Biogradska gora spremna za sezonu: Evidentirano je prisustvo vuka, divljih svinja, medvjeda, rijetke vrste vidre

Cijena dnevne ulaznice je četiri eura, dok je za djecu do 15 godina i OSI ulaz besplatan

4985 pregleda 36 reakcija 2 komentar(a)
Biogradsko jezero, Foto: Mićo Baltić
Biogradsko jezero, Foto: Mićo Baltić

Nacionalni park (NP) “Biogradska gora”, od polovine aprila kada je počela ovogodišnja sezona, posjetila su 1.893 gosta.

Kako kaže direktorica Marija Jovanović Dulović, riječ je o domaćim, kao i gostima iz Francuske i Izraela.

Ona najavljuje da će sportski ribolov na Biogradskom jezeru biti dozvoljen od 1. maja, a cijena dnevne dozvole je, kao i ranijih godina, 20 eura.

”Zaposleni u Službi ambijentalne higijene minulih mjeseci vrijedno su radili na pripremi predstojeće turističke sezone i, ukoliko se po jutru dan poznaje, očekujemo da će ova godina nadmašiti brojem posjetilaca prethodnu. NP je tokom zimskih mjeseci bio zatvoren za posjetioce, zbog nepogodnih vremenskih uslova, ali i zbog toga što se sva divljač spušta kod Biogradskog jezera i Biogradske rijeke. S obzirom na to da nam je primarni cilj zaštita prirode i njenih ekosistema, beskompromisno smo svoje aktivnosti posvetili tome da sačuvam na najbolji mogući način jednu od tri posljednje prašume u Evropi”, kaže direktorica NP.

Ona podsjeća da su pripadnici Sluzbe zaštite redovno obavljali prihranu divljači, koja je, tvrdi, u prirastu u odnosu na prethodne dvije godine.

U Parku se na određenim lokalitetima, objašnjava Jovanović Dulović, nalaze i kamere “zamke”, koje prate kretanje divljači, pa je u odnosu na prethodni period zabilježen veći broj jelenske i srneće divljači.

Evidentirano je prisustvo vuka, divljih svinja, medvjeda, a na vodama Biogradskog jezera i dijela rijeke Tare kojom Park gazduje, i prisustvo rijetke vrste vidre.

Jovanović Dulović kaže da NP oblježavaju sve bitne ekološke datume, a za djecu predškolskog uzrasta i osnovce iz Kolašina i Mojkovca pripremaju i edukativne radionice, koje se tokom ljetnjih mjeseci realizuju u Centru za posjetioce u srcu parka. Zimi se edukacija najmlađih obavlja u Edukativnom kutku upravne zgrade u Kolašinu.

Cijena dnevne ulaznice u NP ove godine je četiri eura, dok je za djecu do 15 godina ulaz besplatan. Ulaznicu neće plaćati ni osobe sa invaliditetom. Godišnja ulaznica, uz neograničen broj posjeta u svih pet NP, je 13,5 eura.

Potpisnici peticije, kojom je od NP traženo da ulaznica u taj zaštićeni prostor bude besplatna za Mojkovačne neće 1. maja, kako je ranije najavljeno, organizovati protest na Kraljevom kolu i blokirati put do jezera. Od protesta su odustali, kako kažu, nakon razgovora sa menadžmentom JP Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG), na kojem im je obećano da će njihovi zahtjevi biti razmotreni.

Bonus video: