Sekretarijat za zaštitu imovine ponovio urgenciju Novaković Đurović: Gradnja nanosi štetu, Vlada da reaguje

Opština Budva uputila urgentan dopis, tražeći informaciju šta je urađeno sa poništenjem prijave gradnje kompanije “Mia Invenstment” ispred hala Jadranskog sajma na dvadesetak metara od Slovenske plaže

12648 pregleda 55 reakcija 1 komentar(a)
Pripremni radovi već počeli, Foto: Vuk Lajović
Pripremni radovi već počeli, Foto: Vuk Lajović

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva ponovo je uputio urgentan dopis ministarki ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ani Novaković Đurović, zahtijevajući od nje da im dostavi pismenu informaciju šta je urađeno sa poništenjem prijave gradnje kompanije “Mia Invenstment” koja planira da gradi dvije kule ispred hala Jadranskog sajma na dvadesetak metara od Slovenske plaže.

Sekretarijat je urgenciju Novaković Đurović uputio još u oktobru prošle godine, upozoravajući je da Opština ima problem sa Urbanističko-građevinskom inspekcijom. Najnovija urgencija uslijedila je nakon što je budvanska kompanija "Mia investments", koja okuplja turske biznismene, počela čišćenje velikog placa od 8.500 kvadrata i time najavila gradnju hotelsko-apartmanskog kompleksa sa 5 zvjezdica "Mia Budva" koji čine dvije kule od po 15 i 16 spratova.

Zeleno svjetlo turski biznismeni su praktično dobili, nakon što je vlasnik parcele, kompanija "Safiro beach resort", izmirila milionska dugovanje novosadskoj firmi "Carinvest RS" u vlasništvu porodice bivšeg gradonačelnika Budve Marka Carevića.

Podgorička kompanija "Safiro beach resort", vlasnik atraktivne parcele, jedine neizgrađene uz samu Slovensku plažu, isplatila 4,3 miliona eura kreditnog potraživanja koju je Carevićeva kompanija otkupila od banke.

Turska firma i "Safiro beach resort" su u avgustu 2018. zaključile ugovor o zajedničkoj gradnji kompleksa "Mia Budva".

”Kao što smo vas urgencijom od 14. oktobra 2022, pisano obavijestili o problem koji imamo sa Urbanističko- građevinskom inspekcijom, a tiče se zaštite interesa Opštine i opštinske imovine koju posjedujemo na urbanističkoj parceli 26.1 u bloku 26, a u okviru Detaljnog urbanističkog plana (DUP) "Budva centar”, investitor “Mia investment", sada smo prinuđeni da ponovo urgiramo da nam dostavite pisano obavještenje o preduzetim aktivnostima u cilju poništenja odobrene prijave gradnje", piše u dopisu koji potpisuje sekretar za zaštitu imovine Đorđe Zenović, a u koji su "Vijesti" imale uvid.

Zenović je podsjetio ministarku da su na sastanku održanom 6. decembra prošle godine razgovarali, između ostalog, i "o prijavi gradnje i problematičnim (ne)postupanjima Urbanističko-građevinske inspekcije, koja na nekoliko dopisa i urgencija Sekretarijata za zaštitu imovine nije dostavila tražene odgovore vezane za okolnosti davanja odobrenja za gradnju".

Kako je dodao, stav opštinskog sekretarijata je da je odobrenje za gradnju izdato suprotno zakonu i na zakonu utvrđenim procedurama.

"Još jednom podsjećamo da smo Urbanističko-građevinskoj inspekciji i vašem prethodniku, gospodinu Ratku Mitroviću, dostavili presudu Upravnog suda od 10. maja 2021, kojom je poništeno rješenje Ministarstva održivog razvoja i turizma od 15. decembra 2019, a koje se odnose na saglasnost na idejno rješenje za izgradnju objekata na pomenutim urbanističkim parcelama, te da smatramo da podnijeta prijava gradnje ne može ostati na snazi. Sem toga, pred Upravnim sudom se vodi još jedan spor kojim smo osporili rješenje Ministarstva, pa smatramo da eventualni početak gradnje u momentima kada očekujemo presudu u korist Opštine predstavlja grubo kršenje javnog interesa, a to je zaštita interesa svih građana Budve", naglasio je Zenović.

Upozorio je da se eventualnim početkom gradnje na toj lokaciji nanosi nenadoknadiva šteta po interese Opštine, koji su utvrđeni DUP-om, koji je na konkretnoj lokaciji predvidio gradnju kongresnog centra i u sklopu centra kongresnog hotela.

"Upravo je bila intencija da izgrađeni kongresni hotel bude u funkciji kongresnog centra, što bi upotpunilo turističku ponudu Budve. Ukoliko se onemogući Opštini da zaštiti svoje interese, koji se ogledaju u tome da na konkretnoj urbanističkoj parceli posjedujemo značajnu površinu katastarske parcele, kao i to da smo za namjene izgradnje predviđenih sadržaja za potrebe kongresnog centra oformili sa Jadranskim sajmom zajedničko preduzeće “Expo Budva”, to će imati dalekosežne posljedice i po atraktivan prostor na kome se parcela nalazi, ali i po grad Budvu i po Crnu Goru. U tom smislu iskreno vjerujemo da to nije namjera ministarstva na čijem ste čelu, pa očekujemo da ćete nam ovoga puta dostaviti informaciju o preduzetim koracima I svu propratnu dokumentaciju o učinjenim koracima", naveo je Zenović.

Građevinska tabla na parceli ispred sajamskih hala postavljena još uoči minulog ljeta, kada je najavljen početak gradnje prve od dvije kule, 15-spratnog hotela, koji namjeravaju da završe do maja 2025.

Kako je "Vijestima" potvrđeno, turski investitori počeće ovih dana čišćenje parcele i pripremne radove, ali gradnja će započeti tek u oktobru, jer od 15. maja stupa na snagu zabrana građevinskih radova za ekskluzivnu i prvu građevinsku zonu metropole turizma i traje do 1. oktobra.

Da je prijava gradnje turskih investitora zakonita, ministarka je potvrdila i u septembru prošle godine, navodeći da je uvidom u arhivu Ministarstva utvrđeno da je investitor "Mia investments" 27. maja 2020. predao prijavu građenja objekta, te shodno članu 91 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekta zapisnički je konstatovano da je investitor stekao uslov za građenje.

Projektom koji je u martu prošle godine aminovao Direktorat glavnog državnog arhitekte (GDA), kojim je tada rukovodio Mirko Žižić, a sam projekat vrijedan je 70 miliona eura.

Prema ranijoj najavi iz "MIA investment", oni na ovom zemljištu grade hotel sa pet zvjezdica, sa 144 standardne hotelske sobe i 208 hotelskih apartmana.

Bonus video: