Predstavnici partija uputili telegrame saučešća povodom pucnjave u beogradskoj školi

Učenik (14) uhapšen kao osumnjičeni za napad u kojem je ubijeno osmoro đaka i radnik obezbjeđenja, u Srbiji proglašena trodnevna žalost

6557 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 03.05.2023. 15:55h

Povodom jutrošnje pucnjave u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", u kojoj je ubijeno devet osoba, među kojima osmoro učenika i radnik obezbjeđenja, oglasili su se i predstavnici političkih partija u Crnoj Gori.

Učenik te škole K.K. (14) uhapšen je kao osumnjičeni za napad. Načelnik beogradske policije Veselin Milić kazao je da je taj maloljetnik planirao napad i da je imao spisak. U Srbiji je proglašena trodnevna žalost.

Mandić: Šokira što su žrtve većinski djeca

Predsjednik Nove srpske demokratije, jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, uputio je telegram saučešća predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

"Želim u lično ime, Nove srpske demokratije i srpskog naroda u Crnoj Gori da Vam uputim izraze najiskrenijeg saučešća. Učestvujemo u žalosti porodica preminulih u ovom zaista teškom trenutku. Posebno šokira što su žrtve većinski djeca, koja su, praktično, tek zakoračila na životni put. Neka je pokoj nevinim dušama nastradalih u ovoj nesreći, a povrijeđenima želim brzo ozdravljenje", navodi Mandić u telegramu.

Milačić: Nezapamćena tragedija

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić je uputio saučešće povodom današnje smrtonosnog napada.

„U ime Prave Crne Gore i u svoje lično ime izražavam najdublje saučešće zbog današnje nezapamćene tragedije i gubitka ljudskih života porodicama poginulih, predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću i svim građanima Srbije, a povrijeđenima brz i potpun oporavak.

"Svi smo danas najdublje potreseni i šokirani zbog stravične tragedije u Osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar' u Beogradu, kakva nije zapamćena na ovim prostorima. Riječi ne mogu opisati tugu zbog gubitka života djece i radnika obezbjeđenja. Neka duše svih danas ubijenih pronađu mir i spokoj“, napisao je Milačić.

Bečić: Cijela Crna Gora je uz Srbiju

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić uputio je telegram saučešća Vučiću, porodicama nevino stradalih žrtava, kao i građanima Srbije "koji prolaze kroz ove teške trenutke".

"Nevjerovatna tragedija koja se dogodila u školi na Vračaru duboko je potresla sve nas u Crnoj Gori. Nijedna riječ ne može opisati bol koju osjećamo zbog masovnog ubistva koje se dogodilo. U ovim teškim trenucima kroz koje prolazite, želimo da znate da niste sami. Demokratska Crna Gora i cijela Crna Gora stoje uz Republiku Srbiju, njene građane i sve one koji su pogođeni ovim stravičnim događajem. Neka ovaj telegram bude izraz našeg dubokog saučešća, bratske podrške, ljubavi i solidarnosti.

"Molimo da porodicama nevino stradalih prenesete naše iskreno saučešće. Molimo se za brz oporavak svih povrijeđenih i nadamo se da će uspjeti prevazići patnju koja ih je zadesila", napisao je Bečić.

Ibrahimović: Duboko me potresla vijest o tragediji

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i lider Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović uputio je telegram saučešća porodicama stradalih u pucnjavi u Beogradu, u kojoj je poginulo devet osoba, od kojih osmoro djece, objavljeno je na sajtu BS.

"Duboko me potresla vijest o tragediji u kojoj su stradali učenici i zaposleni u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru u Beogradu. U ime Bošnjačke stranke i u svoje ime upućujem izraze najdubljeg saučešća porodicama stradalih. Povrijeđenima želim brz oporavak", navodi se u telegramu saučešća Ibrahimovića.

Knežević: Bol Srbije i Vučića je i moj lični najdublji bol, kao i svih odgovornih građana i roditelja

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević saopštio je da je bol Srbije i predsjednika te zemlje Aleksandra Vučića lično, zbog ove nesreće, istovremeno i njegov lični najdublji bol, kao i svih odgovornih građana i roditelja na svim prostorima.

Knežević je to poručio u telegramu saučešća upućenom predsjedniku Srbije, Aleksandru Vučiću.

"Kao predsjedniku Države, upućujem Vama lično, i svim građanima Srbije, izraze najdubljeg saučešća povodom nezapamćene tragedije koja se dogodila u Beogradu u školi "Vladislav Ribnikar", kada je nastradalo osam učenika i radnik obezbjeđenja, dok je šestoro djece ranjeno, a jedna od nastavnica je u teškom stanju", navodi se u saopštenju Demokratske narodne partije.

Kako kaže Knežević, duboko je uvjeren da su ne samo Srbija nego i cijela Crna Gora, i sve civilizovane zemlje, u šoku zbog gubitka mladih života, kao i pogibije radnika obezbjeđenja, koji je na radnom mjestu položio svoj život u hrabrom pokušaju da zaštiti učenike.

"Ova strašna tragedija ostaje i kao vječni znak opomene za sve roditelje da naoružanje moraju odgovorno i po svaku cijenu čuvati daleko od domašaja svojih ukućana, posebno djece, jer svaka nesmotrenost može dovesti do tragičnih posljedica neviđenih razmjera, kakva je i ova danas", naglasio je Knežević.

Ističe da je ovo trenutak kad se gube prave riječi, te da se moraju iskazati i u znak upozorenja, povećane pažnje i bdijenja cijelog društva nad životima mladih naraštaja u Srbiji, na Balkanu i šire.

"Uvjeren sam da je danas cio Balkan ujedinjen u bolu za izgubljenim životima, u tragediji koja je potresla i duboko zabrinula sve ljude na ovim prostorima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: