Na Gorici postavljene kamere za ranu detekciju požara

Zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević je podsjetio na veliki požar koji je 2021. nanio ogromnu štetu biljnom i životinjskom fondu Gorice, rekavši da sve buduće aktivnosti moraju biti usmjerene na adekvatnu zaštitu i prevenciju

1634 pregleda 41 reakcija 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: PG Biro
Sa sastanka, Foto: PG Biro

Iz Glavnog grada je saopšteno da su na Gorici nedavno postavljene kamere za ranu detekciju požara.

Zamjenik gradonačelnice Podgorice Luka Rakčević je kazao da je značaj Gorice brda za glavni grad i sve njegove stanovnike nemjerljiv.

"Obaveza svih nas da je na pravi način zaštitimo", poručio je na sastanku sa predstavnicima startap preduzeća Spectro Solutions, čija misija je, kako je saopšteno iz Glavnog grada, razvoj pametnog rješenja za ranu detekciju požara.

Rakčević je podsjetio na veliki požar koji je u julu 2021. godine nanio ogromnu štetu biljnom i životinjskom fondu Gorice, rekavši da sve buduće aktivnosti moraju biti usmjerene na adekvatnu zaštitu i prevenciju.

On je istakao da je izrada softvera koji omogućava otkrivanje požara i dima važan korak ka tom cilju i da tim Spectro Solutionsa svojim znanjem i posvećenim radom može kreirati rješenja za detekciju problema i drugih područja u gradu, kao što su brdo Ljubović, Ćemovsko polje, Kakaricka gora, Vrela ribnička.

Naglasio je da "govorimo o problemima koji traže sistemski odgovor" i da se "ova dobra praksa može primijeniti i na druga zaštićena područja grada", ali i države, odnosno na prevenciju ili detekciju drugih nedozvoljenih radnji poput sječe šuma, krivolova…

Ana Ašanin je, ispred startapa, kazala da je ideja nastala 2021, kada je i krenula tehnička realizacija softvera, a da su nedavno na Gorici, u saradnji sa kompanijom “One”, postavljene tri kamere na tri ključne lokacije koje će pratiti stanje, detektovati početnu fazu i utvrditi eventualno podmetanje požara.

Ašanin je naglasila da su softverska rješenja i više nego korisna, ekonomična "i što je najvažnije, da daju traženi rezultat".

"Poručila je da je prostor za djelovanje veoma veliki i zahvalila Glavnom gradu na povjerenju i saradnji, za koju vjeruje da će i dalje biti uspješna", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: