Luković: Apelujemo na Abazovića i Vladu da pronađu novac za neisplaćene zarade i spasu Institut Igalo

"Za ovakav brend kakav mi imamo i kojim se ponosi svijet, nema mjesta politici. Ostavimo po strani prošlost i počnite djelovati. Prošlošću, ko je kriv za stanje u koje je doveden Institut, neka se bavi tužilaštvo", naveo je Luković

4520 pregleda 4 komentar(a)
NVO Epiks, Foto: NVO Epiks
NVO Epiks, Foto: NVO Epiks

Izvršni direktor Nevladine organizacije "Epiks" Nermin Luković i zaposlenik Instituta Igalo uputio je apel premijeru Dritanu Abazoviću i Vladi, da pronađu način da izdvoje novac iz budžeta, za neisplaćene zarade zaposlenih u Institutu i pronađu način da pomognu u funkcionisanju i spasenju istog.

Luković je to saopštio u pismu, koje je kako kaže dostavio premijeru Dritanu Abazoviću.

"Digli smo glas za odbranu i opstanak našeg brenda Crne Gore, ali i Evrope a to je ni više ni manje Institut Igalo "Dr Simo Milošević". Gospodine Abazoviću, upoznati ste o problemima zaposlenih, a to su 4 neisplaćene zarade", navodi se u saopštenju izvršnog direktora Nevladine organizacije "Epiks" Nermina Lukovića.

Luković je pitao i da li Abazović zna koliko porodica radi u Institutu, koliko njih je na rubu egzistencije, vraća kredite, plaćaju kirije i slično.

"Ne bih pretjerao, ako bih rekao da su zaposleni u Institutu gladni! Zar to nije za sramotu države, u 21.vijeku? Znate li samo koliko je ovaj naš brend vrijedan, nama, našim majkama, očevima, braćama, sestrama...?!", upitao je Luković.

Pitao je i da li su Abazoviću, bitniji neki drugi prioriteti od prioriteta zdravlja građana Crne Gore.

Kako kaže, "već smo nedavno čuli od ministra zdravlja, gospodina Šćekića, izjavu "sipanje u šuplje" , te na taj način ne samo da je obezvrijedio zaposlene u Institutu, već je obezvrijedio i zdravstveni status građana Crne Gore, jer, on se nalazi na čelu ministarstva koji plaća rehabilitaciju građana".

Ističe da se Šćekić zvanično, za sve vrijeme svog ministrovanja, nije udostojio da obiđe Institut, one koji koriste usluge rehabilitacije, kao ni zaposlene.

"Pored svih loših uslova u kojem zaposleni rade, svi korisnici usluga rehabilitacije su prezadovoljni. Poslovi se obavljaju redovno, profesionalno i odgovorno. U to Vas lično uvjeravam", tvrdi Luković.

Naglašava da se kadar se osipa i da se iskreno plaši za scenario koji bi mogao da zadesi Institut i to baš u jeku sezone.

"Prva faza Instituta još uvijek nije otvorena, iako je najava krajem maja mjeseca, pitanje je da li će biti uopšte i otvorena - zbog manjkavosti kadra. Želim duboko da vjerujem da to nije ono što ste priželjkivali", naglasio je Luković.

Postavlja pitanje i da li zaposleni u Institutu imaju prava na krvavu, redovnu zaradu, kao što oni u Vladi imaju.

"Predsjedniče Vlade, pitanje za Vas, da li biste ovako postupili da nekom Vašem zatreba rehabilitacija? Vjerujem da je odgovor, veliko ne", istakao je Luković.

Dodaje da niko ne može znati kad ko može doći u tu situaciju.

"Za ovakav brend kakav mi imamo i kojim se ponosi svijet, nema mjesta politici. Ostavimo po strani prošlost i počnite djelovati. Prošlošću, ko je kriv za stanje u koje je doveden Institut, neka se bavi tužilaštvo", naveo je Luković.

Od Abazovića traži da uradi nešto dobro za kraj tehničkog mandata, sa čijim rezultatom ćemo, kako kaže, svi biti ponosni.

"Vremena nemamo za čekanje", zaključuje se u pismu Lukovića.

Bonus video: