Đurović: Članstvo u EU ne smije biti dovedeno u pitanje

Ona je dodala da Crna Gora dosljedno prati vanjsku i bezbjednosnu politiku EU, gdje se bez izuzetka pridružujemo stavovima i odlukama Unije

3091 pregleda 4 komentar(a)
Danijela Đurović, Foto: Skupština Crne Gore
Danijela Đurović, Foto: Skupština Crne Gore

Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) ne smije biti dovedeno u pitanje, posebno zbog očekivanja građana, zapadnih partnera, ali i novonastale geopolitičke okolnosti.

To je ocijenjeno na sastanku predsjednice crnogorskog parlamenta Danijele Đurović, potpredsjednice Narodne skupštine Francuske Valeri Rabo i predsjednika Odbora za evropska pitanja Senata Francuske Žan Fransoa Rapana.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Skupština Crne Gore

Kako je saopšteno iz Skupštine, sagovornici su zaključili da članstvo Crne Gore u EU ne smije biti dovedeno u pitanje.

"Posebno imajući u vidu očekivanja građana, zapadnih partnera, ali i novonastale geopolitičke okolnosti”, navodi se u saopštenju.

Đurović je kazala da Crna Gora i Francuska imaju odlične odnose, koje karakteriše kontinuiran politički dijalog, intenzivna saradnja u mnogim oblastima, partnerstvo u okviru NATO-a i podrška Francuske evropskoj integraciji Crne Gore.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Skupština Crne Gore

Ona je pozdravila spremnost Francuske da dodatno doprinese reformskim naporima, među kojima su i unapređenje dobrosusjedskih odnosa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali i promocija vrijednosnih standarda EU.

“Jedna od ključnih bilateralnih aktivnosti odnosi se na otvaranje Regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala i sajber bezbjednost”, kazala je Đurović i istakla da je Crna Gora zahvalna na odluci Francuske da Centar bude izgrađen u Podgorici.

Đurović je zahvalila Vladi Francuske jer je crnogorskim vlastima stavila na raspolaganje Nacionalnu agenciju za bezbjednost informacionih sistema (ANSSI) za pomoć u otkrivanju, analizi i sanaciji posljedica sajber napada u Crnoj Gori u avgustu prošle godine.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Skupština Crne Gore

“Punopravno članstvo u EU ostaje primarni strateški cilj Crne Gore”, rekla je Đurović.

Ona je dodala da Crna Gora dosljedno prati vanjsku i bezbjednosnu politiku EU, gdje se bez izuzetka pridružujemo stavovima i odlukama Unije.

Rabo i Rapan su, kako je saopšteno, istakli da će Crna Gora i ubuduće imate nepodijeljenu podršku Francuske na putu ka EU, kao i da projekat evropskih integracija nema alternativu.

Bonus video: