KCCG uvodi novu dijagnostiku: KRAS i NRAS testiranje za pacijente sa rakom debelog crijeva

"Ovo je tek početak savremene molekularne dijagnostike u našoj ustanovi jer uskoro slijedi uvođenje ovog vida dijagnostike kod onkoloških pacijenata sa malignim oboljenjima drugih organa čime se ujedno zaokružuje i uvodi personalizovana medicina kao najsavremeniji imperativ moderne medicine", ističe se u saopštenju

5156 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada KCCG, Foto: Luka Zeković
Zgrada KCCG, Foto: Luka Zeković

Klinički centar Crne Gore je saopštio da su u PCR laboratorijama Centra za patologiju uveli novu dijagnostičku metodu za testiranje onkoloških pacijenata, odnosno KRAS i NRAS, molekularna testiranja kod određenih pacijenata sa kolorektalnim karcinomom (rak debelog crijeva).

"Važno je, međutim, znati da se dijagnostika ne sprovodi kod svih pacijenata sa kolorektalnim karcinomom već samo kod onih kod kojih, na osnovu jasne medicinske indikacije, testiranje predloži nadležni konzilijum", navodi se u saopštenju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Ističu da se molekularnim testiranjem dobijaju informacije o izmjenama u genetskom materijalu tumorskih ćelija što omogućava adekvatniji i efikasniji personalni terapisjki pristup u liječenju.

"Ovim analizama zaokružili smo dugogodišnju borbu da se putem najsavremenijih tehnika omogući najbolja individualna terapija onkološkim pacijentima", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je PCR laboratorija počela sa radom sredinom septembra 2021. godine kada je i najavljeno da će pored testiranja na koronavirus, visokotehnološka laboratorijska oprema omogućiti uvođenje testiranja onkoloških pacijenata.

"Ovo je tek početak savremene molekularne dijagnostike u našoj ustanovi jer uskoro slijedi uvođenje ovog vida dijagnostike kod onkoloških pacijenata sa malignim oboljenjima drugih organa čime se ujedno zaokružuje i uvodi personalizovana medicina kao najsavremeniji imperativ moderne medicine", ističe se u saopštenju.

"Sa ponosom ističemo da KCCG čini još jedan iskorak u crnogorskoj medicini, posebno jer će se sada ove analize, umjesto u inostranstvu, obavljati u Crnoj Gori", dodaje se u saopštenju.

Navode da će se ovim činom značajno unaprijediti i podići nivo zdravstvene zaštite crnogorskiim osiguranicima.

Dodaju da s obzirom na to da je KCCG nastavna baza Medicinskog fakulteta u Podgorici, molekularnim testiranjem tumora omogućiti i naučnicima te ustanove učešće u velikom broju naučno-istraživačkih projekata.

"Osim proširenju indikacija za čitav niz raznih oboljenja, otvaraju i druge mogućnosti za razvoj medicine, brojnih novih stručnih i naučnih projekata i konačno veom važnu međunarodnu saradnju", zaključuje se u saopštenju

Bonus video: