"AEM zaustavila rijalitije, Pink i Happy postali nepoželjni u CG jer kritikuju funkcionere"

Iz Media centra su kazali da i ova situacija pokazuje da AEM nje samostalna u svom radu i da nije nezavisni regulator, jer je kako tvrde ignorisala kršenje zakona od televizija iz susjedne države sve dok god je to odgovaralo vlastima
8302 pregleda 27 komentar(a)
Đurović, Foto: Savo Prelević
Đurović, Foto: Savo Prelević

Media centar je saopštio danas da je zadovoljan odlukom Agencije za elektronske medije (AEM) da zaustavi emitovanje rijaliti programa Pink i Happy televizije preko kablovskih operatera.

Media centar je 24. januara pozvao AEM da kako su tada saopštili "zaustavi zaglupljivanje javnosti, govor mržnje i nasilje u "rijaliti" programima".

Media centar je poručio i da ova njihova inicijativa ne bi bila prihvćena da AEM nije dobila jasnu političku naredbu od vlasti da se onemogući emitovanje Happy TV i Pink televizije, koji su, kako tvrdi Media centar, postali nepoželjni mediji u Crnoj Gori jer su počeli da kritikuju javne funkcionere

"Media centar izražava zadovoljstvo zbog prihvatanja naše inicjative od strane Agencije za elektronske medije (AEM) kojom smo zahtijevali hitnu izmjenu Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima. Media centar je tražio da se programski standardi u elektronskim medjima odnose i primjenjuju i na kablovske operatere a ne samo na televizijske i radio stanice registrovane u Crnoj Gori, kakvo je bilo rješenje u ovom propisu. Savjet AEM je na sjednici održanoj 1. februara usvojio izmjene Pravilnika kojim je uvedena obaveza graničnog perioda za zaštitu maloljetnika i za kablovske operatere" navodi se u saopštenju Media cantra koje potpisuje Goran Đurović, direktor Media centra.

U saopštenju se dodaje da je Pravilnik o programskim standardima u elektronskim medijima usvojen je 2011. godine.

"AEM je skoro osam godina smišljeno izbjegavala da osigura primjenu člana 82 Zakona o elektronskim medijima koji obavezuje i kablovske operatere na zaštitu maloljetnika od neprimjerenih sadržaja. Godinama televizije iz Republike Srbije (Happy, Pink i Pink M) preko kablovskih operatera emituju tokom cijelog dana “reality” programe u kojima se često promoviše nasilje i govor mržnje", kazali su iz Media centra.

U saopštenju se navodi i da su Savjet i direktor AEM-a Abaz Džafić ignorisali zakon godinama dok su kablovski operateri emitovali tokom cijelog dana “Parove”, “Zadrugu” i “Farmu”.

"Članovi Savjeta AEM i direktor nisu ništa radili na ispravljanju mnogobrojnih slučajeva kršenja zakonskih akata za čiju su primjenu odgovorni. Media centar je siguran da ova inicijativa ne bi bila prihvćena da AEM nije dobila jasnu političku naredbu od vlasti da se onemogući emitovanje Happy TV i Pink televizije, koji su postali nepoželjni mediji u Crnoj Gori jer su počeli da kritikuju javne funkcionere", kazali su iz Media centra.

Iz Media centra su kazali da i ova situacija pokazuje da AEM nje samostalna u svom radu i da nije nezavisni regulator, jer je kako tvrde ignorisala kršenje zakona od televizija iz susjedne države sve dok god je to odgovaralo vlastima.

"Bez obzira na motive AEM, smatramo da je donošenje i primjena pravila zaštite maloljetnika u sadržajima koji se emituju putem kablovskih operatera dobar korak ka uvođenju reda u oblasti rada elektronskih medija", zaključuje se u saopštenju Media centra.

Bonus video: