Nikšić: Blokirali kružni tok u Rastocima zbog namjere da se promijene nazivi ulica Partizanski i Hercegovački put

Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova, na inicijativu Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, donio je niz odluka kojima se planira preimenovanje ulica u gradu pod Trebjesom

42934 pregleda 71 reakcija 54 komentar(a)
Protest u Rastocima, Foto: Svetlana Mandić
Protest u Rastocima, Foto: Svetlana Mandić

Građani su blokirali kružni tok kod benzinske pumpe u Rastocima zbog namjere da se promijene nazivi ulica Partizanski i Hercegovački put.

Protest je organizovao savjet MZ Rastoci, na čijoj teritoriji se nalaze pomenute ulice. Kako je najavljeno, blokada će trajati sat.

Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova, na inicijativu Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, donio je niz odluka kojima se planira preimenovanje ulica u gradu pod Trebjesom.

Dragomir Perović
Dragomir Perovićfoto: Svetlana Mandić

Tako je, između ostalog, odlučeno da se Partizanski put preimenuje u Ulicu Mehmeda Meše Selimovića, a Hercegovački put u Ulicu Iva Andrića.

Protest su podržali predsjednik OO DPS Nikšić Zoran Vukićević, kao i pojedini odbornici koalicije Za evropski Nikšić.

Predsjednika MZ Rastoci Dragomir Perović kazao je da su se okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo, revolt, prema odlukama Savjeta za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova, kojima se preimenuju nazivi ulica Partizanski put i Hercegovački put u ulice Mehmeda-Meše Selimovića i Iva Andrića i njihovog eventualnog usvajanja na nekoj od narednih sjednica SO Nikšić.

Podsjetio je da je savjet MZ Rastoci dao negativno mišljenje na pomenute prijedloge iz razloga što navedene ulice više od 50 godina nose ta imena i po kojima je mjesna zajednica Rastoci prepoznatljiva.

"Slobodarski i antifašistički Nikšić se ponosi sa 45 narodnih heroja i 1.241 žrtvom, koji su svoje živote herojski ugradili u antifašističku borbu tokom Drugog svjetskog rata i tokom oslobođenja Nikšića od okupatora, a ulice Partizanski put i Hercegovački put, čuvaju sjećanje na veliko pregnuće i herojsku žrtvu naših predaka za slobodu. Njihovo preimenovanje i brisanje, značilo bi civilizacijski sunovrat i vrijeđanje grada koji je u Drugom svjetskom ratu, poslije Cetinja, dao najviše narodnih heroja. Njihovo preimenovanje značilo bi i brisanje iz sjećanja, brisanje iz temelja vrijednosti budućih pokolenja, a ima li šta gore od zaborava", naveo je Perović.

Poručio je i da nećemo dozvoliti ni sadašnjoj, a ni nekoj budućoj vlasti, da prekrajaju "slavnu i antifašističku istoriju grada pod Trebjesom, ali ni da skrnave spomen-obilježja".

"Jer su nazivi ulica spomen-obilježja, i ne samo to - sa ovim ulicama odrastamo, srastamo, identifikujemo se. Ove ulice smo mi, naši očevi, naši đedovi i naša đeca. Nemamo ništa protiv da neke od ulica u Nikšiću, koje nemaju svoja imena, ponesu imena slavnih jugoslovenskih pisaca Mehmeda Meše Selimovića i Iva Andrića koji su svojim djelima i likom obilježili jednu epohu, i bili univerzalni u idejama i porukama, a svakako u skladu sa zakonima države Crne Gore i istorijskim vezama pisaca sa Nikšićem i Crnom Gorom. Ovim putem se obraćamo podnosiocima predloga, odborničkom klubu "Za budućnost Nikšića" kao i predsjedniku Opštine Nikšić i predsjedniku Skupštine opštine Nikšić, da odustanu od namjeravanog preimenovanja ulica Partizanski put i Hercegovački put. U slučaju da se ovo naše obraćanje ne uvaži, bićemo prinuđeni na radikalne mjere, odnosno potpunu blokadu saobraćajnica Partizanski put i Hercegovački put u Nikšiću. Nikšić nije samo za juče, za danas i za sjutra, za jedan momenat. Nikšić je zauvijek", rekao je Perović.

Bonus video: