MKI: Crna Gora ima potencijale u koje se može ulagati

"Sastanak je bio prilika da se prezentuje projekat vjetroelektrane “Brajići” koji je aktuelan i koji razvija njemačka kompanija WPD AG, aktivna u 29 zemalja", navodi se u saopštenju

4198 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

U organizaciji fondacija Konrad Adenauer u Podgorici i direktora fondacije Jakova Devčića delegacija u sastavu poslanika njemačkog Bundestaga Tilmana Kubana i Jana Meclera, članice Pokrajinskog parlamenta Rajnland – Pfalca Elen Demut, kao i Stefena Gertnera gradonačelnika Gelersena, člana predsjedništva CDU, Donja Saksonija i Merlin Franke, gradonačelnika Bienenbitel, predsjedavajućeg okruga CDU, Sjeveroistočna Saksonija boravila je u višednevnoj posjeti Crnoj Gori.

To je saopšteno iz Ministarstva kapitalnih investicija.

"Državni sekretar Admir Šahmanović sastao se sa delegacijom kako bi razgovarali o potencijalno interesantnim projektima iz nadležnosti ministarstva kapitalnih investicija, sa fokusom na oblast energetike to jest obnovljivih izvora energije", navodi se u saopštenju.

Sastanku su takođe prisustvovali, dodaju oni, i direktor Agencije za investicije CG Goran Strahinja sa saradnicima koji su predstavili generalno investicione mogućnosti naše države u svim važnim privrednim oblastima.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Vlada Crne Gore

"Prepoznajući značaj ovog resora, naročito u oblasti energetike, od početka mandata intezivno radimo na kreiranju poslovnog ambijenta koji će privući kredibilne strane investitore da u partnerskom odnosu razvijamo projekte iz domena obnovljivih izvora energije (OIE)", kazali su iz Ministarstva.

Ohrabruje posjeta njemačke delegacije, dodaje se u saopštenju, imajući u vidu značajna iskustva koja Njemačka ima u dijelu “zelene tranzicije”, vjerujem da će praktična znanja i izazovi koji prate ovaj zahtjevnan proces, naših kolega iz Njemačke biti veoma korisna u periodu koji nas očekuje.

"Šahmanović je dodao da Crna Gora raspolaže značajnim kapacitetima iz OIE, stoga je ova posjeta važna i kako bi članovi delegacije sagledali projekte koji mogu skrenuti pažnju njemačkih kompanija za moguću buduću saradnju", navodi se u saopštenju.

Sastanak je takođe bio prilika, kako se navodi, da se prezentuje projekat vjetroelektrane “Brajići” koji je aktuelan i koji razvija njemačka kompanija WPD AG, aktivna u 29 zemalja i koja je do sada realizovala slične projekte kapaciteta 6,110 MW, a radi na planiranju i realizaciji projekata 15,775 MW.

"Šahmanović je prenio članovima delegacije utiske o velikom interesovanju kompanija sa globalnog tržišta za projekte OIE, budući da naša država nesporno raspolaže značajnim potencijalima, a na samom je početku procesa “zelene tranzicije”, navodi se u saopštenju.

Iz tog razloga fokus rada u prethodnom periodu je bio usmjeren, dodaju iz Ministarstva, na koncipiranju zakonskog okvira i uopšteno legislative koja uređuje ovu oblast, cilj je da se kroz strateško planiranje i povoljan poslovni ambijent projekti OIE razvijaju i realizuju sa kredibilnim partnerima.

"Ova oblast je veoma značajna za stabilizaciju tržišta energijom i pozicioniranje Crne Gore kao proizvođača “zelene energije”, rekao je Šahmanović.

Predstavnici njemačke delegacije, dodaje se u saopštenju, pokazali su interesovanje za razvojne i strateške planove u ovoj oblasti, upoređujući svoja iskustva sa izazovima koji očekuju Crnu Goru u procesu zelene tranzicije.

"Tokom razgovora bilo je riječi i o projektima iz oblasti saobraćaja, konkretno o kapitalnim projektima kao što je auto-put Bar – Boljare, koji je zasigurno pokretač razvoja Crne Gore, naročito sjeverne regije", piše u saopštenju Ministarstva kapitalnih investicija.

Bonus video: