Šta piše u akcionom planu: Neke aktivnosti za unapređenje kvaliteta života LGBTI osoba nisu realizovane

"Uprkos značajnim naporima koje smo u prethodnom periodu usmjeravali u cilju unapređenja kvaliteta života LGBTI osoba u crnogorskom društvu, rezultati istraživanja pokazuju da je prosječan stepen diskriminacije za sve ranjive grupe najveći u oblasti zapošljavanja, a u poređenju sa 2010. godinom mjerimo povišeni stepen diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije", navodi se u dokumentu

2344 pregleda 1 komentar(a)
Sa ranije povorke ponosa u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Sa ranije povorke ponosa u Podgorici, Foto: Savo Prelević

Politička kriza nakon promjene vlasti 2020, reorganizacija državne uprave, sajber napad i kasno usvajanje budžeta za prošlu godinu doveli su do toga da neke aktivnosti za unapređenje kvaliteta života LGBTI osoba ne budu realizovane.

To piše u akcionom planu za sprovođenje Strategije za unapređenje života ove populacije, koji je juče usvojila Vlada.

Ipak, u Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava tvrde da su u posljednjih 12 mjeseci među ključnim dostignućima strategije bili početak izrade Nacrta zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta po osnovu samoodređenja, uspješna organizaciju jubilarne desete Povorke ponosa, koja je prema navodima organizatora i izvještavanju medija najbrojnija do sada, kao i unapređenje kapaciteta i znanja značajnog broja policijskih službenika, sudija, tužilaca, učenika i nastavnog kadra u osnovnim i srednjim školama o ljudskim pravima LGBTI osoba. Jačanje povjerenja između policije i LGBTI zajednice omogućeno je kroz Tim za podršku, dok je edukovano 150 nastavnika osnovnih i srednjih škola.

Prema dokumentu, u najkraćem mogućem roku trebalo bi uskladiti sve potrebne zakone sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola, kako bi se omogućila njegova puna primjena, a neophodno je, između ostalog, donijeti Program razvoja turističke ponude za LGBTI turiste u Crnoj Gori. Podsjećaju da je do kraja prošle godine sklopljeno više od 20 partnerstava.

"U narednom periodu je neophodno nastaviti sa obukama pripadnika/ca policije, pravosuđa, nastavnog i stručnog osoblja u osnovnim i srednjim školama, medicinskih i socijalnih radnika/ca, matičnih službi u lokalnim samuopravama, kao i predstavnika/ca drugih institucija nadležnih za sprovođenje zakona u oblasti zaštite ljudskih prava LGBTI osoba od nasilja i diskriminacije, kako bi se osnažila primjena zakona", navodi se između ostalog u dokumentu Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Preporučeno je da se tokom ove godine uradi istraživanje unutar LGBTI zajednice o stepenu diskriminacije u svim oblastima društvenog života, ali i o broju uspješno procesuiranih slučajeva diskriminacije i nasilja pred policijskim organima, sudstvom i tužilaštvom.

Iz Ministarstva podsjećaju da je tokom 2022. sprovedeno šesto istraživanje o diskriminaciji na osnovu kojeg je procijenjeno da je značajno smanjen procenat stanovnika koji su se osjećali diskriminisanim u periodu od 2010. do prošle godine.

"Međutim, uprkos značajnim naporima koje smo u prethodnom periodu usmjeravali u cilju unapređenja kvaliteta života LGBTI osoba u crnogorskom društvu, rezultati istraživanja pokazuju da je prosječan stepen diskriminacije za sve ranjive grupe najveći u oblasti zapošljavanja, a u poređenju sa 2010. godinom mjerimo povišeni stepen diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije", navodi se između ostalog u dokumentu.

Bonus video: