VIDEO Inicijativu za spas Komarnice podržala slavna imena umjetničke scene: Šerbedžija, Rundek...

Ne dajte da se izgradi ta hidrocentrala, ne dajte tu čistoću i prirodu", poručio je Šerbedžija

13374 pregleda 94 reakcija 17 komentar(a)
Komarnica, Foto: Dobrica Mitrović
Komarnica, Foto: Dobrica Mitrović

Izgradnjom Hidroelektrane (HE) Komarnica potopio bi se kanjon istoimene rijeke, koji čuva reliktne vrste čak iz poslednjeg ledenog doba planete, a incijativu za spas jedinog preostalog utočišta ribama divljih voda i ovog puta podržale su brojna slavna imeta umjetničke scene - Rade Šerbedžija, Darko Rundek, Milutin Mima Karadžić, Igor Lazić Niggor, Moamer Kasumović, Slobdan Boda Ninković, Jovan Memedović, frontmen Električnog orgazma Srđan Gojković Gile, Nebojša Ilić, Marko Šelić Marčelo, Nenad Knežević Knez, Petar Strugar Jelena Ćuruvija i Aleksandar Đurica, Lazar Nikolić, Dejan Dedović - Deda, Mirko Vlahović, dvojac "Kumare" - Srđan Stanojević Dido i Miodrag Miga Manerik.

"Šaljem vam pozdrave u Crnu Goru iz ovog božanstvenog mjesta, netaknute prirode, iz Limskog kanala, pored Rovinja. Između Rovinja i Pule. Ovdje se školje gaje, ovdje je sve ekološki, čisto, lijepo. Šaljem vam pozdrav da ne date Komarnicu. Da ne date tu čistu rijeku, jer sve oko nas što se dešava je stravično i užasno. I ovaj svijet odlazi u božju mater i jedino nas mogu spasiti te ribice od prije pet, šest, sedam hiljada godina, koje su potražile svoj spas u toj čistoj rijeci. Ne dajte da se izgradi ta hidrocentrala, ne dajte tu čistoću i prirodu", poručio je Šerbedžija.

Građanski i ekološki aktivisti koji se protive turbinama na rijeci Komarnici, od 28. aprila do 2. maja održaće protestno edukativni kamp pod sloganom "Misli bistro", čiji cilj je očuvanje te rijeke i promocija potencijala Šavnika i Plužina za razvijanje outdoor centra i ruralnog turizma.

"Znanjem i primjerom branimo Komarnicu", poruka je organizatora protestnog kampa koji počinje sjutra.

Drugi dan kampa rezervisan je za - aktivni dan i citizen science, a 30. aprila je sajam lokalnih proizvoda, sastanak inicijative Odbranimo r(ij)eke Balkana i umjetničku radionicu.

Glumac Velizar Vejo Kasalica, koncert Rundeka & Ekipe, kojima će kao predgrupa nastupiti Azilanti,svoj doprinos odbrani Komarnice daće 1. maja.

Rijeka koju građanski i ekološki aktivisti brane nominovana je za EMERALD zaštićeno područje, a UNESCO komisija predložila je i predložena je od strane UNESCO komisije za pridruženje NP Durmitor, te time dobije status Svjetske Baštine- World Heritage.

Upravo zbog toga, velikani umjetničke scene poslali su video poruke podrške odbrani te nestvarno lijepe rijeke.

"Obranimo Komarnicu, da je ne stave u cijevi. Nije sve struja, postoji nešto što se zove život. No pasaran", poručio je Vlahović.

Bonus video: