FOTO Ovako je bilo u subotu na karnevalu u Budvi: Inovativne, šarene maske, maštoviti performansi, vatromet...

Unutar Starog grada, na pjaceti kod kuće Ćekrdekovića, Trgu palmi i na platou ispred Jadranske straže, organizovane su DJ i pop-rock žurke prilagođene najrazličitijim muzičkim ukusima

6432 pregleda 0 komentar(a)
Sa karnevala, Foto: Turistička organizacija Budve
Sa karnevala, Foto: Turistička organizacija Budve

Šezdeset karnevalskih grupa iz regiona i Evrope, sa rekordnih tri hiljade učesnika, predstavilo je svoje jedinstvene maske u okviru centralnog događaja 20. jubilarnog Međunarodnog budvanskog karnevala – do sada najbrojnije i najljepše Velike karnevalske povorke, u subotu, 29. aprila.

Trg ispred zidina Starog grada preplavile su inovativne, šarene, ručno rađene maske, na kojoj su učesnici vrijedno radili i po par mjeseci unazad, a predstavile su se kratkim, maštovitim performansima na radost kako mlađih tako i starijih posjetilaca.

Pored karnevalista iz Crne Gore, stigli su i oni iz Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije, ali i iz Italije, Grčke i Bugarske.

Vidno raspoloženi, o karnevalu u Budvi imali su samo riječi hvale, kojem se iz godine u godinu vraćaju.

Član Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC) Aleksandar Cicimov prisjetio se davne 2001. godine kada se rodila ideja o organizaciji prvog budvanskog karnevala, koji je održan naredne godine.

"Te godine smo putovali 27 sati do Budve, ali želja da se širi saradnja među karnevalima bila je jača od svega. Jako sam srećan što je ovaj karneval ovako uspješan i što svake godine okupi mnoštvo posjetilaca", kazao je on.

Završetak Velike karnevalske povorke obilježio je spektakularni, višeminutni vatromet, a uslijedio je Karnevalski šou, specijalni performans inostranih karnevalskih grupa i fantastična animacija sa vatrom Cirkus animatora iz Novog Sada.

Unutar Starog grada, na pjaceti kod kuće Ćekrdekovića, Trgu palmi i na platou ispred Jadranske straže, organizovane su DJ i pop-rock žurke prilagođene najrazličitijim muzičkim ukusima.

Pred ogromnim brojem veselih posjetilaca nastupe su održali regionalno sve popularniji i traženiji dvojac Buč Kesidi i novosadski DJ Runy uz podršku crnogorskih DJ-eva: Lazar & Vuk („Radio Zunzar“), Buba, Burkakke i John K, kao i lokalnih bendova Jack Lupino & Izi bejb, Anđa&Slađa i Priganitze.

Treći dan Karnevala koji se održava pod sloganom "Zaplešimo skupa, da nam srce jače lupa" u organizaciji Turističke organizacije opštine Budva i NVO "Feštađuni" biće posvećen najmlađima.

Dječiji karneval odnosno Mala karnevalska povorka, koja će brojati preko 20 grupa, startovaće u 15 sati i 30 minuta od Gradskog vrtića u nedjelju, 30. aprila. Mališani će redom predstaviti svoje kreativne i pažljivo osmišljene maske na trgu ispred Starog grada, a uslijediće face painting i maskenbal show tokom kojeg će kostimirani animatori uz pratnju muzike zabavljati djecu do kasnih poslijepodnevnih sati.

Verernji dio programa u nedjelju počinje u 20 sati na velikoj bini ispred Starog grada kada će nastupiti bend u čijem su sastavu profesionalni klasični i rok muzičari, koji jedini u Crnoj Gori izvode irsku muziku, O'Konrads, nakon kojih će koncert održati primorski pop-rok sastav The Grupa. U 22 sata i 30 minuta na binu će izaći legendarna grupa iz Sarajeva, Letu štuke. Unutar Starog grada, na platou ispred Jadranske straže, iste večeri nastupaju Una Andrea & Anyushka iz Beograda, crnogorski DJ-evi Lerr & Straks i regionalna DJ atrakcija After Affair.

Bonus video: