Sindikat prosvjete: Prvi maj dočekujemo bez aprilske plate

"Istina, još nije probijen zakonski rok do kada treba isplatiti zaradu. Ali, prvomajske praznike dočekasmo praznih novčanika", kazali su.

11932 pregleda 54 reakcija 41 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz Sindikata prosvjete Crne Gore je saopšteno da prosvjetni radnici nisu primili aprilske plate.

"Istina, još nije probijen zakonski rok do kada treba isplatiti zaradu. Ali, prvomajske praznike dočekasmo praznih novčanika", kazali su.

Oni su čestitali Međunarodni praznik rada premijeru Crne Gore Dritanu Abazoviću, ministru finansija Aleksandru Damjanoviću i ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću.

Kako smatraju iz Sindikata, radnici u Crnoj Gori su decenijama gurani na marginu društva, a male plate su, prema njihovom mišljenju, bile jedan od znakova njihovog raspoznavanja.

"Nesiguran pravni položaj, gdje je jedini kriterijum prilikom zapošljavanja i dobijanja rješenja za stalno i dalje partijske, rođačke i prijateljske veze, je takođe, boljka obrazovnog sistema. Što bi se u narodu reklo "ako te prepozna teren", stoji u saopštenju Sindikata.

Poziv prosvjetnog radnika, smatraju iz Sindikata, nije primmljiv mlađim generacijama zbog uslova rada.

"... Prebukiranih učionica u gradskim sredinama, loše infrastrure i slabe opremljenosti škola informatičkom opremom, te problema sa prevozom koji se godinama ne rješavaju kao i pritisci roditelja prilikom ocjenjivanja, uprava škola i djece na prosvjetne radnike", dodaju.

Kazali su da je dostojanstven rad sve više "davna prošlost".

"Poštovana gospodo, samo zadovoljan prosvjetni radnik može da bude od koristi društvu", naglasili su.

Sindikat, kako je saopšteno, zahtijeva od predstavnika Vlade da učine sve što je u njihovoj moći da poziv prosvjetnog radnika ponovo bude "atraktivan" za mlađe naraštaje.

"Uvećanje zarada programom "Evropa sad" i uvećanjem koeficijenata od 20% u prethodne dvije godine su pozitivni pomaci. Ali, to nije dovoljno. Zarade se moraju uvećavati i u narednom periodu", naveli su iz Sindikata.

Dodaju i kako stručnost mora biti glavni kriterijum prilikom zapošljavanja i napredovanja.

"Prosvjetni radnici moraju dobiti status službenog lica dok su na poslu, a nasrtaji na nastavnike moraju se oštrije sankcionisati. Sindikat prosvjete će vas svakodnevno podsjećati da je prosvjetni radnik stub društva, a obrazovanje temelj razvoja države i da morate dati sve od sebe da bi položaj prosvjetnog radnika bio bolji iz dana u dan", kazali su.

Iz Sindikata ističu da su neki od njihovih pripadnika planirali da otputuju, dočekaju djecu i, kako kažu, da proslave Praznik rada, te da je bez plate to teže izvodljivo.

"Neki u državi su primili aprilsku platu. I treba. A mi, opet na marginui, opet na čekanju. Sigurno ima prečih! Ali dokle? Nadamo se da ste vi primili plate i da nemate ovaj osjećaj zaboravljenosti", naveli su.

"Želimo vam dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću. Svako dobro vam želimo. Živjeli radnici! Srećan nam Prvi maj", zakjučili su iz Sindikata prosvjete.

Bonus video: