Imovina Regionalnog vodovoda na meti vandala

"Pričinjena šteta prelazi iznos od 6.000 eura", naveli su

2391 pregleda 42 reakcija 3 komentar(a)
Oštećenje na Regionalnom vodovodu, Foto: Regionalni vodovod
Oštećenje na Regionalnom vodovodu, Foto: Regionalni vodovod

Oštećen je instrument „ecoLog“ u okviru II zone sanitarne zaštite izvorišta „Bolje Sestre“ na zemljanom proširenju pored lokalnog puta prema mjestu Grbavci.

To je saopšteno iz Regionalnog vodovoda.

"Pored eksploatacije šljunka koja je pričinila trajnu štetu Regionalnom vodovodu, suočavamo se sa uništavanjem imovine ovog Društva od strane neodgovornih pejedinaca", navodi se u saopštenju.

Prilikom redovnog obilaska instrumenata, kazali su iz Vodovoda, za mjerenje nivoa podzemnih voda u mjestu Grbavci, došlo je do uočavanja štete nastale kao posljedica požara, usljed čega je oštećen mjerni instrument „ecoLog“.

"Pričinjena šteta prelazi iznos od 6.000 eura", dodali su.

Oštećenje na Regionalnom vodovodu
Oštećenje na Regionalnom vodovodufoto: Regionalni vodovod

Iz Vodovoda daju da je pitanju je sofisticirani uređaj za kontinuirano praćenje i mjerenje nivoa temperature i elektroprovodljivosti vode, koji ujedno predstavlja i jedinstven sistem za prenos podataka putem GPRS-a u realnom vremenu.

"Bahato ponašanje pojedinaca koji nerijetko uništavaju kamere, mjerne istrumente, table sa natpisima i drugo, nije zaobišlo ni imovinu Regionalnog vodovoda. Šteta se, kao što je to uobičajeno, uglavnom pričinjava pod okriljem noći", kazali su.

Nedopustivo je u normalnom i savremenom društvu, kažu iz Vodovoda, da se pored ovakvog objekta na kojem jasno piše sta je njegova svrha i ko je njegov upravljač, otvori deponija otpada. Materijalna šteta je velika i radi se o instrumentu koji je izuzetno značajan. Pored nastale materijalne štete, još veći problem predstavlja to što su izgubljeni dragocijeni podaci koji su izuzetno važni za dalja istraživanja iz ove oblasti jer su podaci u realnom vemenu od velikog značaja.

"Osmatranje podzemnih voda i rijeka, kako u pogledu kvaliteta i kvantiteta vode, je od suštinske važnosti za sprečavanje propadanja vodnih resursa i obezbjeđenje stabilnosti operativnog sistema. Zbog izostanka sistematskog monitoringa na izvorištu “Bolje Sestre” i rijekama Morači i Cijevni u prošlosti, tokom ranijih istraživanja sprovedeno je bilansiranje i modelovanje podzemnih voda sa mnogo aproksimacija i nesigurnosti. Zbog toga je, izrada plana uspostavljanje monitoring mreže za praćenje podzemnih voda i padavina bio jedan od ključnih ciljeva projekta “Monitoring, control and protection of the regional water supply source “Bolje Sestre” (Geoprojekt i dr,2021-2022)", navodi se u saopštenju.

Regionalni vodovod, dodalju oni, kao upravljač tog sistema već je ušlo u proceduru saniranja nastale štete

"Privremeno rješenje koje Regionalni vodovod sprovidi predstavlja svakodnevni obilazak ekipe koja će ručno mjeriti promjene nivoa podzemnih voda što će u velikoj mjeri olakšati buduća istraživanja", navodi se u saopštenju Vodovoda.

Patrolne ekipe Regionalnog vodovoda, pored svakodnevnog kontinuiranog obavljanja redovnih obilazaka, dodaju oni, nijesu u mogućnosti zaštititi imovinu od vandala.

"Skoro sva evidentirana šteta, pričinjena od NN lica, prijavljena je nadležnim institucijama, ali nažalost, nije jednostavno identifikovati počinioce koji ove radnje čine najčešće tokom noći", navodi se u saopštenju.

U prethodnom periodu, kažu oni, na meti vandala bio je video nadzor na objektima Regionalnog vodovoda, gdje su nepoznati počinioci polomili kamere.

"Naglašavamo da je riječ o imovini svih građana, zato apelujemo za njeno čuvanje. Podizanje svijesti o važnosti očuvanja državne imovine od ključne je važnosti za prevenciju vandalizma i odvraćanja pojedinaca od destruktivnog djelovanja", navodi se u saopštenju Regionalnog vodovoda.

Bonus video: