Proglasili slavu Nikšića, opozicija ide na Ustavni sud

Odbornici vladajuće koalicije u Nikšiću izmijenili statut, a predsjednik Opštine Marko Kovačević smatra da se on ne može porediti sa onom koju je podnio Herceg Novi i koju je sud oborio

4109 pregleda 93 reakcija 8 komentar(a)
Sa sjednice SO Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Sa sjednice SO Nikšić, Foto: Svetlana Mandić

Glasovima odbornika vladajuće koalicije juče je prominjen Statut Opštine i time omogućeno da 12. maj, Dan Svetog Vasilija Ostroškog bude slava Nikšića.

Dok je na sjednici koja je održana krajem decembra prošle godine jednoglasnom odlukom prisutnih odbornika prihvaćeno da Dan Svetog Vasilija Ostroškog bude slava grada, na jučerašnjoj sjednici, na kojoj se raspravljalo o predlogu odluke o izmjeni Statuta kojim se to institucionalizuje, odbornici sadašnje opozicije su kazali da se uvođenjem slave vrši diskriminacija nepravoslavnih građana.

Oni su pozvali odbornike da se pričeka sa donošenjem odluke dok Ustavni sud ne da mišljenje o tome.

Predsjednik Opštine Marko Kovačević, međutim, kazao je “Vijestima” da smatra da će Ustavni sud potvrditi odluku o zakonitosti proglašenja Svetog Vasilija i da se ne može pomenuta odluka porediti sa onom koju je podnio Herceg Novi i koju je sud oborio.

”Odluka vezano za Herceg Novi je donesena 2004. ili 2005. godine, kada je bila državna zajednica Srbija i Crna Gora, po tada važećim propisima. U državi Crnoj Gori već imamo pozitivan primjer Opštine Žabljak koja je donijela izmjene Statuta i proglasila krsnu slavu, a koja nije problematizovana evo pet godina. Ne očekujem da će ova inicijativa da padne na Ustavnom sudu”, kazao je Kovačević “Vijestima”.

Marko Kovačević na sjednici
Marko Kovačević na sjednicifoto: Svetlana Mandić

Odbornica Evropskog tima za Nikšić Jelena Marković najavila je podnošenje ustavne žalbe, dok je Nikola Zirojević, odbornik Socijaldemokrata, kazao da je Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti već podnio promjene Stratuta i uvođenje slava Opštine. Zatražio je da se pomenuta odluka makne sa dnevnog reda do izjašnjavanja Ustavnog suda.

”Mijenjate tradiciju crnogorskog naroda i time kršite vjerska prava. Ovo je čista diskriminacija i zloupotreba položaja. Na ovaj način grad postaje vjerski, što je suprotno Ustavu”, rekla je Marković koja je zatražila i da Zaštitnik ljudskih prava da mišljenje da li ta odluka krši ustavom zagarantovana prava nepravoslavnim građanima.

Zirojević, koji je šef kluba odbornika SD-a, kazao je da treba provjeriti ustavnost te odluke i podsjetio da je Centar za demokratsku tranziciju kazao da se tim potezom krši Ustav i vrši diskriminacija.

Nezavisna odbornica Tatjana Knežević Perišić kazala je da je glasala za nacrt odluke očekujući da će tekst dokumenta, nakon javne rasprave, dobiti drugačiji naziv i da će umjesto slava, stajati zaštitnik grada čime se, kako je istakla, ne bi kršila prava Nikšićana nepravoslavne vjeroispovjesti. Istakla je i da vlast želi da prisvoji Vasilija Ostroškog kao srpskog sveca, a on je svetac Crnogorske pravoslavne crkve vjekovima.

Odbornik Evropskog tima za Nikšić Marko Burić kazao je da u liku i djelu Svetog Vasilija Ostroškog ne postoji ništa što može da nekoga vrijeđa ili “da nas razdvaja, već može samo da nas spaja”.

”Međutim, na koji način ćemo mi tumačiti i na koji ćemo način slaviti taj dan može da utiče na to da može da nas dovede da razdvajanja. Ova tema ne bi trebalo i ne bi smjelo da nas razdvaja. Sveti Vasilije jeste zaštitnik Nikšića bez obzira na vjersko ili nacionalno opredjeljenje. Čini mi se da smo možda malo požurili. Trebalo je da istovremeno razmatramo i odluku o načinu proslave 12. maja, i to je na istoj sjednici trebalo predstaviti građanima Nikšića. Time bi poslali poruku ljubavi, zajedništva, mira i sloge”, istakao je Burić.

On je naveo da je Klub odbornika Evropski tim za Nikšić ranije sugerisao da se riječ “slava” zamijeni sa “Dan zaštitnika”, što bi, kako smatra odagnalo nedoumice i eventualna sporenja.

”Mi ovim formalizujemo nešto što već postoji. Imali ste priliku da kritikujete kada je odbornička većina na Žabljaku, koju je činila DPS, izmijenila Statut te Opštine u koji je uvrstila slavu tog grada. Ne dozvoljajte da nas dijele ovakve stvari, jer mi samo formalizujemo nešto što je identitet Nikšića. Ovdje nema nikakvih zlih namjera, niti se ovom odlukom bilo kome nešto nameće”, kazao je predsjednik Opštine i donošenje te odluke nazvao moralnom obavezom.

Predsjednik SO Nemanja Vuković rekao je da je organizovana javna rasprava povodom izmjena Statuta na kojoj nije bilo zainteresovanih građana, a ni odbornika iz redova opozicije.

”Ovo je inicijativa koja objedinjuje. Mislim da smo i mi kao lokalna vlast u poslednje dvije godine djelima pokazali da smo za to. Ne narušava se koncept građanske države, naročiti ova inicijativa ne može to da uradi”, rekao je Vuković.

Vuković
Vukovićfoto: Svetlana Mandić

Inicijativu da 12. maj bude slava Opštine Nikšić podnio je Klub odbornika Demokrate-Demos-Ne damo Nikšić, a predsjednik Opštine je zatim pokrenuo promjenu Statuta.

Na sjednici se razmatrao izvještaj o radu predsjednika Opštine i radu organa lokalne uprave i službi za 2022. godinu, predlog odluke o usvajanju Lokalnog programa socijalnog stanovanja Opštine Nikšić za ovu godinu, predlog programa podsticajnih mjera za razvoj poljoprivredne proizvodnje, predlog odluka o izmjenama odluke o nazivima naselja, ulica i trgova na teritoriji opštine i o davanju na upravljanje i korišćenje objekata domova mjesnih zajednica mjesnim zajednicama na području opštine, o izvještajima o radu javnih preduzeća i ustanova za prošlu godinu...

”Uspjeli smo da vratimo Željezaru, konačno se otvorio Dom za stare, projekat koji je započet za vrijeme prethodne vlasti, a u kojem smo i mi učestvovali. ‘Noblwood Adriatik”’ otvorila je fabriku u Nikšiću u kojoj je zaposleno 200 ljudi, a u naredne dvije godine bi trebalo bi da bude jš 200. Kroz projekat EPCG-a Solar zaposleno je 500 ljudi. Kao lokalna samouprava radili smo dosta i po pitanju infratsrukture. Mislim da je očigledno, da ljudi sami vide da se u Nikšiću radi”, rekao je Kovačević.

Šef Kluba odbornika Evropski tim za Nikšić Boris Muratović smatra da se u dokumentu premalo pažnje posvetilo projektu osvjetljenja grada koji će Opštinu koštati oko 9,5 miliona eura.

”Za taj projekat smo morali da zajednički donesemo odluku ovdje, da čujemo argumente za i protiv tog projekta, jer riječ je o ogromnom novcu. Mi plaćamo jednu sijalicu 882 eura, pri tom imamo zaduženje na 20 godina. To jeste led rasvjeta, sigurno će štednja biti veća po pitanju električne energije, ali smo vidjeli u gradu da to baš sjajno ne funkcioniše, ali čekamo da se završi instalacija. Morali smo više pažnje posvetiti ovoj temi”, kazao je Muratović.

Odbornik iste koalicije Rajko Perović kazao je da su pojedini vlasnici ugostiteljskih objekata u Nikšiću uzurpirali Njegoševu ulicu i “staklom zagradili” pješački prelaz i ako se njima progleda kroz prste, da bi i ostali to trebalo da urade.

Predsjednik SO Nikšić Nemanja Vuković kazao je da su nadležne inspekcije pokretale postupak vezan za uzurpaciju prostora, kao i da će Opštinski odbor Demokrata podnijeti krivičnu prijavu zbog zloupotrebe prostora u Njegošeoj ulici.

Bonus video: