Porodični smještaj - važan oblik zaštite starijih osoba

"Program porodičnog smještaja omogućava osobama sa demencijom da što duže ostanu u svojoj prirodnoj sredini i poznatom, bliskom okruženju, što je od izuzetnog značaja za duhovnu stabilnost i mentalno i fizičko zdravlje starijih ljudi", ističu iz nevladinih organizacija

1122 pregleda 57 reakcija 0 komentar(a)
Sa okruglog stola, Foto: NVO Impuls
Sa okruglog stola, Foto: NVO Impuls

U okviru projekta „Zaštita prava na dostojanstveno starenje i prevencija demencije“, Zavod Krog iz Slovenije i NVO "Impuls" iz Nikšića organizovali su u Plužinama okrugli sto na temu „Porodični smještaj kao oblik zaštite starijih lica“.

Okruglom stolu, trećem koji je realizovan u sklopu pomenutog projekta, prisustvovali su predstavnici opština Plužine, Nikšić i Plav, predstavnici centra za socijalni rad za opštine Plav i Gusinje, Nikšić, Plužine i Šavnik, Berane, Petnjicu i Andrijevicu, podgoričkog Doma za stara lica, domova zdravlja iz Plava i Nikšića, Crvenog krsta Nikšić i Plužine, Zavoda za socijalnu i dječiju zaštitu i Fonda zdravstvenog osiguranja Plužine.

"Na okruglom stolu su predstavljene aktivnosti projekta koje se trenutno realizuju i imaju za cilj pružanje psihosocijalne podrške osobama sa demencijom, njihovim njegovateljima i članovima porodice, od strane obučenih volontera, uz mentorsku podršku. Aktivnost koja je prethodila pružanju psihosocijalne podrške je mapiranje osoba sa demencijom, njihovih porodica i njegovatelja na sjeveru Crne Gore, njihovih potreba i izazova sa kojima se suočavaju, što je prvo ovakvo istraživanje u zemlji", navodi se u saopštenju za javnost.

okr
foto: NVO Impuls

Kako su istakli iz pomenutih NVO, nadaju se da istraživanje može poslužiti kao osnova za izradu strategija i zakona od kojih će koristi imati osobe sa demencijom i njihove porodice, a koje će im omogućiti "pristup prijeko potrebnoj podršci i pomoći za bolji i dostojanstveniji život i starenje".

"Na okruglom stolu predstavilili smo drugačiji, alternativni način zaštite starijih lica, kroz institut porodičnog smještaja, a o tome su govorile predstavnica Doma za stara lica Podgorica, Jelena Šofranac, i predstavnica Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu, Dragana Pešić", stoji u saopštenju.

One su predstavile „Priručnik za pružaoce usluge porodičnog smještaja“ i, kako se navodi, istakle da i pored određenih izazova koji se mogu pojaviti tokom realizacije porodičnog smještaja, a koji se odnose na kapacitete porodice i potrebe korisnika, on predstavlja važan oblik zaštite koji treba da bude dostupan i prepoznat od svih koji se bave zaštitom starijih.

"Program porodičnog smještaja omogućava osobama sa demencijom da što duže ostanu u svojoj prirodnoj sredini i poznatom, bliskom okruženju, što je od izuzetnog značaja za duhovnu stabilnost i mentalno i fizičko zdravlje starijih ljudi", ističu iz NVO koje realizuju pomenuti projekat.

okr
foto: NVO Impuls

Na okruglom stolu bilo je riječi i o značaju povezivanja i saradnje institucija i organizacija koje se bave zaštitom starih lica na lokalnom nivou i potrebi donošenja nacionalne strategije koja bi regulisala oblast zaštite starih, kako bi se obezbijedila njihova dugoročna zaštita.

Projekat "Zaštita prava na dostojanstveno starenje i prevencija demencije", koji se realizuje na sjeveru Crne Gore, podržavaju Evropska unija, Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije i Ministarstvo javne uprave Crne Gore.

Bonus video: