Smotra dramskog stvaralaštva samo revijalnog karaktera, đaci škola iz Njegnjeva i Rasova pokazali glumačko umijeće

Na revijalnoj manifestaciji u Centru za kulturu danas su se predstavile škole “Vladislav Sl. Ribnikar” iz Rasova i “Pavle Žižić” iz Njegnjeva.
Obje predstave će biti predstavljene na 14. Festivalu dječjeg teatra Crne Gore, koji će se održati od 29. maja do 4. juna u Baru

3184 pregleda 0 komentar(a)
Sa predstave "Samo rata da ne bude", Foto: Jadranka Ćetković
Sa predstave "Samo rata da ne bude", Foto: Jadranka Ćetković

Bijelo Polje Smotra dramskog stvaralaštva, trideset druga po redu održana danas u Centru za kulturu nije bila takmičarskog karakrera, jer su učestovale samo dvije predstave.

Na revijalnoj manifestaciji u Centru za kulturu danas su se predstavile škole “Vladislav Sl. Ribnikar” iz Rasova i “Pavle Žižić” iz Njegnjeva. Obje predstave će biti predstavljene na 14. Festivalu dječjeg teatra Crne Gore, koji će se održati od 29. maja do 4. juna u Baru.

Profesor književnosti Ljubiša Jovanović, iz Osnovne škole “Pavle Žižić” kazao je da su se ove godine učenici te škole predstavili komadom „Marko Kraljević i Musa Kesedžija“, za koji je scenario napisao Miroljub Nedović na osnovu istoimene pjesme.

Sa predstave 'Marko Kraljević i Musa Kesedžija'
Sa predstave "Marko Kraljević i Musa Kesedžija"foto: Jadranka Ćetković

“U pitanju je komedija sa savremenim elementima, jer se autor potrudio da epsku pjesmu obradi na jedan savremen i komičan način i da publici prikaže ono što je zanimljivo, da je nasmije, da sve ono što je u pjesmi tragično i tužno pretvori u nešto korisno i lijepo”, kazao je Jovanović, dodajući da je poruka predstave da čuvamo prirodu i okolinu, jer koliko mi čuvamo nju toliko će ona nas, zato što ne možemo opstati jedni bez drugih.

Motivacija za priču koja nosi naslov “Samo da rata ne bude” koju su izveli učenici škole u Rasovu, jeste naša sveukupna svjetska priča koja je trenutno aktuelna.

Sa predstave 'Samo rata da ne bude'
Sa predstave "Samo rata da ne bude"foto: Jadranka Ćetković

“I poruka koju djeca treba da prenesu svima je da mi želimo da se pitamo, da odlučujem, da je mladost ta koja treba da diriguje pravila, a ne stariji koji nam određuju kako da živimo”, kazala je profesorica književnosti Zagorka Rakonjac, po čijem tekstu i režiji je predstava rađena.

Bonus video: