Kotoranin mjesecima u klinču sa organima Opštine Tivat: Pauk mi nezakonito odnio auto

"Komunalna policija Tivta i pauk PST-a nisu mogli da sa mjesta gdje sam ga ostavio, odnesu moj automobil jer on tamo, sa ovako postavljenom saobraćajnom signalizacijom u tom dijelu Tivta, nije bio u prekršaju", kazao je Donković

38676 pregleda 60 reakcija 21 komentar(a)
Donkovićev zaplijenjeni auto na parkingu PST, Foto: Siniša Luković
Donkovićev zaplijenjeni auto na parkingu PST, Foto: Siniša Luković

Kotoranin Dušan Donković već više od pet mjeseci je u svojevrsnom "klinču" sa preduzećem Parking servis Tivat (PST) i Opštinom Tivat koja je osnivač i jedini vlasnik te firme, jer smatra da mu PST ugrožava osnovna prava, kako tvrdi, nelegalnom zapljenom njegove pokretne imovine - automobila koji se još od kraja novembra prošle godine nalazi na parkingu u Arsenalskoj ulici u Tivtu.

Tivatska Komunalna policija i pauk PST-a su 29. novembra prošle godine su Donkovićev "reno megan" (KO AN 659) uklonili sa pristupne saobraćajnice velikom parkingu koji se nalazi iza stambenog bloka u Njegoševoj ulici u centru Tivta. Donković tvrdi da oni na to nisu imali pravo jer njegov automobil navodno, nije bio nepropisno parkiran jer se važenje znaka zabrane parkiranja koji je postavljen na vrhu te male ulice, po njemu, ne odnosi na prostor na kome je bilo zaustavljeno njegovo vozilo.

"Budući da sam dugo vremena radio u MUP-u i da sam pritom često bio zvanični predstavnik Centra bezbjednosti Herceg Novi koji je u prekršajnim postupcima zastupao policiju kao podnosioca zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv vozača za razne vidove kršenja Zakona o bezbjednosti saobraćaja, te da jako dobro poznajem taj zakon, ali i Pravilnik o saobraćajnoj signalizaciji kao i da sam dugi godina bio predsjednik komisije za polaganje vozačkog ispita u Kotoru, siguran san da sam u pravu i da Komunalna policija Tivta i pauk PST-a nisu mogli da sa mjesta gdje sam ga ostavio, odnesu moj automobil jer on tamo, sa ovako postavljenom saobraćajnom signalizacijom u tom dijelu Tivta, nije bio u prekršaju", kazao je Donković.

Dušan Donković
Dušan Donkovićfoto: Siniša Luković

On je neposredno nakon što mu je pauk ponio automobil došao na mjesto gdje PST čuva odnesene automobile i tražio da mu se vrati njegovo vozilo uz izdavanje naloga za plaćanje mandatne kazne.

"I Komunalna policija i PST su odbili da to urade, Komunalni policajac je tvrdio da nakon što je automobil odnijet oni sa time više ništa nemaju, a predstavnici PST-a su saopštili da mi auto neće vratiti dok god toj firmi ne platim iznos od 65 eura za troškove premještanja vozila paukom i ležarinu koja se obračunava po cijeni od pet eura dnevno, za svaki dan stajanja mog auta na njihovom parkingu", kazao je Donković.

On je naveo da je to "nezakonito ponašanje" Opštine i preduzeća čija lokalna prava ima osnivač, zbog čega će tužiti Opštinu i ispostaviti joj pozamašan odštetni zahtjev "jer su mi uskraćena prava na raspolaganje mojom pokretnom imovinom, zbog čega trpim velike troškove jer već pet mjeseci moram da koristim rentakar vozilo, a trpim i duševne bolove".

On ističe da PST nema pravo da ga zapljenom automobila ucjenjuje da plati troškove premještanja vozila i da su oni dužni da svakom vozaču čije auto pauk donese na parking u Arsenalskoj, odmah kada se on pojavi "i identifikuje kao legitimni držalac te pokretne stvari", odmah vrate automobil, a da troškove premještanja vozila onda naknadno naplaćuju kroz prekršajni postupak ili sistem prinudne naplate preko sudskog izvršioca.

Donković i dalje odbija da plati ono što PST od njega traži, zbog čega je njegov "megan" i dalje sa lisicama na točkovima, blokiran na parkingu u Asrsenalskoj.

"Zbog toga ja trenutno vodim parnični postupak protiv njih, ali ću sada pokrenuti i tužbu protiv Opštine i tražiti da mi se nadoknadi sva pretrpljena šteta", poručuje Donković, čiji je zahtjev za izricanje privremene mjere vraćanja njegovog automobila, sudija Osnovnog suda u Kotoru Veljko Bulatović u međuvremenu ipak odbio.

On je najavio da će podnijeti zahtjev MUP-u za vršenje nadzora nad radom lokalnih organa koji sada po crnogorskim gradovima obavljaju ove poslove umjesto policije, zahtjev za ocjenu ustavnosti Odluke o ispunjavanju uslova i načinu vršenja povjerenih poslova, kao i krivične prijave "protiv svih odgovornih lica koji su trebali da spriječe ovako nezakonito i ucjenjivačko postupanje pojedinih organa i preduzeća".

Iz PST-a su "Vijestima" kazali da zaključno sa 20. aprilom, ukupna njihova potraživanja kod Donkovića za odnošenje i čuvanje njegovog nepropisno parkiranog auta iznose 775 eura, te da to preduzeće nije upoznato sa tužbom koju je on najavljuje za traženje novčane odštete. Naveli su da PST "obavlja povjerene poslove od Opštine Tivat u skladu sa zakonskim propisima i odlukama Opštine Tivat koji je i njegov osnivač", te da u skladu sa tim propisima "privredno društvo PST odgovara za sve nastale štete od započinjanja premještanja do preuzimanja vozila od strane vozača ili vlasnika, odnosno korisnika vozila".

"Vlasnik, odnosno korisnik vozila, ne može preuzeti vozilo sa parkinga određenog za čuvanje vozila, bez dokaza o izvršenoj uplati troškova premještanja i čuvanja vozila", poručuju iz PST navodeći da upravo to i piše u Ugovoru o vršenju usluga premještenja nepropisno zaustavljenih ili parkiranih vozila između Parking servisa i Opštine iz 2019.

"U slučaju premještanja vozila, Donkovića posada specijalnog vozila "pauk" DOO PST izvršila je radnje postupajući po nalogu Komunalne policije, što je i njihova redovna djelatnost. Nakon objašnjenja od Komunalne policije, Donković je dobio objašnjenja i od izvršnog direktora PST koji mu je podrobno objasnio postupak. Međutim, Donković se obratio sa zahjevima o privremenim mjerama, koji su na kraju završili na Osnovnom sudu i dobili su odbijajuće rješenje.

Sekretarka za komunalni i inspekcijski nadzor Opštine Jelena Šćekić je kazala da taj organ nema nadležnost u vezi s Donkovićevim zahtjevom za vraćanje auta, da je Donkoviću precizno odgovoreno da se "komunalni policajac koji je zapisnikom izdao naređenje za premještanje vozila paukom pozvao na Zakon o komunalnoj policiji i Uredbu o povjeravanju dijela poslova Uprave policije Prijestonici Cetinje i Opštinama Bar, Budva, Tivat, Kotor, Nikšić, Ulcinj i Herceg Novi, te je "podnosilac upućen da se za sve dodatne informacije po predmetnom obrati PST".

Šćekić je istakla da je Donkovićevo vozilo 29. novembra prošle godine bilo nepropisno parkirano "na mjestu gdje je saobraćajnim znakom zabranjeno parkiranje".

"Komunalni policajac je u dijelu sačinjavanja prekršajnog naloga i pratećeg zapisnika u svemu postupio u skladu sa nadležnošću i ovlašćenjima koja se tiču nepropisnog parkiranja shodno Odluci o organizaciji i načinu rada lokalne uprave Opštine Tivat, Zakonu o komunalnoj policiji, Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima i Uredbi o povjeravanju dijela poslova Uprave policije, dok se preostali dio premještanja i odlaganja vozila na prostor određen za tu namjenu odnosi na postupanje PST, koji potražuju svoje troškove nastale u ovom slučaju", navela je Šćekić.

Bonus video: