CEGAS: Prvo isključe javnost, pa onda glasaju za isključenje

Nema osnova za zatvaranje sjednice na kojoj će se govoriti o pojavama o kojima se već javno govorilo u Skupštini Crne Gore, dodali su

3953 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: CEGAS
Ilustracija, Foto: CEGAS

Centar za građanske slobode (CEGAS) izražava zabrinutost povodom odluke Tuzilačkog savjeta da narednu sjednicu na kojoj će se razgovarati o javno saopštenim i ozbiljnim optužbama tužilaca o pritiscima kojima su bili izloženi tokom rada, u ranijem periodu, zatvori za javnost.

Naime, CEGAS je u okviru redovnih aktivnosti pratio rad i djelovanje Tuzilačkog savjeta, čijim sjednicama je redovno prisustvovao, pratio rad i odluke TS i informisao javnost.

"Vjerujemo da je nakon dugog vremena netransparetnog rada tužilaštva, čije posledice sada sagledavamo, suštinski važno obezbijediti punu transparentnost rada TS. To bi bio iskorak i poruka javnosti da se napravila odstupnica od ranijih praksi", kazali su iz CEGAS-a.

Sa druge strane, dodali su, nema osnova za zatvaranje sjednice na kojoj će se govoriti o pojavama o kojima se već javno govorilo u Skupštini Crne Gore.

"Ova saznanja su uznemirila javnost, nemamo naznaku razrješenja i upravo zato bilo bi pogrešno zatvoriti sjednicu za javnost i onemogućiti joj da se dodatno informiše o osnovanosti podijeljenih informacija, kao i stavu TS u odnosu na iste", kazali su oni.

CEGAS navodi da je i prije održavanja pomenute sjednice, javljeno da je vanredna i zatvorena za javnost, a onda se, nakon toga, u sklopu iste, glasalo za ili protiv isljučenja javnosti.

CEGAS apeluje na TS da zadrži dobru praksu otvorenog i transparentnog rada i omogući prisustvo sjednici svim zainteresovanim stranama.

Bonus video: