Dom zdravlja Glavnog grada tokom vikenda organizuje vakcinaciju MMR i HPV vakcinom

Roditelji, kako su kazali, djecu mogu dovesti bez prethodnog zakazivanja

4760 pregleda 0 komentar(a)
Dom zdravlja Glavnog grada, Foto: Printscreen YouTube/Dom zdravlja Podgorica
Dom zdravlja Glavnog grada, Foto: Printscreen YouTube/Dom zdravlja Podgorica

Dom zdravlja Glavnog grada organizovaće, tokom vikenda, vakcinaciju MMR i HPV vakcinom, saopšteno je iz te zdravstvene institucije.

Vakcinacija će se, kako se navodi, sprovoditi subotama i nedjeljama na punktu Stara Varoš na Pobrežju od 9 do 17 časova

Glavni dio aktivnosti, kako su kazali iz Doma zdravlja Podgorice, očekuje se do kraja školske godine.

"MMR (male boginje/morbili, zaušci/mumps i rubela) vakcinacija u toku ove kampanje primarno je namijenjena djeci rođenoj od 01.01.2017- 31.12.2021. godine koja do sada nisu primila nijednu dozu ove vakcine. Roditelji djece ovog uzrasta, koji su ostavili ispravne brojeve telefona, obavješteni su SMS porukama da dovedu svoje dijete na MMR vakcinaciju", rečeno je iz Doma zdravlja.

Roditelji, kako su kazali, djecu mogu dovesti bez prethodnog zakazivanja.

"HPV vakcinacija primarno će se sprovoditi među djevojčicama uzrasta 9-14 godina (godišta 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 i 2013). Dodatni razlog za ovakvu akciju je izuzetno visok odziv na HPV vakcinaciju tokom Evropske sedmice imunizacije, kada je za samo pet dana na punktu Stara Varoš vakcinisano preko 130 djevojčica", dodali su.

Pozvali su sve roditelje da vakcinišu svoje ćerke HPV vakcinom i time, kako kažu, smanje rizik da tokom života obole od raka grlića materice i drugih sa HPV infekcijama povezanih oboljenja.

"Vakcinacija se u navedenom uzrastu (9-14 godina) prema posljednjim preporukama SZO i Nacionalnog Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju (NITAG) sprovodi sa jednom dozom devetovalentne (HPV9) vakcine, a državni sistem zdravstva pokriva sve troškove ove imunizacije", piše u saopštenju Doma zdravlja.

Prema njihovim riječima, vakcinacija MMR vakcinom predstavlja jedan od prioriteta zdravstvenog sistema.

"Ovo je nastavak akcije iz januara i februara kada je u kratkom roku vakcinisan veliki broj djece MMR vakcinom, ali su obuhvati još uvijek ispod potrebnog nivoa. Zato je ovo prilika da roditelji bez zakazivanja i na komforan način zaštite svoju djecu vakcinacijom", kazali su iz Doma zdravlja Glavnog grada.

Bonus video: