DRI: Preporuke za povećanje efikasnosti upravljanja sistemom otpadnih voda u najvećem broju nisu realizovane

Iz DRI ističu da netretirane industrijske i komunalne otpadne vode predstavljaju ključne izvore zagađenja voda u Crnoj Gori

3524 pregleda 0 komentar(a)
Foto: DRI
Foto: DRI

Državna revizorska institucija (DRI) saopštila je da subjekti kojima su date preporuke sa ciljem povećanja efikasnosti upravljanja sistemom otpadnih voda, u najvećem broju nisu realizovali preporuke te institucije, već da su one u fazi realizacije ili nisu realizovane.

Iz DRI, koja je objavila Izvještaj o realizaciji preporuka datih u Izvještaju o reviziji uspjeha „Efikasnost upravljanja sistemom otpadnih voda“, napominju da netretirane industrijske i komunalne otpadne vode predstavljaju ključne izvore zagađenja voda u Crnoj Gori. Ukazuju i da je jedan od najznačajnijih uzroka zagađenja površinskih i podzemnih voda - neodgovarajuće stanje kanalizacionih infrastruktura, odnosno neadekvatno sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Crnoj Gori.

Naveli su da je ta institucija obavila kontrolu relizacije 124 preporuka datih u pomenutom izvještaju.

"Shodno usvojenom Srednjoročnom planu revizija uspjeha za period 2020-2024. godina, Državna revizorska institucija je u svom fokusu stavila revizije iz oblasti održivog razvoja UN 2030 i to Cilj 6 – Čista voda i sanitarni uslovi, sa podciljem Smanjenja ispuštanja opasnih hemikalija i materijala i smanjenje količine neprečišćenih otpadnih voda. Na bazi ovakog cilja DRI je sprovela reviziju „Efikasnost upravljanja sistemom otpadnih voda“, jer dostupni izvještaji nadležnih organa ukazuju na porast nivoa otpadnih voda, posebno komunalnih i industrijskih otpadnih voda. Netretirane industrijske i komunalne otpadne vode predstavljaju ključne izvore zagađenja voda u Crnoj Gori. Može se reći da je jedan od najznačajnijih uzroka zagađenja površinskih i podzemnih voda neodgovarajuće stanje kanalizacionih infrastruktura, odnosno neadekvatno sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Crnoj Gori", saopšteno je iz DRI.

Predmetnom revizijom obuhvaćeni su organi na centralnom nivou: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Uprava za vode. Takođe, Uprava za inspekcijske poslove bila je subjekt revizije sa stanovišta sprovođenja inspekcijskog nadzora u ovoj obalsti.

"Sagledana cjelokupna situacija i efikasnosti sistema upravljanja otpadnim vodama zahtijevala je da subjekti revizije budu i jedinice lokalnih samouprava i vodovodna i kanalizaciona preduzeća čiji su oni osnivači. Na bazi definisanih kriterijuma obuhvaćene su sledeće jedinice lokalnih samouprava sa njihovim vodovodnim i kanalizacionim preduzećima: Glavni grad Podgorica, Opština Danilovgrad, Opština Bijelo Polje, Opština Berane, Opština Pljevlja, Opština Bijelo Polje, Opština Budva, Opština Bar i Opština Herceg Novi", dodaju iz DRI.

Revizijom su obuhvaćena 22 subjekta, kojima su date 124 preporuke sa ciljem povećanja efikasnosti upravljanja sistemom otpadnih voda.

"Nadležni Kolegijum DRI u sastavu: dr Branislav Radulović (rukovodilac Kolegijuma) i Nikola N. Kovačević (član Kolegijuma) zaključio je da subjekti revizije za predmetnu reviziju 'Efikasnost upravljanja sistemom otpadnih voda' u izvještajnom periodu od objavljivanja Izvještaja DRI (15.09.2022. godine) zaključno sa 25.01.2023. godine, nijesu u najvećem broju realizovali preporuke DRI (preporuke su u fazi realizacije ili nijesu realizovane)", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: