Medvjed uništio košnice Bulatovića

Štetu na velikom pčelinjaku u Lipovu, po svemu sudeći, neće imati ko da nadoknadi

16774 pregleda 57 reakcija 21 komentar(a)
Uništeni pčelinjak u Lipovu, Foto: Dragana Šćepanović
Uništeni pčelinjak u Lipovu, Foto: Dragana Šćepanović

Medvjed je u selu Lipovo uništio je tridesetak košnica pčelara Mihaila Zeka Bulatovića.

Pčelinjak Bulatovića je na svega nekoliko desetina metara od njegove kuće, ali to nije spriječilo zvijer da u uljanik upada tri noći zaredom i potpuno uništi gotovo sve košnice.

”Za 30 godina, koliko se bavim pčelarstvom, slično se nikad prije nije desilo. Medvjed je uništio sve košnice koje sam imao i napravio štetu od nekoliko hiljada eura. Imao sam langstrot-rutove košnice sa priključcima. Uljanik je nedaleko od kuće, bio je osvijetljen i obezbijeđen ‘čobanicom’. Prvi put medvjed je štetu napravio u noći 28. aprila, zatim sljedeće, ali i tokom noći 1. maja. Propao je ogroman i trud i novac i urnisan je gotovo cijeli pčelinjak”, kaže Bulatović.

Prema njegovim riječima, dodatnu teškoću napravilo je to što su pčele iz razvaljenih košnica sada svuda po imanju, čak i u kući i tako “pojurene” predstavljaju opasnost.

Da nadoknadi štetu koju medvjed napravi u pčelinjacima, prema propisima, dužno je lovačko društvo koje gazduje teritorijom na kojoj je divljač. Bulatović kaže da je komisija lokalnog lovačkog društva napravila zapisnik o šteti u njegovom pčelinjaku, ali da su male šanse da dobije nadoknadu zbog slabog finansijskog stanja tog društva.

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CIZIP) nedavno su saopštili da donosioci odluka već nekoliko godina ne čuju apel te organizacije da se za nadoknadu šteta “mora planirati budžet u okviru ministarstva nadležnog za upravljanje populacije medvjeda”. Postojeći sistem nadoknade štete, kako tvrde u CZIP, “ne funkcioniše i kao takav je kontraproduktivan”.

Ta organizacija je predložila i da je neophodno da se oformi stručna komisija sastavljena od veterinara, biologa, predstavnika lovačkog društva/upravljača zaštićenog područja i inspektora koji bi svaku štetu na imovini čovjeka nastalu od strane krupnih zvijeri uredno zaveli kroz formu izvještaja praćenog foto-elaboratom.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je još 2019. godine oformilo Interventni tim za mrkog medvjeda i vuka, ali, kako su rekli iz CIZP, protokol za njegovo postupanje ni dan-danas nije usvojen.

Bonus video: