DRI: Sopstveni prihodi opština nisu bili dovoljni za pružanje kvalitetnih usluga građanima tokom pandemije

Revizijom je konstatovano da Crna Gora još nije donijela Zakon o kriznom upravljanju koji bi obezbijedio cjelovito i jedinstveno normativno uređenje te oblasti

4269 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sopstveni prihodi opština nisu bili dovoljni za pružanje kvalitetnih usluga građanima tokom pandemije koronavirusa, ocijenila je Državna revizorska komisija (DRI).

Ta institucija objavila je izvještaj Kooperativne revizije – revizije uspjeha „Sopstveni prihodi opština u cilju pružanja kvalitetnih usluga građanima tokom pandemije“.

Kolegijum DRI u sastavu: Zoran Jelić (rukovodilac Kolegijuma) i dr Branislav Radulović (član Kolegijuma) usvojio je konačni izvještaj na sjednici 26. aprila, a revizija je rađena u saradnji sa Vrhovnim revizorskim institucijama: Sjeverne Makedonije, Albanije, Poljske, Rumunije, Slovačke i Turske

Revizijom je konstatovano da Crna Gora još uvijek nije donijela Zakon o kriznom upravljanju koji bi obezbijedio cjelovito i jedinstveno normativno uređenje te oblasti.

"U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđeno je da u obezbjeđivanju i sprovođenju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti pored ostalih državnih organa učestvuju i organi lokalne uprave. Međutim, s obzirom na to da je u Crnoj Gori zdravstvo centralizovano na državnom nivou, uloga opština u oblasti kriznog upravljanja u okviru vanrednih situacija u oblasti javnog zdravlja nije primarna i u mnogom je zavisna od hijerarhije/naredbi koje dolaze sa centralnog nivoa. Nedovoljnost resursa na lokalnom nivou, za složene izazove uzrokovane pandemijom kovida-19, ograničili su sposobnost postojećih kontrolnih mehanizama da ostvare svoju punu funkciju", saopšteno je iz DRI.

Uprkos preduzetim aktivnostima opštinskih timova za zaštitu i spasavanje, revizijom je utvrđeno da je iznos sopstvenih prihoda lokalnih samouprava u 2020. godini bio manji za 37.462.896,22 eura u odnosu na 2019. i manji za 39.295.263,65 eura u odnosu na 2021. godinu, dok su 19 od 24 opštine u Crnoj Gori ispod republičkog prosjeka razvijenosti (Cetinje, Bar, Danilovgrad, Nikšić, Žabljak, Plužine, Pljevlja, Kolašin, Ulcinj, Mojkovac, Bijelo Polje, Šavnik, Tuzi, Berane, Andrijevica, Rožaje, Gusinje, Plav, i Petnjica).

Takođe, indentifikovani su nedostaci u organizaciji sistema odgovora na pandemiju koronavirusa, sistemu finansiranja lokalnih samouprava, kao i potrebi unapređivanja digitalizacije usluga opština i korišćenju stečenih iskustava u budućim krizama.

Nalazi revizije ukazuju, dodaju iz DRI, da bi opštine na osnovu stečenih iskustava trebalo da osmisle i učine operativnim planove za oporavak nakon krize koji bi poslužili kao valjana osnova za odgovor na krizu i obezbijedili stabilnost i kontinuitet poslovanja u budućim kriznim situacijama.

Konačan izvještaj o reviziji uspjeha „Sopstveni prihodi opština u cilju pružanja kvalitetnih usluga građanima tokom pandemije” dostavljen je Vladi, skuštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje, kao i Zajednici opština Crne Gore.

Bonus video: