U Kolašinu planiraju bolju organizaciju saobraćaja

Pješačka infrastruktura u Kolašinu ne prati potrebe građana, forsiraće korištenje bicikala

5061 pregleda 5 komentar(a)
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović

Izrada analize i preporuka za unapređenje organizacione strukture i kapaciteta lokalne samouprave radi efikasnije primjene Plana održive urbane mobilnosti bile su tema sastanka predstavnika Opštine Kolašin sa Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Zajednicom opština Crne Gore.

Plan održive urbane mobilnosti treba da stvori uslove za uravnotežen tretman svih oblika saobraćaja. Skupština Opštine je 2021. godine usvojila plan, čiime je Kolašin postao jedna od tri opštine koje su do sada donijele takav strateški dokument.

U njemu je konstatovano kako pješačka infrastruktura ne prati potrebe građana. Predviđeno je i poboljšanje i širenje pješačke infrastrukture, što podrazumijeva gradnju novih i saniranje postojećih trotoara, iscrtavanje pješačkih prelaza, kao i pretvaranje ulica u pješačke zone...

Njavljeno da će Opština subvencionisati kupovinu bicikala, kako bi povećala broj korisnika tog prevoznog sredstva. Za zaposlene u Opštini i javnim službama biće osmišljen odgovarajući podsticaj za dolazak na posao biciklom, a posebna pažnja biće usmjerena na edukaciju učenika osnovnih i srednjih škola kroz akcije kojima se promoviše biciklizam.

Brojnim mjerama, čije je sprovođenje planirano, zaključno sa 2025, u Kolašinu namjeravaju da riješe višedecenijski problem nedostaka javnog prevoza.

”Javni prevoz putnika unutar opštine Kolašin ne postoji već duži niz godina. Takođe, ni u gradskom području ne postoji odgovarajuća infrastruktura, poput uređenih autobuskih stajališta ili mjesta za zaustavljanje i parkiranje autobusa”, piše u dokumentu.

Bonus video: