Uručene zahvalnice pljevaljskim vatrogascima za dvije decenije rada u Službi

Zahvalnice su dobili Branko Rosić, Velibor Vasović, Dragan Vrećo i Radovan Kapetanović

4149 pregleda 0 komentar(a)
Nagrađeni vatrogasci u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Nagrađeni vatrogasci u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Povodom Međunarodnog dana vatrogasaca, u Službi zaštite i spašavanja Opštine Pljevlja upriiličena je svečanost na kojoj su dodijeljene zahvalnice vatrogascima-spasiocima, za dvije decenije rada u Službi.

Zahvalnice su dobili Branko Rosić, Velibor Vasović, Dragan Vrećo i Radovan Kapetanović.

"Pripadnici službe rade na vrlo odgovornim poslovima zaštite i spašavanja, koji spadaju u poslove od javnog interesa. Rad cjelokupne službe je izuzetno značajan, jer pripadnici Službe zaštite i spašavanja rade na poslovima otkrivanja i sprečavanja nastajanja opasnosti, kao i ublažavanja i otklanjanja posljedica elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća, radijacionih, hemijskih i bioloških kontaminacija, ratnog razaranja i terorizma, epidemija i drugih nesreća koje mogu ugroziti ili ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu”, saopšteno je iz pljevaljske Službe zaštite i spašavanja.

Predsjednik Strukovnog odbora vatrogasaca-spasilca Crne Gore Ratko Pejović kazao je da vatrogasci-spasioci nemaju kolektivno osiguranje u slučaju povreda, bolesti ili smrti i ne posjeduju adekvatnu i atestiranu ličnu zaštitnu opremu dok je prosječna starost opreme kod onih koji je posjeduju osam i po godina.

“U mnogim Službama ne radi optimalan broj vatrogasaca-spasilaca, porezi i doprinosi te staž u uvećanom trajanju nije uplaćen i po nekoliko godina, naše Službe nemaju akte o procjeni rizika na radnom mjestu a prostorije u kojim borave vatrogasci-spasioci su neuslovne i ne zadovoljavaju ni minimum standarda”, kazao je on povodom Mežunarodnog dana vatrogasaca.

Da bi ispunili svoju misiju da pomognemo, sačuvamo i spasimo ljudske živote i imovinu, dodaje Pejović, prevashodno nas mora biti dovoljno, moramo imati sa čim da radimo i za posao koji obavljamo moramo biti adekvatno plaćeni.

"Svim kolegama vatrogascima-spasiocima čestitamo 4. Maj – Međunarodni dan vatrogasaca, uz želju da se u što skorijem periodu, putem donošenja novih zakonskih normi, riješe pomenuti ali i mnogi drugi problem”, kazao je redsjednik Strukovnog odbora vatrogasaca-spasilaca Crne Gore Ratko Pejović.

Bonus video: