Projekat "Vi ste krivi ako vas zavolimo": Srednjoškolci iz Bugojna posjetili nikšićke vršnjake

Učenici iz Bugojna obišli su kulturno-istorijske, ali i vjerske znamenitosti grada pod Trebjesom, primio ih je i predsjednik Opštine Marko Kovačević, a organizovane su utakmice, sesije i radionice. Nikšićani će u uzvratnu posjetu vršnjacima iz Bugojna otići u septembru

5241 pregleda 2 komentar(a)
Đaci, Foto: Ekonomska škola Nikšić
Đaci, Foto: Ekonomska škola Nikšić

Učenici Srednje ekonomsko -ugostiteljske škole iz Nikšića prethodna četiri dana bili su domaćini vršnjacima Srednje tehničke škole iz Bugojna, iz Bosne i Hercegovine.

Posjeta srednjoškolaca organizovana je u okviru projekta "Vi ste krivi ako vas zavolimo", koji pomenute škole iz Nikšića i Bugojna realizuju u sklopu programa "Superškole".

"U projektu, uravnotežene polne strukture, učestvuje 24 učenika uzrasta od 15 do 17 godina, po 12 učenika iz obje škole. Glavni cilj projekta je da pokaže da sportske aktivnosti mogu uticati na izgradnju i razvoj mira i tolerancije između zajednica i unutar društava", kazala je profesorica Olivera Lučić iz nikšićke Ekonomske škole.

Učenici iz Bugojna obišli su kulturno-istorijske, ali i vjerske znamenitosti grada pod Trebjesom, primio ih je i predsjednik Opštine Marko Kovačević, a organizovane su utakmice, sesije i radionice. Nikšićani će u uzvratnu posjetu vršnjacima iz Bugojna otići u septembru.

"Mladi imaju priliku da se oprobaju u sportskim aktivnostima, radionicama i sesijama na temu interkulturalnog učenja, nenasilnog rješavanja konflikata, upoznavanje sa zdravim stilovima života, različitim kulturama i tradicijama, kao i različitim kulturno-zabavnim aktivnostima, kao što su obilazak grada, filmske, pozorišne i muzičke večeri", kazala je Lučić.

Kako je objasnila, program "Superškole" podrazumijeva školske razmjene na Zapadnom Balkanu koji ima za cilj da podrži procese izgradnje mira i pomirenja i interkulturalnog učenja i dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica.

Ovaj program je dio multidonorskog projekta "Program školske razmjene na Zapadnom Balkanu" koji zajednički finansiraju Evropska unija i njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Regionalni ured za saradnju mladih (RYCO).

Bonus video: