučuje o listi u cjelosti kako bi se izbjeglo da se izglasaju samo oni kandidati koji su po volji većine u Supštini. Sam izbor se na ovaj način ostavlja ovlaštenim predlagačima", zaključio je Đurović.

Bonus video: