Vuković i Božović položili vijenac na spomenik posvećen stradalim žrtvama bombardovanja Podgorice

Poručili su da vrijednost ljudskog života ne smije biti zaboravljena, te da je ovaj dan podsjetnik da se "varvarski" čin više ne smije ponoviti

8194 pregleda 36 reakcija 11 komentar(a)
Polaganje vijenca kod zgrade SDK u Podgorici, Foto: Demokrate Podgorica
Polaganje vijenca kod zgrade SDK u Podgorici, Foto: Demokrate Podgorica

Danas se s tugom sjećamo savezničkog bombardovanja u Drugom svjetskom ratu i odajemo počast svim nevino stradalim građanima, koji su svojom žrtvom ostavili trajni ožiljak na ovom gradu i njegovoj duši, saopšteno je iz Kluba odbornika Demokrata Glavnog grada.

Predsjednik Kluba Branko Vuković i odbornik Aleksandar Božović su, kako je saopšteno, položili vijenac povodom obilježavanja 05.maja, Dana savezničkog bombardovanja u Drugom svjetskom ratu.

Oni su, kako navode, vijenac položili na spomenik u sklopu zgrade SDK posvećen stradalim žrtvama bombardovanja Podgorice.

"Ovaj datum podsjeća nas na jedan od najtragičnijih događaja u istoriji Podgorice kada je 1944. godine, ovaj grad pretrpio nezapamćenu katastrofu, koja je ostavila dubok trag na svakom stanovniku Podgorice, kao i na cijelu Crnu Goru. Toga dana, ulice Podgorice su postale poprište nepojmljivog stradanja i gubitka mnogih nevinih života", kazali su.

Poručili su da vrijednost ljudskog života ne smije biti zaboravljena, te da je ovaj dan podsjetnik da se "varvarski" čin više ne smije ponoviti.

Vijenac je, kako kažu, položen na spomenik koji opominje na važnost mira i tolerancije među narodima "ali sjeća na grad koji je tada ostao gotovo srušen, a danas je, uz napor građana obnoviteljskog duha ponovo dobio nov život".

"Svake godine, na ovaj dan, Klub odbornika Demokrata Glavnog grada, zajedno sa ostalim sugrađanima, sjeća se tragedije koja se dogodila i time šalje snažan podjsetnik na ljudske vrijednosti i važnost mira i poštovanja među narodima", zaključili su.

Bonus video: