FOTO Katja, Iris i Tamara napravile najbolja rješenja

Takmičenje na FIT-u jedan je od brojnih događaja koji se povodom Dana djevojčica u ICT organizuju širom svijeta. Dan je 2011. ustanovila Međunarodna unija za telekomunikacije, pored ostalog, i zbog niskog učešća žena u ICT oblasti

16264 pregleda 123 reakcija 1 komentar(a)
Sa jučerašnjeg takmičenja, Foto: BORIS PEJOVIC
Sa jučerašnjeg takmičenja, Foto: BORIS PEJOVIC

Učenice podgoričke Gimnazije Katja Pejović i Iris Brkanović, i gimnazijalka sa Cetinja Tamara Jovićević, dobitnice su nagrada za najbolja Wordpress rješenja, na takmičenju koje je juče održano na Fakultetu za informacione tehnologije (FIT) Univerziteta "Mediteran" u Podgorici.

Takmičenje je organizovano povodom 27. aprila, Međunarodnog dana djevojčica u ICT.

Pejović je dobila stipendiju za prvu godinu FIT-a, a sve tri nagrađene učenice dobile su besplatan kurs na Logate Akademiji.

Na takmičenje se prijavilo tridesetak, ali je snage u izradi veb stranica juče odmjerilo 19 učenica gimnazija iz Podgorice, Nikšića, Cetinja i Kotora, Srednje stručne škole iz Nikšića, i podgoričkih Elektrotehničke i Ekonomske škole.

Pred početak takmičarskog dijela, učesnice su čule poruke žena zaposlenih u ICT sektoru i industriji.

Vanja Grgurović iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP), u ICT-ju je već tri decenije. Kaže da su kolege i ona nekad drugima izgledali kao tajno društvo koje govori u čudnim skraćenicama. Danas, nemoguće je, dodaje ona, zamisliti dan bez tehnologija.

"Kada sam prije 20 godina izjavila želju da sastanak sa kolegom održim putem video-linka dok budem šetala po Gorici, samo su moji informatičari shvatili da pričam o bliskoj budućnosti, ostali su me posmatrali sa zebnjom", kazala je ona, dodajući da su u IT poslovima jedino važni intelekt i predan rad, a da su tu djevojke potpuno ravnopravne sa kolegama.

Takmičenje na FIT-u jedan je od brojnih događaja koji se povodom Dana djevojčica u ICT organizuju širom svijeta. Dan je 2011. ustanovila Međunarodna unija za telekomunikacije, pored ostalog, i zbog niskog učešća žena u ICT oblasti. Dekanica FIT-a Maja Delibašić kazala je da je žena u digitalnom sektoru tek 20 odsto u odnosu na muškarce, da zarađuju manje od muških kolega, te i da Crna Gora ne odstupa mnogo od te statistike.

Prema njenim riječima, djevojčice ne bi trebalo da, u izboru karijere, dozvole da ih vodi tradicionalno razmišljanje.

Jasna Pejović i Valentina Radulović, matematičarke i programerke, osnivačice kompanije "Digital Bee" i startapa "Fourish, kazale su da raditi posao u IT-ju znači imati slobodu da se radi odakle god se želi.

"IT i naš matematičarski um nam je omogućio da radimo u velikim korporacijama, da budemo na ozbiljnim liderskim pozicijama, a danas da budemo slobodne i sigurne u sebe da biramo šta ćemo i sa kim da radimo", kazala je Radulović.

Takmičarkama su poručile da i one mogu biti žene u IT sektoru.

Tijana Marković, koja na FIT-u predaje predmete iz oblasti programiranja, angažovana je i na švedskom univerzitetu kao istraživačica u oblasti vještačke inteligencije.

"Oblast kompjuterskih nauka je veoma široka i interesantna, nudi različite mogućnosti i otvara vrata širom svijeta. Možete iskoristiti svoju kreativnost, logiku i matematičke vještine u rješavanju svakodnevnih problema", kazala je ona.

Biljana Krivokapić, nastavnica je informatike sa tehnikom u Osnovnoj školi "Štampar Makarije" u Podgorici. U školi vodi i klub robotike i programiranja.

"Moj primarni posao jeste nastavnica matematike, a kroz tehnologije imam mogućnost da sarađujem sa ljudima širom svijeta, širiti svoje vidike, sarađivati sa drugima kroz različite projekte", rekla je ona.

O "muškim" i "ženskim" zanimanjima organizatori su pitali i ChatGPT, platformu zasnovanu na vještačkoj inteligenciji. ChatGPT pojašnjava da se tradicionalna podjela na "muške" i "ženske" poslove mijenja i da je sve manje poslova koji se mogu povezati sa jednim ili drugim.

Ne postoje rodno predodređena zanimanja, kazala je Nađa Žarić sa FIT-a.

"ICT je posao za svakoga ko želi da marljivo uči i radi, ICT tržište je u potražnji za mladim i talentovanim kadrom. ICT posao je dinamičan, kreativan i fleksibilan, a tržište globalno, a ne lokalno. Pomoću ICT tehnologija možemo da mijenjamo svijet i pravimo ga boljim mjestom za život", rekla je Žarićeva.

Sanja Gardašević iz "Alicorna" poručila je da inovacije i nove ideje nastaju kada u timovima postoje različitosti i kada svako ima jednako prostora da predstavi svoju ideju i mišljenje, a da su brojne inovacije upravo došle od žena koje su se bavile novim tehnologijama.

Takmičenje na FIT-u organizovano je u saradnji sa Udruženjem studenata tog Fakulteta, uz podršku Ministarstva prosvjete.

Bonus video: