Joković diskriminiše i vrijeđa studente

Upitan kako bi riješio problem partijskog zapošljavanja, potpredsjednik Vlade rekao da bi se založio da u državnim institucijama rade oni koji su završili državni fakultet. Sagovornici “Vijesti” podsjećaju da su privatni i državni fakulteti jednaki pred zakonom

31740 pregleda 309 reakcija 97 komentar(a)
Joković: Ako postoje partijska zapošljavanja, to je ispravljanje nepravde..., Foto: BORIS PEJOVIC
Joković: Ako postoje partijska zapošljavanja, to je ispravljanje nepravde..., Foto: BORIS PEJOVIC

”Ja bih se založio za to da u državnim institucijama posao mogu dobiti oni koji su završili državni univerzitet”.

To je način na koji bi potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Vladimir Joković riješio problem partijskog zapošljavanja.

Komentarišući partijska zapošljavanja u mandatu 43. Vlade, Joković je za RTCG kazao da je, ako postoji “to ispravljanje nepravde prema onim ljudima koji su imali odvažnosti i oni nikada nisu mogli da dođu i dobiju posao”.

Iz Ministarstva prosvjete nijesu “Vijestima” odgovorili na pitanja da li izjavu Jokovića smatraju diskriminatorskom, kao ni da li taj resor ima podatke o slabijem kvalitetu diploma sa privatnih visokoobrazovnih ustanova, zbog kojih bi im eventualno bila oduzeta dozvola za rad.

”Ministarstvoj prosvjete ne komentariše izjave članova Vlade. Adresa Ministarstva prosvjete nije adresa na koju treba uputiti ova pitanja. Svakako, sigurni smo da se izjava ne odnosi na privatne fakultete i univerzitete koji su visoko rangirani na međunarodnim listama ustanova visokog obrazovanja”, odgovorili su iz resora Miomira Vojinovića.

Diskriminacija i neupućenost

Sagovornici “Vijesti”, pak, saglasni su u ocjeni da Joković ovakvim stavom diskriminiše studente privatnih univerziteta.

Takvom izjavom, kaže bivša dugogodišnja sekretarka privatnog Univerziteta “Mediteran” Dragica Anđelić, “potpredsjednik Vlade samo je potvrdio da je u svakom smislu daleko od visokog obrazovanja, koliko nebo od zemlje”.

”Saglasna sam da je partijsko zapošljavanje nasljeđe bivše vlasti, ali mu je nova vlast dala još jači intenzitet”, poručuje Anđelićeva u izjavi za “Vijesti”.

Prema njenim riječima, taj stav Jokovića je diskriminatoran.

”Ali, prije svega, brine neupućenost najviših državnih zvaničnika u obrazovni sistem Crne Gore. Da se diskriminatorno postupa u odnosu na privatne univerzitete i fakultete, nije nikakva novost. Nedavno je u Skupštini donesen Zakon o potvrđivanju Sporazuma o priznavanju kvalifikacija u oblasti visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu i to samo za kvalifikacije stečene na javnim ustanovama i sve to prolazi bespogovorno. U vezi sa time vjerovatno će se mnogi naći u čudu kada shvate da diploma stečena na privatnom univerzitetu nema isti tretman kao diploma stečena na državnom univerzitetu, a država je ovim poduhvatom željela da proširi granice lakšeg priznavanja obrazovnih isprava, što je, pretpostavljam osokolilo i gospodina Jokovića, da ih smatra nedostojnim i u okviru vlastite državne uprave. Da nije tužno, bilo bi smiješno”, naglašava Anđelićeva.

Izjava neprimjerena, država garantuje jednakost

I redovni profesor na Univerzitetu “Mediteran” i advokat Miloš Vukčević upozorava na to da je izjava potpresjednika Vlade “u najmanju ruku neprimjerena”.

”…A rekao bih i skandalozna, jer je diskriminisao sve studente privatnih univerziteta kojima zakon garantuje ista prava kao i studentima državnog”, kazao je Vukčević.

Podsjetio je na to da država svojim zakonodavnim okvirom garantuje osnivanje i rad privatnih univerziteta, kao i ista prava u pogledu zapošljavanja studenata, ali i ostvarivanja niza drugih prava.

”Potpresjednik Vlade Joković bi, na prvom mjestu, trebalo da vodi računa o poštovanju Zakona o visokom obrazovanju, Zakona o radu, Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kao i drugih sistemskih zakona koji ne prave razliku između studenata - da li dolaze sa privatnog ili državnog univerziteta”, ističe Vukčević.

Stav koji dobre studente tjera iz Crne Gore

Viša pravna savjetnica u Centru za stručno obrazovanje (CGO) Snežana Kaluđerović kaže da javnosti nije poznato da je Agencija za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja u Crnoj Gori radila rangiranje univerziteta i visokoškolskih ustanova u Crnoj Gori i utvrđivala kvalitet diploma po nekoj metodologiji.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

”Nije poznato ni da postoje analize kvaliteta diploma koje su dobijene na visokoškolskim ustanovama u Crnoj Gori. Nije poznato ni kako to ne valjaju diplome sa međunarodno priznatih ili visoko kotiranih univerziteta na međunarodnim rang-listama potpredsjedniku Vlade. Međutim, svima nam je poznato da je SNP u opoziciji bio glasan oko neophodnosti profesionalizacije javne uprave, kao i da su tu priču brzo zaboravili kad su došli na vlast jer smo vidjeli da su stručnost i kvalitet bili posljednji kriterijumi kojim se ova vlast rukovodila u procesu zapošljavanja”, napominje Kaluđerović.

Prema njenim riječima, nije prvi put da “Joković ima izjave diskriminatornog sadržaja i očigledno ga ni politički staž, a ni visoka funkcija koju obnaša, nijesu naučili elementarnoj, makar političkoj odgovornosti”.

Kontrole na svakih pet godina

Dragica Anđelić naglašava da je Crna Gora dio evropskog prostora visokog obrazovanja. “Postoje eksterne komisije koje imenuje Agencija za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja Crne Gore koje provjeravaju kvalitet rada kako privatnih, tako i državnih univerziteta. Kontrola kvaliteta se vrši obavezno, svakih pet godina i ustanove koje zadovolje propisane standarde nesmetano nastavljaju sa radom, u protivnom može doći i do zabrane upisa studenata”, objašnjava ona.

Problem su sumnjive strane diplome

Prema riječima Anđelićeve, ključni problem su “lažne diplome koje su stečene izvan granica Crne Gore” i time država treba da se pozabavi. Ona je kazala da, prema izjavama nekih zvaničnika koji su i sada u Vladi, oko 30.000 lažnih diploma figurira u državnoj upravi.

I Vukčević upozorava na to da Jokoviću “smetaju privatni univerziteti u Crnoj Gori, ali Vlada ništa ne preduzima da spriječi dolazak ogromnog broja diploma, svake godine, sa sumnjivih fakulteta iz okruženja”.

”Na kraju, ovakvom izjavom, Joković je diskriminisao i sve srednjoškolce, jer i oni imaju pravo da se kao namještenici zaposle u državnoj upravi, upravo na način na koji je to pravo ostvario i sam potpresjednik Vlade, koji je takođe završio srednju školu i obavlja funkciju ministra. Za početak, predlažem mu da završi neki fakultet. Može biti i privatni”, poručuje Vukčević.

Bonus video: