CEGAS: Broj mjera tajnog nadzora prošle godine značajno je porastao u odnosu na 2021.

Iz CEGAS-a su rekli da mali broj mjera tajnog nadzora dovodi do dokaza koji su potrebni za optuženje

3659 pregleda 0 komentar(a)
CEGAS, Foto: CEGAS
CEGAS, Foto: CEGAS

Broj mjera tajnog nadzora prošle godine značajno je porastao u odnosu na 2021, kazali su iz Centra za građanske slobode (CEGAS), navodeći da su u svega 26 predmeta primijenjene mjere dovele do dokaza potrebnih za optuženje.

Iz CEGAS-a su rekli da mali broj mjera tajnog nadzora dovodi do dokaza koji su potrebni za optuženje.

“Tako je u Izvještaju o radu Državnog tužilaštva i Tužilačkog savjeta za prošlu godinu broj mjera tajnog nadzora dostigao 599 predloženih od državnih tužilaca, a onda i usvojenih naredbom sudije za istragu”, navodi se u saopštenju.

Iz CEGAS-a su kazali da su od tog broja u svega 26 predmeta, u kojima su primijenjene, mjere tajnog nadzora dovele do dokaza potrebnih za optuženje.

Kako su naveli iz te nevladine organizacije, u 25 predmeta mjere tajnog nadzora nijesu dale rezultate, dok je u 27 predmeta obaviješten sudija za istragu, koji je nadležan da naredi da se uništi materijal koji je prikupljen mjerama tajnog nadzora.

“Iznenađuje povećani broj mjera tajnog nadzora za prošlu godinu, uzimajući u obzir činjenicu da je, prema Izvještaju o radu Državnog tužilaštva i Tužilačkog savjeta za 2021, taj broj iznosio 114 predloženih mjera, od kojih je njih 110 usvojeno”, rekli su iz CEGAS-a.

Bonus video: