Mještani Babića brijega dali rok za vodovod predsjedniku Opštine Bijelo Polje: Česme suve, a drugima se gradi

"Tačno je da sam im rekao da će biti raspisan tender za vodovod za sto domaćinstava ali niko od nas ne zna kojim ritmom će ići procedure, zbog čega nije ni logično da dajemo bilo kakve prognoze kada će to biti. Dok ne bude glavni vodovod, nakon što su nam se mještani obratili, kazao sam da ukoliko nemaju vodu, mogu da dobiju istu pomoć u materijalu kao četiri porodice", kazao je predsjednik Opštine

5921 pregleda 1 komentar(a)
Pogled na grad sa Babića brijega, Foto: Jadranka Ćetković
Pogled na grad sa Babića brijega, Foto: Jadranka Ćetković

Ukoliko za četiri mjeseca predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović ne ispuni obećanje da dobijemo vodovod, tražićemo da podnese ostavku.

To su poručili mještani Babića brijega preksinoć, na zboru građana u tom bjelopoljskom naselju.

Oni su protestovali prošle sedmice nakon saznanja da nekolicina mještana kopa kanale i gradi vodovod i to uz finansijsku pomoć Opštine, a da je većina njih koji tu žive decenijama preskočena.

Mještani, kao i predsjednik Mjesne zajednice Babića brijeg Miro Čović tvrde da ih niko nije kontaktirao. Čović je kazao da ga niko nije ni pozvao oko bilo kakve izgradnje vodovoda, dok je sekretar nadležnog opštinskog sekretarijata Mensur Hajdarpašić "Vijestima" ranije kazao da je Opština pomogla u materijalu popravku vodovoda, na osnovu pisanog dopisa MZ.

Mještanin Novo Vuković je ispričao da im je Smolović obećao da će do 10. maja dobiti isto što su dobili i France, Mušovići, Zaimovići i Mekići, a to je pomoć u materijalu, da prokopaju cijevi u istom kanalu kroz koji su prije 20 dana ta domaćinstva položila cijevi. Međutim, kako tvrdi Vuković, od toga nema ništa, u šta se navodno uvjerio kada je otišao da razgovara sa predstavnicima Vodovoda, gdje je shvatio da su to samo pusta obećanja.

"Predsjednik nam je obećao i to da će u roku četiri mjeseca biti izgrađena prva faza vodovoda, koji je planiran ranije, čime bi se riješio problem vodosnabdijevanja za više od 20 domaćinstava. Mi prihvatamo rok od četiri mjeseca, ali se predsjednik Smolović mora obavezati da ukoliko to ne uradi podnese ostavku na to mjesto. Smolović je tvrdio da je njemu prijavljeno da je vodovod bio pokvaren, što nije tačno, a čemu je Opština platila materijal za izgradnju", kazao je Vuković.

Dio mještana Babića brijega
Dio mještana Babića brijegafoto: Jadranka Ćetković

On je podsjetio da mještane niko nije obavijestio o čemu se radi, pri čemu često zbog raskopanog puta nisu mogli normalno da dođu do svojih kuća.

Vukoman Bulatović je ispričao da je projekat vodovoda Babića brijeg star više od 15 godina, ali da nikada ništa nije urađeno.

"U pitanju je projekat za Babića brijeg, gornji dio Lješnice, gornji dio Medanića i prema Cerovu i Zaimovića livadama. Taj projekat obuhvata stotine domaćinstava", kazao je Bulatović.

Miljan Bojović je rekao da je nevjerovatno da žive u prvoj zoni i da nemaju vode u kućama.

"Svake godine po jedna pumpa za vodu ode. Kada je suša nema ni kapi", kazao je Bojović.

Milanka Bulatović je kazala da nema ni kapi vode u kući i da cijelu zimu dosađuje komšijama okolo, ko će joj dati bidon vode.

"Tako se snalazimo za potrebe za kuhinju, a o radu u baštama i polju da ne govorimo. Više niti sijemo niti zalivamo, kad mašine peru donosimo bidonima i sipamo u burad. Imamo hidrofor, ali nema odakle da vuče. Ni kapi vode nemamo. Česmu bi nam zapalili rad’ toga što ‘ima’ vode", kazala je ona.

Velimir Krgović priča da je zavisio od preliva kumova Dulovića, i da muku muče bez vode jer ima troje unučadi.

"Čekam preliv kad se njegov bazen napuni. Kada je kišni period i može nekako ali kada zasuši ja sam bez kapi vode".

Isto priča i Mirko Krgović, koji vode ima jedino dok preliva kod Nova Vukovića.

Predsjednik Opštine Petar Smolović je rekao da nikom nije obećao nikakve rokove za ispunjenje izgradnje vodovoda.

"Tačno je da sam im rekao da će biti raspisan tender za vodovod za sto domaćinstava ali niko od nas ne zna kojim ritmom će ići procedure, zbog čega nije ni logično da dajemo bilo kakve prognoze kada će to biti. Dok ne bude glavni vodovod, nakon što su nam se mještani obratili, kazao sam da ukoliko nemaju vodu, mogu da dobiju istu pomoć u materijalu kao četiri porodice", kazao je Smolović.

Smolović je kazao da je nije tačno da zahtjev Opštini nije uputila Mjesna zajednica.

U zahtjevu u koji su "Vijesti" imale uvid, navodi se da se "obraćaju za pomoć u nabavci elektro materijala za hidrofor za pumpu za vodu u dužili 600 metara, kabla 3x2.5", a da je podnosilac zahtjeva Elsan Mušović, te da je 10. marta zahtjev potpisao predsjednik MZ Miro Čović.

Tehnički direktor Vodovoda Marko Bulatović je kazao za "Vijesti" da su četiri domaćinstva Mušovići, Mekići, Zaimovići, Balijagići, imali izvorsku vodu od jednog čovjeka koji im je uskratio vodosnadbijevanje.

"Tražili su i dobili od Vodovoda privremeni priključak za vodu, nakon što su oni dobili rok kada će ih pomenuti komšija isključiti sa privatnog vodovoda. Oni su se samoinicijativno organizovali i finansirali radove, a Vodovod im je odobrio privremeno priključenje do izgradnje rezervoara za Babića brijeg (jer se nalaze na koti na kojoj ne mogu da dobiju vodu gravitacionim putem, već svojim pumpama vuku vodu do kuća)", kazao je Bulatović, dodajući da da su imali urednu dokumentaciju i dozvole i da će kada završe svoje radove biti priključeni na gradski vodovod.

Bulatović je pozvao sve građane Babića brijega da ukoliko nemaju vode dođu u Vodovod i na isti način riješe problem vodosnadbijevanja, privremenim priključkom kao i pomenuta četiri domaćinstva.

Bonus video: