Ministarstvo zdravlja: Novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti predviđeno vraćanje medicine rada na državni budžet

"Novim zakonskim tekstom omogućiće se građanima da o trošku države određena profesionalna oboljenja dokazuju u referentnim centrima iz regiona u ovoj oblasti medicine", ističe se u saopštenju

7166 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Minsitarstvo zdravlja je saopštilo da je novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, koji je pripremljen i u proceduri usvajanja, predviđeno vraćanje medicine rada na državni budžet, kako bi se ojačali kadrovski kapaciteti i unaprijedio kvalitet usluga.

To su poručili povodom 28. aprila, Svjetskog dana zaštite i zdravlja na radu, kazavši da je prioritet Ministarstva zdravlja reforma zdravstvenog sistema sa sveobuhvatnijom organizacijom pružanja kvalitetnih usluga na svim nivoima zdravstvene zaštite, zbog čega je novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti i donešen.

"Novim zakonskim tekstom omogućiće se građanima da o trošku države određena profesionalna oboljenja dokazuju u referentnim centrima iz regiona u ovoj oblasti medicine", ističe se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Kako kažu, novim zakonskim rješenjima sistem zdravstvene zaštite biće organizovan da obezbijedi dostupniju zaštitu stanovništvu, bolju organizaciju, povezanost i funkcionisanje sistema zaštite na svim nivoima.

"Kao i njegovu teritorijalnu raspoređenost, te usklađeno djelovanje javnog i privatnog sektora, na način što se u zdravstveni sistem uvodi i mogućnost pružanja usluga zdravstvene zaštite putem privatne prakse", ističe se u saopštenju.

Dodaju da konkretno u oblasti medicine rada, usvajanjem novog zakona o zdravstvenoj zaštiti, ljekarske preglede radi utvrđivanja radne sposobnosti zaposlenih, obavljaće doktor medicine, specijalista medicine rada i doktor medicine druge specijalnosti.

"Na osnovu kojih će doktor medicine specijalista medicine rada sačinjavati izvještaj o izvršenom zdravstvenom pregledu zaposlenog. Ovaj izvještaj će sadržati nalaz i mišljenje o radnoj sposobnosti, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita i zdravlje na radu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: