Montefarm traži vakcine za narednu sezonu

Javna ustanova Apoteke Crne Gore raspisala tender vrijedan više od 220.000 eura

3753 pregleda 1 komentar(a)
Spremaju se za predstojeću sezonu gripa (Ilustracija), Foto: Saša Matić / Vlada
Spremaju se za predstojeću sezonu gripa (Ilustracija), Foto: Saša Matić / Vlada

Javna ustanova Apoteke Crne Gore “Montefarm” tražila je tenderom vakcinu protiv gripa za narednu sezonu, u vrijednosti od oko 228.613 eura.

Ta ustanova navela je u dokumentaciji da je potrebno 22.635 doza vakcine, a ponude je potrebno dostaviti do 15. maja ove godine.

Iz “Montefarma” su, između ostalog, tražili da se uz ponudu dostavi izjava da će proizvođač za svaku seriju vakcine dostaviti sertifikat analize, ovlašćenje da ponuđač može ponuditi njegovu robu, rješenje o dozvoli za stavljanje lijeka u promet koji izdaje crnogorski Institut za ljekove, potvrdu nadležnog organa države proizvođača da vakcina ima dozvolu za stavljanje istog u promet u državi proizvođača.

Neophodno je dostaviti i potvrdu da je vakcina proizvedena prema načelima dobre proizvođačke prakse (GMP) ili drugim strogim standardima koji obezbjeđuju njihov kvalitet, ali i da se lijek isporučuje u režimu hladnog lanca od momenta proizvodnje preko skladištenja i transporta do “Montefarma”.

Nadzor nad gripom sprovodi Institut za javno zdravlje između 40. kalendarske sedmice jedne godine do kraja 20. sedmice naredne.

Iz Instituta su “Vijestima” kazali da je od jeseni prošle godine zaključno sa 20. februarom dato ukupno 16.849 doza vakcine protiv gripa, što je na približno istom nivou kao prethodne sezone.

Bonus video: