Počinje gradnja crkve i srednje vjerske škole Svetog Save u Podgorici

Iz Vlade su ranije najavili da će finansirati školu sa 900 hiljada eura

21305 pregleda 95 reakcija 67 komentar(a)
Planirani izgled, Foto: Youtube/Saborni hram Hristovog Vaskrsenja Podgorica
Planirani izgled, Foto: Youtube/Saborni hram Hristovog Vaskrsenja Podgorica

Iz Hrama Hristovog Vaskrsenja najavili su za nedjelju, 7. maj početak radova na crkvi i srednjoj vjerskoj školi, Gimnaziji "Sveti Sava" u Podgorici.

"U nedjelju 7. maja 2023. godine na Starom aerodromu, u Bulevaru Veljka Vlahovića kod Kipsa, početak radova na crkvi Svetog Save, kao i na Srednjoj vjerskoj školi, pravoslavnoj Gimnaziji Svetog Save, blagosloviće Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije sa sveštenstvom i vjernim narodom sa početkom u 12 časova", saopšteno je iz Hrama.

Vlada je u novembru prošle godine najavila da će finansirati tu srednju vjersku školu sa 900 hiljada eura.

Iz Ministarstva prosvjete su ranije rekli “Vijestima” da će Gimanzija “Sveti Sava”, prema utvrđenom planu i programu rada, upisati dva odjeljenja sa po 20 učenika.

”Novac im nije dodijeljen za rad, već za osnivanje vjerske škole, što je bilo predviđeno budžetom za 2022... Podrška vjerskim školama, prema Opštem zakonu o obrazovanju podrazumijeva podršku za osnivanje ili rad škola. Odlukom Vlade Crne Gore, usvojen je predlog da se da podrška za osnivanje, dok će naredne godine, ukoliko se ta stavka predvidi budžetom za narednu godinu, dobiti podršku za rad a na osnovu broja upisane djece”, kazali su tad iz ministarstva.

Povezani članci

09. Novembar 2022.

Manjak učionica od viška vjere

Dozvolu za rad škole potpisala je, pred sam istek mandata, bivša ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, a u školi će se izvoditi nastava po obrazovnom programu koji važi za opšte gimnazije.

Bonus video: